Η γεωγραφία του ΦΑ-Πώς απέδωσαν οι προσπάθειες της τελευταίας δεκαετίας

Μετά από μια έντονη και πυκνή όσο ποτέ σε εξελίξεις δεκαετία, η Κύπρος γυρίζει σελίδα και πλέον ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία αναφορικά με τις προσπάθειες για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, που κρύβει ο βυθός της ανατολικής Μεσόγειο και δη, η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Αναμφίβολα, η πρόοδος που έγινε την απελθούσα δεκαετία, έστω και με τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε επιμέρους ζητήματα, ήταν τεράστια και πλέον ο λαός αναμένει τα επόμενα χρόνια εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που ανακαλύφθηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και που θα αποτελέσουν το έναυσμα για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας.
 
Πρόκειται για μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα, πράγμα που αποδεικνύεται και από τα γεγονότα, αφού από το 2011, όταν το πρώτο τρυπάνι ακούμπησε τον κυπριακό βυθό, πέρασαν εννέα χρόνια και ακόμα δεν έγινε κατορθωτό να αντλήσουμε το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε.
 
Πιο κάτω θα δούμε συνοπτικά τα βήματα που έγιναν από τις τρεις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας και που περιλαμβάνουν πέραν την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, την αδειοδότηση διεθνών κολοσσών στα κυπριακά οικόπεδα  και που τοποθέτησαν την Κύπρο για τα καλά στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου.
 
Είναι αυτά τα σταθερά βήματα που ανάγκασαν την Τουρκία, να καταφύγει στις πειρατικές ενέργειες των τελευταίων χρόνων με στόχο να τα ανατρέψει και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, γκριζάροντας και την κυπριακή ΑΟΖ.
 
Πριν εξετάσουμε όμως τι συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια, κρίνεται αναγκαίο να δούμε όσα είχαν προηγηθεί και επέτρεψαν το 2011 στο τρυπάνι της κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται στο οικόπεδα 12 της ΑΟΖ να προβεί σε ερευνητική γεώτρηση.
  • Το πρώτο βήμα έγινε το 1988 όταν η Κύπρος επικύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία ορίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες των κρατών στη χρήση των θαλασσών του πλανήτη, καθορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και τη διαχείριση των θαλάσσιων φυσικών πόρων ενώ ρυθμίζει παράλληλα και τα χωρικά ύδατα, τις παρακείμενες ζώνες και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) των κρατών ». Σημειώνεται πως η Τουρκία βρίσκεται μέσα σε εκείνες τις λίγες χώρες που δεν υπέγραψε ποτέ την εν λόγω σύμβαση.
  • Το 2003 υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και η οποία κυρώθηκε το 2004.
  • Το 2004 η Κύπρος ψήφισε νόμο που ορίζει και ρυθμίζει την ΑΟΖ.
  • Το 2007 υπογράφηκε η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Δημοκρατία του Λιβάνου.
  • Τον ίδιο χρόνο η Κύπρος προχώρησε στον πρώτο γύρο αδειοδότησης εταιριών για 11 οικόπεδα.
  • Η Noble Energy,το 2008 έγινε η πρώτη εταιρία που της απονεμήθηκε άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων για το οικόπεδο 12.
  • Το 2010 συμφωνήθηκε η οριοθέτηση ΑΟΖ με το Ισραήλ και επικυρώθηκε ένα χρόνο αργότερα.

 
Το 2011 η εξερεύνηση του οικοπέδου 12 από την Noble έφερε στο φως τα πρώτα αποτελέσματα για τα κοιτάσματα στην Αφροδίτη τα οποία εκτιμώνται γύρω στα 5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης έγινε το 2012 με την Κυπριακή Δημοκρατία να ζητά προσφορές για 12 οικόπεδα. Το 2013 υπογράφηκε νέα συμφωνία με την Αίγυπτο για κοινή χρήση της ΑΟΖ. Την ίδια χρονιά,  απονεμήθηκαν άλλες δύο άδεις για τα οικόπεδα 10 και 11. Συγκεκριμένα άδεια για έρευνα και εξόρυξη στο οικόπεδο 10 έλαβε η Qatar Petroleum και η Exxon Mobil, ενώ για το 11 η Total και η ΕΝΙ.

Το 2013 επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη βεβαιώνει πως σε αυτό βρίσκονται αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 3,6 με 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Το 2016 ο όμιλος BG (αποτελεί θυγατρική της Shell) αποκτά το 35% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ.

Το 2016 επίσης η Κυπριακή κυβέρνηση προχωρά με τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για τρία οικόπεδα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2017 η κυβέρνηση της Κύπρου απονέμει άδειες και για τα τρία οικόπεδα που προσφέρονται στον 3ο γύρο αδειοδότησης. Η ENI και Total λαμβάνουν άδεια για το οικόπεδο 6, η ENI για το οικόπεδο 8 και η ExxonMobil και η Qatar Petroleum για το οικόπεδο 10.
 
Τον Φεβρουάριο του 2018 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα Καλυψώ 1. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας επιβεβαίωνε την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα παρόμοιά με αυτά του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr.
 
Η συμφωνία για αγωγό προς την Αίγυπτο
Παράλληλα το Υπουργείο Ενέργειας στο τέλος Μαρτίου απέστειλε στις Βρυξέλλες την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το κοίτασμα Αφροδίτη και θα καταλήγει στο τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου. Την ίδια ώρα οι επιτελείς του Υπουργείου Ενέργειας ξεκινούσαν τις διαδικασίες για την ανακοίνωση του τέταρτου γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Ήδη από τότε, ο Λούκα Μπερτέλι εκπρόσωπος της ΕΝΙ αποκάλυψε τις προθέσεις της εταιρείας του καθώς και της Total να δραστηριοποιηθούν σε περισσότερα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Τον Απρίλιο η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους ενεργειακούς κολοσσούς ENI-Total τόσο για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στην «Καλυψώ», όσο και για τα επόμενα βήματα του ερευνητικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό ηγετικά στελέχη των δύο εταιρειών επισκέφθηκαν το Προεδρικό

Έριδες για το… Αφροδίτη
Τον Μάιο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών που διεκδικούν τα δικαιώματα από το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, να ανακοινώνει πως αν δεν εξευρεθεί λύση μεταξύ των εταιρειών, θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιδιαιτησίας.
 
Το πρόβλημα συνίσταται (σ.σ. και παραμένει μέχρι σήμερα) στο γεγονός ότι η ισραηλινή εταιρία που έχει τα δικαιώματα δίπλα από το κοίτασμα Αφροδίτη θεωρεί πως η εξόρυξη ποσοτήτων αερίου από το Αφροδίτη θα επηρεάσει αρνητικά τα ισραηλινά κοιτάσματα.
 
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει η διαβούλευση μεταξύ των εταιρειών και ότι η διαδικασία προνοεί διαιτησία σε περίπτωση που οι εταιρείες μεταξύ τους, εκατέρωθεν της γραμμής οριοθέτησης, δεν μπορέσουν να βρουν μια διευθέτηση.
 
Σχολιάζοντας το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το «Αφροδίτη» ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Σμούελ Ρέβελ διαβεβαίωσε πως μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μια πολύ καλή και διαφανής επαφή ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιδιαιτησίας.
 
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, ότι το Ισραήλ αξιώνει 5% ή περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι».
 
Το όραμα του EastMed
Στις 8 Μαΐου έλαβε χώρα στη Λευκωσία η τέταρτη τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
 
Στην διάρκεια της τριμερούς οι τρεις ηγέτες δεσμευθήκαν όπως εργαστούν με αποφασιστικότητα με στόχο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού EastMed εντός του 2018.
Στα αποτελέσματα της τριμερούς αντέδρασε άμεσα ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος υποστήριξε πως ο αγωγός για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να διέλθει μέσω της Τουρκίας. Στις τοποθετήσεις του ο κατοχικός ηγέτης εμφανίστηκε να δίνει ίσα δικαιώματα για το κυπριακό φυσικό αέριο στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Παράλληλα εκπρόσωποι της γαλλικής TOTAL επισκέφθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα την Κύπρο και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη έχοντας στην ατζέντα τους τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας, να κηρύξει παράνομα ΑΟΖ με τη Λιβύη, ήταν εκείνες που εξώθησαν τους ηγέτες Κύπρου Ελλάδας και Ισραήλ να προχωρήσουν στην υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed. H τελετή υπογραφής των συμφωνιών για το μεγαλεπήβολο έργο κατασκευής αγωγού, προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στις δύο Ιανουαρίου στην Αθήνα.
 
Έπεσαν οι υπογραφές για μεταφορά του ΦΑ στην Αίγυπτο
Παράλληλα στις 19 Σεπτεμβρίου έπεσαν με κάθε επισημότητα οι υπογραφές μεταξύ του Γιώργου Λακκοτρύπη και του Αιγύπτιου ομολόγου του Τάρεκ Ελ Μόλα για τη διακρατική συμφωνία για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
 
Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από τους δύο Υπουργούς όσο και από την Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Anne-Charlotte Bournoville.
 
Στο τέλος του μήνα και στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και σε κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν κάλεσαν την Τουρκία, να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Ο τέταρτος γύρος αδειοδότησης
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου, να καλέσει τους αδειούχους στα συνορεύοντα τεμάχια του επτά να καταθέσουν αιτήσεις στον τέταρτο γύρο αδειοδότησης.
 
Μεταξύ των εταιριών που επέδειξαν ενδιαφέρον για το τεμάχιο 7 ήταν και η ExxonMobil ο Αντιπρόεδρος της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Οκτωβρίου.
 
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν ασφαλώς η επικείμενη γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού στο Οικόπεδο 10, ενώ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος η εταιρεία του ενδιαφέρεται και για άλλα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Τρυπήθηκε ο Δελφίνος
Στις 16 Νοεμβρίου το γεωτρύπανο Stena IceMax, που μίσθωσε η κοινοπραξία QatarPetroleum/ExxonMobil βυθίστηκε στον βυθό του στόχου Δελφύνου.
 
Εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στην Κύπρο και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάνον, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.
 
Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε εκ νέου την πάγια θέση της χώρας του για αναγνώριση του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τον φυσικό της πλούτο.
 
Μόνο μια αίτηση για το 7
Μόνο μια αίτηση, η οποία προήλθε από την κονοπραξία Total / Eni, τέθηκε ενώπιον του ο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για χορήγηση άδειας έρευνας υδρογονανθράκων για το ερευνητικό τεμάχιο 7.
 
Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους ήταν αυτή του Δεκεμβρίου με την συμφωνία στα πλαίσια της Τριμερούς Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ που επιτεύχθηκε αναφορικά με την κατασκευή του EastMed.
 
Οι τρείς ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Βενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησαν για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για κατασκευή του αγωγού, ενώ η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ακόμα πιο πυκνές και σημαντικές ήταν οι εξελίξεις που καταγράφηκαν στα ενεργειακά το 2019. Όπως είναι φυσικό, κάθε χρόνο άνοιγαν περισσότερα μέτωπα για την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.

Ο Γλαύκος
Τον Φεβρουάριο του 2019 σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μαζί με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil Τριστάν Άσπρει ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10 και συγκεκριμένα στο κοίτασμα του Γλαύκου και της Δελφύνης.
Στη Δελφύνη δεν εντοπίστηκαν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, σε αντίθεση με τον Γλαύκο όπου εντοπίστηκε» κοίτασμα μεταξύ πέντε και οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που εντοπίστηκε μέχρι στιγμής στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ξεπερνά το κοίτασμα του «Αφροδίτη», που ανέρχεται σε 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
 
Mε βάση τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, ενώ η ποιότητά του χαρακτηρίζεται ως παγκόσμιας κλάσης.
 
Στο μεταξύ, την επόμενη ημέρα, με ψήφους 43 υπέρ, 7 εναντίον και χωρίς αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Κυπριακών Επενδύσεων και για συναφή θέματα.
 
Η τριμερής της Ιερουσαλήμ
Τον Μάρτιο έλαβε χώρα και η νέα τριμερής  Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ που ουσιαστικά έλαβε τη μορφή τετραμερούς αφού σε αυτή συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
 
Μάλιστα οι τότε πρόσφατες ανακοινώσεις για τον Γλαύκο, κέντρισαν και ανακίνησαν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου. Στα συμπεράσματα της Συνόδου έγινε ιδιαίτερη μνεία  στην την κυπριακή ΑΟΖ, αφού χαιρετίζονται οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές.
 
Ενώ ως εξέχουσας σημασίας κρίνεται επίσης η αναφορά για άμυνα ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
 
Μετά το θερμό καλοκαίρι λόγω  των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ που παρατίθενται πιο κάτω, ο Σεπτέμβριος υπήρξε σημαντικός για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Κι αυτό διότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, προχώρησε στην υπογραφή των αδειοδοτήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ και Total, τόσο για το οικόπεδο επτά όσο και για την είσοδο της Total στα οικόπεδα 2,3,8 και 9.
 
Μεταξύ άλλων υπογράφηκαν:

  • Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Total (διαχειριστής, 50%) και ΕΝΙ (50%).
  • Τροποποιημένα Συμβόλαια Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για τα Τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των ΕΝΙ, Total και KOGAS Cyprus Limited (KOGAS), βάσει των οποίων εκχωρείται στην Total μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni.
  • Τροποποιημένο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής για το Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, με την κοινοπραξία των Eni (διαχειριστής) και Total, βάσει του οποίου η Eni εκχωρεί το 40% των δικαιωμάτων της στην Total.
  • Με τα νέα Συμβόλαια η ΕΝΙ παραμένει διαχειριστής σε όλα τα Τεμάχια, με ποσοστό 60% στο τεμάχιο 2, 50% στο τεμάχιο 3 και 60% στο τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε έκαστο τεμάχιο.
 
Τον Νοέμβριο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου πέρασε στην επόμενη φάση αφού υπογράφηκε το αναθεωρημένο συμβόλαιο για εμπορική εκμετάλλευση του Οικοπέδου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες Noble, Shell και Delek, έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
 
Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε στη συμβασιούχο κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
 
Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση που θεωρήθηκε ως η βέλτιστη. Το αέριο θα μεταφερθεί με υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου και ακολούθως θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και άλλες αγορές.
 
Τα προσκόμματα για το Αφροδίτη
Αναντίρρητα ένα από τα μελανά σημεία του ενεργειακού προγραμματισμού της ΚΔ, αποτελεί η καθυστέρηση που παρατηρείται αναφορικά με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Μετά και την τελευταία εξέλιξη που ουσιαστικά έλυνε τα σημαντικά προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν, επανήλθαν οι ισραηλινές ενστάσεις αναφορικά με τη γειτνίαση του κοιτάσματος με το ισραηλινό κοίτασμα Γισάι.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ απέστειλε επιστολή προς τις εταιρείες της κοινοπραξίας, ζητώντας τους να μην προχωρήσουν, αν δεν επιλυθεί η διαφορά. Πάντως ο Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε πως οι ενστάσεις του Ισραήλ δεν αναμένεται να καθυστερήσουν εκ νέου την εξόρυξη των υδρογονανθράκων από το Αφροδίτη.
 
Η επόμενη ημέρα
Η Κύπρος εισέρχεται στη νέα δεκαετία με την ελπίδα, οι γεωτρήσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί  να επιβεβαιώσουν τους υπολογισμούς που θέλουν την ανατολική Μεσόγειο να κρύβει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου.
. Ήδη βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει η κοινοπραξία ENI-TOTAL, για γεώτρηση στο οικόπεδο έξι, την ώρα που η ExxonMobil, ανακοίνωσε άλλες δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στον «Γλαύκο», ενώ η κοινοπραξία του 12, ετοιμάζεται για νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη».
 
Ειδικότερα, η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤAL προετοιμάζεται ώστε να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως αρχές του 2020, γεωτρήσεις εντός των οικοπέδων που ανέλαβε τη διαχείριση.
 
Θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ότι ENI και TOTAL θα πραγματοποιήσουν επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης γεώτρησης.
 
Συνολικά, η συγκεκριμένη κοινοπραξία δραστηριοποιείται σε επτά οικόπεδα της ΑΟΖ, το δύο, το τρία, το έξι, το επτά, το οκτώ, το εννέα και το έντεκα. Προτεραιότητα, πέραν της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδα έξι, δίνεται στη γεώτρηση στο οικόπεδο τρία, η οποία δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το SAIPEM 12000, αλλά και στη γεώτρηση εντός του οικοπέδου επτά. Συνολικά εντός του 2020, η κοινοπραξία προγραμματίζει συνολικά πέντε γεωτρήσεις.
 
Υπενθυμίζεται, πως εντός του οικοπέδου 7 βρίσκεται τους τελευταίους μήνες και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση. Το Yavuz διενεργεί γεώτρηση στη βόρεια πλευρά του τεμαχίου, ενώ η γεώτρηση της κοινοπραξίας θα διενεργηθεί στη νότια πλευρά, όπου σύμφωνα με τις τρισδιάστατες αναλύσεις που έγιναν, κρύβει σημαντικά κοιτάσματα.
 
Δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις η ExxonMobil
Όσον αφορά στο οικόπεδο 10, εντός του 2020 αναμένεται να διενεργηθούν δύο γεωτρήσεις που θα επιβεβαιώσουν την τεράστια ανακάλυψη, στο κοίτασμα «Γλαύκος». Η ExxonMobil, ήδη προχωρεί, για να λάβει τις απαιτούμενες άδειες που θα τις επιτρέψουν να επιστρέψει και να ξεκινήσει τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.
Στόχος της ExxonMobil, η οποία είναι διαχειρίστρια στο εν λόγω οικόπεδο, που διατηρεί ποσοστό και η Qatar Petroleum, είναι να προσδιοριστεί το μέγεθος της εμπορικής εκμετάλλευσης του. 
 
Επιβεβαιωτική και στην «Αφροδίτη»
Τέλος, πολύ πιο προχωρημένα (σ.σ. αν και σημειώθηκε τεράστια καθυστέρηση), είναι τα δεδομένα αναφορικά με το οικόπεδα 12 και το κοίτασμα «Αφροδίτη». Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες Noble, Shell και Delek, έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
 
Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να διενεργηθεί η νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση, που θα είναι παράλληλα και γεώτρηση παραγωγής, εντός των επόμενων 18 μηνών.
 
Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση των τουρκικών απειλών οι οποίες θα αναλυθούν στο δεύτερο μέρος αύριο.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»