Αναστασιάδης και Ακιντζί στην έκθεση έργων τέχνης Ε/κ και οπτικοακουστικού υλικού Τ/κ στις 31 Ιανουαρίου

Στα εγκαίνια έκθεσης έργων τέχνης και παρουσίασης οπτικοακουστικού υλικού που αντηλλάγησαν μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα παραστούν στις 31 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ε/κ συμπρόεδρος της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Αντρούλλα Βασιλείου, σημειώνοντας πως τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 18:30 της 31ης Ιανουαρίου στο Λήδρα Πάλας στην παρουσία και της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εκπροσώπων του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στην Κύπρο και της ΕΕ.
 
Προσκλήθηκαν, επίσης, να παραστούν μέλη του διπλωματικού σώματος, τα άτομα στα οποία ανήκουν τα έργα, καθώς και οι Δήμαρχοι Λευκωσίας και Αμμοχώστου, είπε η κ. Βασιλείου. Ανέφερε πως η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο Λήδρα Πάλας και την 1η Φεβρουαρίου το πρωί και το απόγευμα, και πως κατά την ημέρα αυτή θα προσκληθούν για να την δουν καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι. Μετά την έκθεση, τα έργα τέχνης θα παραδοθούν στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες που θα αναλάβουν όπως αυτά εκτεθούν στη Λευκωσία, ώστε να μπορεί να τα δει και το κοινό, είπε η κ. Βασιλείου. Ανέφερε ακόμη πως στην έκθεση στο Λήδρα Πάλας θα παρουσιαστεί και μέρος του οπτικοακουστικού υλικού Τ/κ καλλιτεχνών που παραδόθηκε από την ε/κ στην τ/κ κοινότητα.
 
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε γίνει ανταλλαγή έργων τέχνης και οπτικοακουστικού υλικού ανάμεσα στις δυο κοινότητες, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί στις 26 Φεβρουαρίου, η οποία προνοούσε την επιστροφή από την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην ελληνοκυπριακή πινάκων Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα στην τουρκοκυπριακή οπτικοακουστικού υλικού Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών.
 
Η κ. Βασιλείου είπε πως έχει γίνει συντήρηση των έργων τέχνης σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το κονδύλι που εγκρίθηκε για στήριξη των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αρκετά ήταν κατεστραμμένα λόγω υγρασίας και ορισμένα δυστυχώς δεν μπορούσαν να συντηρηθούν, ανέφερε.
 
Στην ελληνοκυπριακή κοινότητα επιστράφηκαν συνολικά 219 έργα τέχνης και στην έκθεση στο Λήδρα Πάλας, όπως είπε η κ. Βασιλείου, λόγω του περιορισμένου χώρου, θα παρουσιαστούν γύρω στα 50. Η μεγάλη πλειοψηφία των έργων ανήκουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αμμοχώστου, πολλά έργα είναι του καλλιτέχνη Πολ Γεωργίου και βρίσκονταν στο ατελιέ και στην οικία του στην Αμμόχωστο, ενώ κάποια άλλα είναι του Στέλιου Βότση, είπε η κ. Βασιλείου. Τα τελευταία, ανέφερε, βρέθηκαν στο λιμάνι της Αμμοχώστου αφού πριν την εισβολή του 1974 είχαν σταλεί στην Αγγλία για μια έκθεση. Στη συνέχεια επιστράφηκαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Αμμοχώστου από όπου, λόγω της εισβολής που ακολούθησε, δεν τα παρέλαβε κάποιος. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, ένα ποσοστό 10% περίπου των έργων είναι άγνωστο σε ποιούς ανήκουν. Σε αυτά, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά πορτρέτα τα οποία ενδεχομένως κάποιοι να μπορούν να αναγνωρίσουν όταν τα δουν.
 
Η κ. Βασιλείου είπε ακόμη πως ετοιμάζεται μια έκδοση με φωτογραφίες και υλικό για τα έργα τέχνης, που θα διανεμηθεί. 

Δειτε Επισης

Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ