Στην Κωνσταντινούπολη ο Σαράτζ-Επιδιώκει σύσφιξη σχέσεων με Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν μήνα, τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ, λίγες ημέρες αφού αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησής του.

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του προέδρου της Τουρκίας. Πραγματοποιήθηκε στο παλάτι του Ντολμάμπαχτσε, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη για την υποστήριξη της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, εάν αυτός το ζητήσει. Ο αλ-Σάρατζ βρίσκεται αντιμέτωπος με επίθεση των αντίπαλων δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα «δεν είχε ακόμη» λάβει τέτοιο αίτημα.

Σε άλλη ένδειξη της προσέγγισης των δύο χωρών, η Αγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι οι Λίβυοι κάτω των 16 και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα.


Ο Ερντογάν διευκολύνει τα ταξίδια σε Λίβυους
Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέα απόφαση σχετικά με τη Λιβύη που ανακοίνωσε μάλιστα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, και με την οποία επιχειρεί να διευκολύνει τα ταξίδια για τους πολίτες της Λιβύης προς την Τουρκία, ως μέρος ευρύτερων βημάτων που φέρνουν τις δύο χώρες πιο κοντά.
 
Σύμφωνα με αυτή -όπως μεταδίδει η DailySabah– οι κάτοχοι διαβατηρίου της Λιβύης ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 55 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν βίζα. Προηγουμένως, η είσοδος χωρίς βίζα ήταν διαθέσιμη μόνο για τους Λίβυους ηλικίας άνω των 68 ετών.
 
Η Τουρκία επανέφερε την υποχρέωση απόκτησης βίζα για πολίτες της Λιβύης το 2015 λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής και αστάθειας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
 
Μπαράζ συναντήσεων με Τσαβούσογλου – Ακάρ
Σημειώνεται πως χθες, Σάββατο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, στο πλαίσιο της οποία διεμήνυσε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Μάλιστα, έκανε γνωστό πως αντικείμενο της συζήτησης ήταν η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών, η οποία προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά μίας σειράς κρατών, όπως και την καταδίκη της Αγκυρας από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
 
Επίσης, για τη θαλάσσια συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης και τα περί στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συζήτησαν και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.
 
«Κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη θάλασσα, στο πλαίσιο του νόμου. Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Ακάρ μετά τη συνάντηση.
 
Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»