Νέος τουρκικός χάρτης-«Όποιος κυριαρχεί στη Μεσόγειο ελέγχει τρεις ηπείρους»

Ενα άκρως εμπρηστικό δημοσίευμα, με ένα νέο, προκλητικό χάρτη που αποτυπώνει τις βλέψεις της Τουρκίας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενεί σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Στο άρθρο του Anadolu, που έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση «ευφάνταστων» χαρτών της Μεσογείου από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, επιχειρείται μια ανάλυση τη «συμφωνίας» με τη Λιβύη, η οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ως «χαστούκι στην Κύπρο», αλλά και στην Ελλάδα.

Στο κείμενο, που υπογράφει ο Τούρκος αναλυτής – δημοσιογράφος Μεχμέτ Α. Καντζί, επαναφέρεται το δόγμα Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), ενώ υπογραμμίζεται ότι «αυτός που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους».

Ο αρθρογράφος ξεκινά με αναφορές στα πρόσφατα «επιτεύγματα» της Τουρκίας (Κλάδος Ελαίας, Επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης κ.λπ), ισχυριζόμενος ότι η Αγκυρα σήμερα «συνεχίζει να απαντά στις προσπάθειες αποκλεισμού της (σ.σ. της Τουρκίας) στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή». Ενθυμούμενος τη φράση του Ατατούρκ («δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί»), στη συνέχεια υποστηρίζει ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει «τη γεωπολιτική γραμμή άμυνάς της σε μια μεγαλύτερη περιοχή».

Αυτή η περιοχή, συνεχίζει, «σχηματίζεται από το ένα άκρο της μεσογειακής “ασπίδας”», η οποία, κατά τον αρθρογράφο ξεκινά και καλύπτει «τα δυτικά και τα νότια της Κρήτης».

Ο νέος χάρτης της Τουρκίας που δημοσιεύει το Anadolu και «πατά» -όπως και οι προηγούμενοι- στο δόγμα ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα:
«Απάντηση στα ελληνικά F-16 η πτήση του drone της Τουρκίας»
To Anadolu στη συνέχεια φιλοξενεί διθυράμβους του αρθρογράφου για τα νέα drone της Τουρκίας, που όπως λέει έχουν χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά από την Αγκυρα. Το συγκεκριμένο drone της Τουρκίας είχε απασχολήσει έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη όταν στις 16 Δεκεμβρίου προσγειώθηκε στα κατεχόμενα.

Η ερμηνεία του Anadolu είναι πως η πτήση του drone (UAV) ήταν «μια απάντηση στα τρία ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη και παραβίασαν τον εναέριο χώρο της κατεχόμενα).

Σχετικά με την πτήση του drone, το Anadolu έγραφε στις 16 Δεκεμβρίου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για drones που φέρουν οπλικά συστήματα και πως προτεραιότητα της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), και όχι νέων εναέριων οπλικών συστημάτων, στα κατεχόμενα.

«Δεύτερο “χαστούκι” στην Κύπρο»
Αναμασώντας τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας, το δημοσίευμα του Anadolu επισημαίνει ότι τις ημέρες της πτήσης του UAV «η Ελλάδα συνέχιζε τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας με F-16 στην άσκηση “Ατσάλινο Βέλος” που διοργάνωσε η Ελληνοκυπριακή διοίκηση».

Η Τουρκία, παρατηρεί το Anadolu, απάντησε σε αυτές τις κινήσεις με την πτήση του UAV, η οποία «αποδείχθηκε αρκετά ισχυρή ώστε να ανησυχήσει τους Έλληνες». Χρησιμοποιώντας ακόμα πιο σκληρή γλώσσα ο αρθρογράφος στη συνέχεια λέει:

«Αρνούμενη να πάρει μαθήματα από την πρόσφατη ιστορία, και βασιζόμενη στη ρητορική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ελλάδας, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνει “λάδι” στη φωτιά της αστάθειας -μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο- λόγω των φιλοδοξιών της, που ξεπερνά τις στρατιωτικές και, κυρίως, οικονομικές της δυνατότητες».

«Η δύναμη που κυριαρχεί στη Μεσόγειο, ελέγχει τρεις ηπείρους»
«Από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, θα υπάρχει η νομική βάση για εγκατάσταση τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τρίγωνο Αλ Χομς, Ζλιτάν, Μισράτα, με τις χερσαίες δυνάμεις και το ναυτικό να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της GNA (σ.σ. Εθνική Κυβέρνηση της Λιβύης) απέναντι στις δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Ρωσία» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ακολουθεί ένα… χρονογράφημα για τη στρατηγική που ακολούθησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στη Μεσόγειο, που καταλήγει ως εξής:
«Η Τουρκία, έχοντας πάρει τα μαθήματά της από λάθη που έγιναν προ 100 ετών, σήμερα χτίζει μια δυναμική γραμμή άμυνας από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό και από τη Λιβύη στη Σομαλία, στέλνοντας τα UAV και τα οπλισμένα drones, καθώς και τα πολεμικά της πλοία, που πλέον όλα κατασκευάζονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το μονοπάτι, το οποίο η Τουρκία βαδίζει με το μότο “δεν υπάρχει μια γραμμή άμυνας, αλλά μια ολόκληρη περιοχή που πρέπει να προστατευθεί”, αυτή η “περιοχή” πλέον είναι όλες οι θάλασσες του κόσμου».

Πηγή: iefimerida.gr
 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι