Άρχισε τις επαφές του στα ΗΑΕ ο Συλλούρης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης άρχισε σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου Saqr Gobash.
 
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου – ΗΑΕ σε όλους τους τομείς και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους, ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Ως άμεση ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε η δημιουργία εκατέρωθεν Ομάδων Φιλίας και η προώθηση περαιτέρω ανταλλαγών επισκέψεων. Ο κ. Συλλούρης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Gobash η οποία και έγινε αποδεκτή.
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε τον αξιωματούχο των ΗΑΕ για τις πρωτοβουλίες του σε σχέση με την προώθηση της Αραβοφωνίας στην Κύπρο και τη δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής, καθώς και για την πρόθεσή του να αναπτυχθούν οι σχέσεις  μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο κ. Gobash εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον να συνδράμει στη συλλογική προσπάθεια που ενδεχομένως να καταβληθεί προς προώθηση και υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών.
 
Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της  Βουλής έγινε δεκτός από το διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεϊχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan ατο πλαίσιο ειδικής συγκέντρωσης της οικογένειας του Εμίρη και άλλων αξιωματούχων του Εμιράτου.
 
Κατά τη συνάντησή τους ο διάδοχος του Θρόνου και Πρόεδρος της Βουλής, συζήτησαν τρόπους προώθησης της συνεργασίας ΗΑΕ – Κύπρου και δη βάσει ενός οδικού χάρτη.
 
Ακολούθως, ο κ. Συλλούρης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, Σεϊχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου.
 
Στη συνάντηση, έγινε αναφορά στις ιστορικά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και των νέων ιδεών για περαιτέρω προώθησή τους.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρθηκε και πάλιν στις πρωτοβουλίες  του σε σχέση με τον Αραβικό κόσμο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ συμφώνησε με την ιδέα της προώθησης, αφενός της Κύπρου ως πύλης για τις σχέσεις των Εμιράτων με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και αφετέρου των Εμιράτων ως πύλη συνεργασίας της Κύπρο, όχι μόνο με τη Μέση Ανατολή, αλλά και με την ευρύτερη Ασιατική ήπειρο.
 
Και οι δύο πλευρές τόνισαν σε  αυτά τα πλαίσια την προσπάθειά τους να εδραιώσουν την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ευημερία μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας ως αντίβαρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.
 
Οι επαφές του Προέδρου της Βουλής συνεχίζονται αύριο στο Άμπου Ντάμπι και το Ντουμπάι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ