Διπλωματική αντεπίθεση της Αγκυρας-Αιχμές Τσελίκ για Ελλάδα και Δένδια

Στην αντεπίθεση περνά η Άγκυρα με σειρά διπλωματικών επαφών με ΗΠΑ και Ρωσία για το θέμα της ανατ. Μεσογείου, μετά τις κινήσεις της Αθήνας με χώρες της περιοχής για την ενίσχυση των συμμαχιών στη σκιά του μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν για το θέμα της Λιβύης και της ανατ. Μεσογείου. Σύμφωνα με το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε στον συνομιλητή του τις κατ’ αρχήν θέσεις της Τουρκίας στο θέμα της ανατ. Μεσογείου, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη Λιβύη.

Με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τη Λιβύη και το Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ στη Μόσχα βρέθηκε την ίδια ημέρα για συνομιλίες και τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, για συνομιλίες αναφορικά με τη Λιβύη και το μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, ενώ η Τουρκία διατύπωσε για άλλη μια φορά τη θέση της στο θέμα της ανατ. Μεσογείου.

Εκπρόσωπος ΑΚΡ: Η Τουρκία γκρέμισε τον «τοίχο» της Ελλάδας και του Ισραήλ 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε «σημαντικό» το μνημόνιο με τη Λιβύη που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, καθώς «γκρέμισε» – όπως είπε- τον τοίχο που είχαν υψώσει απέναντι στην Τουρκία το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα.

«Η Τουρκία αυτόν τον τοίχο, που ύψωσαν απέναντί της το μνημόνιο του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ελλάδας και που μοιάζει με τη συνθήκη των Σεβρών, τον γκρέμισε με αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη», διατράνωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να κάνει την Τουρκία να παραιτηθεί των συμφερόντων της.

«Η Ελλάδα και όλοι οι άλλοι που προσπαθούν να στραφούν εναντίον μας στη Μεσόγειο αναφορικά με το θέμα της Λιβύης, ζητούν η Τουρκία να μείνει σιωπηλή και να παραιτηθεί των εθνικών της συμφερόντων», δήλωσε, ενώ υπενθύμισε τη φράση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «με τη συμφωνία με τη Λιβύη σκίσαμε τη συνθήκη των Σεβρών στη Μεσόγειο». Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι «βάζοντας ένα σωρό όρια, όπως την κυριαρχία των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως είπε και ο πρόεδρός μας, θέλουν να μας φέρουν σε μία κατάσταση ώστε να μην μπορεί η Τουρκία ούτε παραγάδι να ανοίξει πουθενά».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε κι αυτός με τη σειρά του τη νομιμότητα του μνημονίου με τη Λιβύη, λέγοντας ότι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία είναι το μέρος εκείνο που αναγνωρίζει νόμιμα ο ΟΗΕ. «Λέγοντας ότι η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία με τη λάθος πλευρά αποτελεί πλήρης άγνοια. Η Τουρκία για άλλη μια φορά έχει δώσει την απάντησή της μέσω της διπλωματίας και του δικαίου», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, νέα πυρά κατά της πολιτικής Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσε τη Δευτέρα η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία. O αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαίκ Οζτράκ, δήλωσε εμφαντικά ότι «στην ανατ. Μεσόγειο μείναμε μόνοι μας», κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση Ερντογάν ότι άργησε να προβεί στα κατάλληλα βήματα και τώρα η χώρα δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα δικαιώματά της και των Τουρκοκυπρίων.

Τσελίκ: Ο Δένδιας είδε τον Χαφτάρ για να πάει κόντρα στην Τουρκία

Κριτική στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, άσκησε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος για το ταξίδι του στη Λιβύη. Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι ο Νίκος Δένδιας πήγε στη Λιβύη για να συναντήσει τον Χαφτάρ, ο οποίος δεν είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της χώρας για να πάει κόντρα στην Τουρκία.

«Γιατί πηγαίνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ μας και συναντιέται με τον Χαφτάρ; Ο Χαφτάρ δεν είναι επίσημος συνομιλητής, τα ΗΕ δεν τον δέχονται. Γιατί ο υπουργός Εξωτερικών μίας χώρας πηγαίνει να συναντήσει μόνο εκείνον; Γιατί όσοι θέλουν να ασκήσουν πολιτική ενάντια στην Τουρκία, πηγαίνουν να λάβουν υποστήριξη από εκείνον (Χαφτάρ). Γι’ αυτό συναντώνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, επικρίνοντας όσους ζητούν από την Τουρκία να μη μιλάει και να απέχει από την ανατ. Μεσόγειο.

«Κι εσείς μετά ζητάτε την ώρα που η Ελλάδα και όλοι οι άλλοι προσπαθούν να στραφούν εναντίον μας στη Μεσόγειο και στη Λιβύη, η Τουρκία να μείνει σιωπηλή και να παραιτηθεί των εθνικών της συμφερόντων», ανέφερε ενώ υπενθύμισε τη φράση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «με τη συμφωνία με τη Λιβύη σκίσαμε τη συνθήκη των Σεβρών στη Μεσόγειο».

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «βάζοντας ένα σωρό όρια π.χ. την κυριαρχία των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως είπε και ο πρόεδρός μας, θέλουν να μας φέρουν σε μία κατάσταση ώστε να μην μπορεί η Τουρκία ούτε παραγάδι να ανοίξει πουθενά», ενώ έφερε πάλι ως παράδειγμα το Καστελόριζο για το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ 4 χιλιάδες φορές πάνω από την επιφάνεια του νησιού.

Πηγή:Έθνος

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας