Λευκωσία και Αθήνα ανακάμπτουν στην διπλωματική σκακιέρα-Τα στάδια της αντεπίθεσης

Κύπρος και Ελλάδα επανακάμπτουν στη διπλωματική σκακιέρα με τις πολυμερείς συνεργασίες να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Οι υπογραφές στο Ζάππειο στις 2 Ιανουαρίου για τον αγωγό EastMed θα είναι μόνο η αρχή της διπλωματικής πίεσης που θέλουν οι δύο χώρες να ασκήσουν στην Τουρκία. με στόχο την απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Για τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed που θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος έκανε λόγο για «στρατηγική συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο».
 
Ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού και κατά πόσο το έργο είναι βιώσιμο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι για αυτό το θέμα θα πρέπει να αφήσουμε τους ειδικούς να αποφανθούν, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπει στη συζήτηση περί κόστους ή κατά πόσο το έργο είναι συμφέρον.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Τα μεγάλα οφέλη και τα πέντε εμπόδια προς την υλοποίησή του EastMed

«Εμείς το αντιμετωπίζουμε σαν μια στρατηγική συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο και συνεργασία των κρατών που έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο» κατέληξε.
 
Ήδη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Τουρκία καθώς σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού θα περάσει την ημέρα των Χριστουγέννων στο Φανάρι, την ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του επιτέθηκε επειδή συνάντησε στη Λιβύη τον στρατηγό Χάφταρ. Την ίδια ώρα στην Τουρκία η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για απομόνωση.
 
Στο μεταξύ η απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα Ελλάδα και Κύπρος επανακάμπτουν στη διπλωματική σκακιέρα με τις πολυμερείς συνεργασίες και σύμφωνα με πληροφορίες στη σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ τον ρόλο του συν ένα θα παίξει η Γαλλία. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 4 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κούσιος είπε ότι η συμμετοχή του Παρισιού στο σχήμα «3+1» σηματοδοτεί «το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο». Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι σκοπός και στόχος της τετραμερούς η Γαλλία να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, «αντίθετα είναι για να μην προκληθεί θερμό επεισόδιο».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε παράλληλα αναφορά σε εξελίξεις που θα βοηθήσουν, όπως είπε, στην αποκλιμάκωση της έντασης, ανέφερε ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να δώσει λεπτομέρειες.
 
Σύμφωνα με το κ. Κούσιο, η απόφαση των τεσσάρων Υπουργών Εξωτερικών είναι να συναντηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στο Κάιρο και μένει να επιβεβαιωθεί η τελική ημερομηνία. Ερωτηθείς για την θεματολογία της συνάντησης ο κ. Κούσιος είπε ότι θα συζητηθούν θέματα όπως η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η επεκτατική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας, καθώς και το σύμφωνο Λιβύης-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στις αποσκευές του πλούσιο διπλωματικό υλικό, στις 7 Ιανουαρίου θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου όπου και θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο θα ανοίξει όλη η ατζέντα των θεμάτων, ενώ επί τάπητος θα τεθούν και οι τουρκικές προκλήσεις.
 
Παράλληλα στις απειλές της Τουρκίας για έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης η ελληνική κυβέρνηση για την ώρα αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο. Τέλος στη φάση της ολοκλήρωσης φαίνεται ότι βρίσκονται και οι επαφές για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν επαφές με τα αντίστοιχα του Καίρου στις αρχές Ιανουαρίου.
 
Επίσης οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν επί τάπητος και στο ραντεβού Μητσοτάκη - Μακρόν που θα πραγματοποιηθεί στα Ηλύσια Πεδία στις 29 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης.

Στο μεταξύ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες στους οποίους περιγράφει το τουρκικό αφήγημα για την ανατολική Μεσόγειο.
Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου «μαξιμαλιστικές» και «παράνομες» από άποψη διεθνούς δικαίου (σελ 4). Στη συνέχεια (σελ. 5) παρουσιάζει σε ποια σημεία γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.
 
Ο Τσαγατάι Ερτζίγες παρουσιάζει επίσης χάρτη (σελ. 6) με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.
 
Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»