Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης-Στον Λευκό Οίκο για να αναχαιτίσει τον Ερντογάν

Στην κρισιμότερη καµπή των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία 20ετία η πρόσκληση του Αµερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραµπ στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, 6 µήνες µετά την εκλογική νίκη, µόνο τυπική δεν θα µπορούσε να χαρακτηριστεί.
 
Τουναντίον, η συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο το µεσηµέρι της Τρίτης, 7 Ιανουαρίου (ώρα ΗΠΑ), η δεύτερη επαφή τους µετά το Λονδίνο στις αρχές ∆εκεµβρίου αποτελεί από µόνη της µια σηµαντική ψήφο εµπιστοσύνης στον σταθεροποιητικό ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραµατίσει η Ελλάδα στην ταραγµένη τους τελευταίους µήνες περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Κατ’ ουσίαν ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποσπάσει µια όσο το δυνατόν πιο καθαρή επιδοκιµασία του ρόλου που διαδραµατίζει η χώρα µας στην περιοχή αλλά και των κινδύνων που πηγάζουν από τον τουρκικό επεκτατισµό. Εναντι της τουρκικής επιθετικότητας, κορύφωση της οποίας υπήρξαν το τουρκο-λιβυκό µνηµόνιο και η απόπειρα καθορισµού των µεταξύ τους θαλασσίων ζωνών, σχηµατοποιείται σταδιακά µια εντυπωσιακή, όπως τονίζουν ελληνικές διπλωµατικές πηγές, αντισυσπείρωση κρατών της περιοχής, συνεπικουρούµενων από τους µεγάλους «παίκτες» παγκοσµίως, µε συνδετικό κρίκο τη διογκούµενη ανησυχία για τις πρωτοβουλίες της Αγκυρας και την επίδραση που αυτές έχουν στην ισορροπία ισχύος στο υποσύστηµα της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, που χαρακτήρισαν προκλητικό το τουρκο-λιβυκό µνηµόνιο, αλλά και η επίσπευση της δροµολόγησης ενεργειακών projects που ενδιαφέρουν άµεσα την Ουάσιγκτον, όπως o EastMed και ο πλωτός τερµατικός σταθµός υγροποιηµένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, προλειαίνουν το έδαφος για ακόµη στενότερη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδος, ικανή από µόνη της να αναβαθµίσει το γεωπολιτικό εκτόπισµα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου να θωρακίσει τα εθνικά συµφέροντα έναντι έξωθεν επιβουλής.
 
Με ενδιαφέρον αναµένεται, εξάλλου, το νέο κεφάλαιο στη διµερή αµυντική συνεργασία που εκτιµάται πως θα εξισορροπήσει έτι περαιτέρω το ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο. Για τον κ. Μητσοτάκη η µεταλαµπάδευση τεχνογνωσίας αλλά και των βέλτιστων πρακτικών της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού όσο και η διασύνδεση των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων των δύο χώρων µέσω νέων προγραµµάτων που εισάγει το υπουργείο Παιδείας συνιστούν ξεκάθαρη προτεραιότητα.
 
Η παρουσία, άλλωστε, τεσσάρων υπουργών στην αµερικανική πρωτεύουσα, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου ∆ένδια, του υπουργού Αµυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραµέως οριοθετεί τρόπον τινά το εύρος των συνοµιλιών των δύο πλευρών. ∆ίπλα στον πρωθυπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η απερχόµενη επικεφαλής του διπλωµατικού του γραφείου, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο στενός του σύµβουλος, Θανάσης Μπακόλας, που είχε ενεργό ρόλο στον καταρτισµό του πρωθυπουργικού προγράµµατος στην Ουάσιγκτον, και ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Αργύρης Παπαστάθης.
 
Αφετηρία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι το Tarpon Springs στη Φλόριντα, όπου στις 6 Ιανουαρίου θα παραστεί στον Αγιασµό των Υδάτων και αναµένεται να µιλήσει στην εκεί εύρωστη ελληνική παροικία. Την εποµένη και πριν από το κρίσιµο ραντεβού στον Λευκό Οίκο αναµένεται να µιλήσει για τα εθνικά θέµατα, το στρατηγικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και την προοπτική της ελληνικής οικονοµίας, προσκεκληµένος του Atlantic Council, ενός εκ των πλέον επιδραστικών think tanks στην Ουάσιγκτον.
 
Πηγή: Έθνος
 

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά