Επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ομαλό Brexit το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Με την υιοθέτηση συμπερασμάτων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και για το Brexit, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Σύμφωνα με το κείμενο που υιοθετήθηκε και παρουσίασε ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ομαλή αποχώρησης του ΗΒ βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ) και ζητεί την έγκαιρη κύρωση και αποτελεσματική εφαρμογή της".
 
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την επιθυμία του "να καθιερώσει όσο το δυνατόν εγγύτερα μια μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την Πολιτική Δήλωση και τηρώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, καθώς και δηλώσεις και δηλώσεις, ιδίως αυτές της 25ης Νοεμβρίου 2018". Τονίζεται δε ότι "οι μελλοντικές σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να εξασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού".
 
Για το σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να υποβάλει στο Συμβούλιο σχέδιο συνολικής εντολής για μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά την απόσυρσή του. Καλεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να υιοθετήσει ταχέως τις σχετικές αποφάσεις και τη διαπραγματευτική εντολή.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει ακόμη την απόφαση της Κομισιόν να διορίσει εκ νέου τον Michel Barnier ως διαπραγματευτή για τις μελλοντικές σχέσεις. "Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με συνεκτικό τρόπο και με ενότητα και διαφάνεια με όλα τα Κράτη Μέλη". "Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με συνεχή συντονισμό και μόνιμο διάλογο με το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα", αναφέρεται.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις και θα συμφωνεί περαιτέρω γενικές πολιτικές κατευθύνσεις όπως είναι απαραίτητο. Μεταξύ των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Coreper, επικουρούμενα από ειδική ομάδα εργασίας, θα διασφαλίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τις συνολικές θέσεις και αρχές που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και με τη διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου και θα παράσχουν περαιτέρω καθοδήγηση, όπως είναι απαραίτητο, σε πλήρη συμφωνία με το συμφέρον της ΕΕ και με στόχο την επίτευξη ενός αποτελέσματος που θα είναι δίκαιο για όλα τα κράτη μέλη και προς το συμφέρον των πολιτών, αναφέρουν τα συμπεράσματα.
 
Σε σχέση με την ΟΝΕ, οι 27 ηγέτες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση περιεκτικής σύνθεσης, χαιρετίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην Ευρωομάδα για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και λαμβάνουν υπόψη την επιστολή του Προέδρου της Ευρωομάδας της 5ης Δεκεμβρίου 2019.  Αναθέτουν δε στο Eurogroup να συνεχίσει να εργάζεται για τη μεταρρυθμιση του ESM, εν αναμονή των εθνικών διαδικασιών, και "να συνεχιστούν οι εργασίες για όλα τα στοιχεία της περαιτέρω ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης, σε συναινετική βάση".
 
Για το δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα (BICC), γνωστό και ως προϋπολογισμό της ευρωζώνης, οι 27 καλούν την Ευρωομάδα να παράσχει γρήγορα τη συμβολή της στις κατάλληλες λύσεις για τη χρηματοδότησή της "με στόχο την επίτευξη των φιλοδοξιών μας για σύγκλιση και ανταγωνιστικότητα". Το BICC θα συμπεριληφθεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ΠΔΠ.
 
"Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς θα ενισχύσει επίσης τον διεθνή ρόλο του ευρώ, ο οποίος θα πρέπει να είναι ανάλογος με το παγκόσμιο οικονομικό και οικονομικό βάρος της Ένωσης", αναφέρουν οι 27. "Ενθαρρύνουμε τη συνέχιση των εργασιών για όλα αυτά τα θέματα και θα επανέλθουμε σε αυτές το αργότερο τον Ιούνιο του 2020", καταλήγουν.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα