Τα περί κατάρρευσης του ΓεΣΥ και η σκληρή απάντηση Ιωάννου-«Έχετε κοντή μνήμη»

Στα χαρακώματα με αφορμή το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), την ψήφιση και την εφαρμογή του βρέθηκαν από την μια πλευρά ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο και από την άλλη ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.
 
Αφορμή αποτέλεσαν οι χθεσινές αναφορές κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου ως ανυπόστατες και αβάσιμες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θωμάς Αντωνίου: Κανένα θέμα βιωσιμότητας του ΓΕΣΥ
 
Θα καταρρεύσει το ΓεΣΥ λέει το ΔΗΚΟ
Η απάντηση του Κωσνταντίνου Ιωάννου έφερε αντίδραση από το ΔΗΚΟ το οποίο διερωτήθηκε, αν ο υπουργός Υγείας όταν αναφέρθηκε σε «ανυπόστατες καταγγελίες» για το ΓΕΣΥ, εννοεί και τις καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μάλιστα κάνει λόγο για κακοδιαχείριση στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ και της μη-αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας έχει εκτοξευτεί από τα 580 εκ. (το 2018) στο 1 δις (το 2020).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συμμορία κατά του ΓΕΣΥ, η εργολαβία ξηλώματός του και οι τσέπες των φίλων
 
«Αν συνεχίσει αυτή η κακοδιαχείριση, από του χρόνου οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μαζί με το ΓΕΣΥ θα ξεπεράσουν τα 2.2 δις, δηλαδή το 23% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 10.3% και καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν ξεπερνά το 11%». 
 
Τέλος, το ΔΗΚΟ καλεί  την Κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να σταματήσει να μιλά για «ανυπόστατες καταγγελίες» και να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοδιαχείρισης που παρουσιάζει το ΓΕΣΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανυπόστατες οι καταγγελίες βουλευτών για το ΓεΣΥ διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας

Κριτική από το ΑΚΕΛ
Σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης άσκησε και το ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως «Δεν είναι τυχαία τα προβλήματα όπως η καθυστέρηση στην επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, οι ελλείψεις στον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα. Προϊόν της κυβερνητικής αδράνειας είναι και τα προβλήματα των ΤΑΕΠ στα κρατικά νοσηλευτήρια.
Προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και ασφάλειας των νοσηλευτών και όλων των επαγγελματιών υγείας στην άσκηση των καθηκόντων τους. Προβλήματα για οποία έδιναν διαβεβαιώσεις οι αρμόδιοι, με ελάχιστα αποτελέσματα».
 
Η σκληρή απάντηση Ιωάννου
Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος ανέφερε ότι «επέλεξα μέχρι σήμερα να μην μπω σε πολιτική αντιπαράθεση με οποιοδήποτε κόμμα, διότι θεωρώ ότι το χώρος της Υγείας δεν θα έπρεπε να γίνεται πεδίο αντιπαραθέσεων για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων». 
 
Ο Κώνσταντίνος Ιωάννου έκανε λόγο για εμμονή του ΑΚΕΛ τις τελευταίες μέρες και ισοπέδωτικές θέσεις. «Να υπενθυμίσω στο ΑΚΕΛ τους λόγους που έγινε η σύσκεψη το 2016. Η σύσκεψη εκείνη έγινε για να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής γιατρών που επικρατούσε τότε, εξαιτίας ακριβώς των μειώσεων στις απολαβές και των πολιτικών λιτότητας που άλλοι προκάλεσαν όταν άφηναν την οικονομία του τόπου να οδεύει στον γκρεμό. Και επειδή όπως φαίνεται το ΑΚΕΛ έχει κοντή μνήμη, θα επαναλάβω για πολλοστή φορά τα ακόλουθα σημαντικά που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει το ΑΚΕΛ στις διάφορες τοποθετήσεις των μελών του:
 
1. Μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνια και στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στην προαναφερόμενη σύσκεψη το 2016 και μέχρι το 2018, το όριο των Ιατρικών Λειτουργών αυξήθηκε κατά 50 και των Νοσηλευτικών Λειτουργών κατά 110.
2. Με τις Συμφωνίες που υπογράφηκαν από όλες τις Συντεχνίες στο Προεδρικό το 2017, δόθηκαν αναβαθμίσεις στις Κλίμακες τόσο των νοσηλευτών όσο και των ιατρών και παραχωρηθήκαν επιπλέον επιδόματα, και το 2018 παραχωρήθηκαν μισθολογικές αναβαθμίσεις σε άλλους επαγγελματίες υγείας. Οι απολαβές τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών αποκαταστάθηκαν μετά από τις αποκοπές που επιβλήθηκαν λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων και μάλιστα είναι οι υψηλότερες που δόθηκαν ποτέ.
3. Το 2019, ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ περιελάβανε 300 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού για κάλυψη αναγκών σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και ενίσχυσή τους.
 
4. Στο Προϋπολογισμό του 2020, περιλαμβάνονται άλλες 119 νέες θέσεις Λογιστικών, Διοικητικών και Γραμματειακών Λειτουργών, για υποβοήθηση και στήριξη του έργου των επαγγελματιών υγείας.
 
5. Παράλληλα με την επένδυσή μας σε ανθρώπινο δυναμικό -που είναι ο υψηλότερος σε αριθμό και απολαβές-, το 2019 διαθέσαμε τριπλάσιο κονδύλι για την αγορά νέου και την αναβάθμιση του υφιστάμενου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Αυξημένο είναι και το αντίστοιχο κονδύλι για το 2020.
 
6. Προχωρήσαμε από το 2016 μέχρι σήμερα σε αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προώθηση αναπτυξιακών έργων σε όλα τα νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας».
 
Ο υπουργός Υγείας διερωτήθηκε  «για ποιες πολιτικές λιτότητας μιλά το ΑΚΕΛ και εάν το ΑΚΕΛ παρακολουθεί όντως τις συζητήσεις για τους Προϋπολογισμούς ή εάν βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από το ΑΚΕΛ ότι δεν μπορεί επιλεκτικά να αποζητά τα εύσημα για το ΓεΣΥ, αλλά να αποποιείται των ευθυνών του όταν η συζήτηση στρέφεται στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, περιλαμβανομένου του ΑΚΕΛ».

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησε και στο ΔΗΚΟ. «Όσον δε αφορά την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ περί διπλασιασμού του Προϋπολογισμού λόγω κακοδιαχείρισης, αυτοί είναι άνευ σχολιασμού. Ο Προϋπολογισμός έχει «εκτοξευθεί» στο €1 δις, λόγω εισφορών της Κυβέρνησης ως τρίτο μέρος για το ΓεΣΥ. Αναμένω με ενδιαφέρον την ανάλυση του ΔΗΚΟ από την οποία προκύπτει ότι «από του χρόνου οι συνολικές δαπάνες για την υγεία μαζί με το ΓεΣΥ θα ξεπεράσουν τα 2.2 δις», δεδομένου και του σφαιρικού Προϋπολογισμού του ΓεΣΥ».
 
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να δείξουν υπευθυνότητα και την πολιτική βούληση που συνεχώς λένε ότι έχουν για την εφαρμογή των νόμων που οι ίδιοι ψήφισαν το 2017, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και εκλογικές τους φιλοδοξίες».
 
Απάντηση ΔΗΣΥ στο ΑΚΕΛ

Επίθεση στο ΑΚΕΛ εξαπέλυσε το ΔΗΣΥ, αναφέροντας πως «φαίνεται ότι το ΑΚΕΛ κάνει δεύτερες σκέψεις για τη συναίνεση που έχει δώσει στην κατάργηση της μονιμότητας στον τομέα της υγείας».

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το ΓΕΣΥ είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση. Και επειδή ως τέτοια πρέπει να τη θωρακίσουμε, θα πρέπει οι στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί, να αντιμετωπιστούν μέσα από διορθωτικές κινήσεις.Συμφωνούμε την ίδια ώρα με τον Υπουργό Υγείας ότι Σύστημα αναβαθμίζεται και ότι έχει θετικό αντίκτυπο. Παράλληλα όμως το Σύστημα στηρίχτηκε και με 50% αύξηση στον προϋπολογισμό. Προϋπόθεση για επιτυχία  για το ΓΕΣΥ είναι η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Όλοι παρακολουθούν και γνωρίζουν ποιο είναι το πολιτικό κόμμα που παρεμποδίζει την αυτονόμηση και δημιουργει καθημερινά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηριων. Και εφόσον αυτονόμηση συνεπάγεται και τερματισμό της μονιμότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»