Πέμπτη 23 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η Φινλανδία που σπάζει ταμπού και η Κύπρος που συντηρεί στερεότυπα

Μικαέλλα Λοΐζου   11/12/2019 06:46
Η Φινλανδία που σπάζει ταμπού και η Κύπρος που συντηρεί στερεότυπα

Η Φινλανδία που σπάζει ταμπού και η Κύπρος που συντηρεί στερεότυπα

Μικαέλλα Λοΐζου   11/12/2019 06:46
Η Sanna Marin έχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας στραμμένα πάνω της. Όχι απλώς επειδή είναι η νέα Πρωθυπουργός της Φινλανδίας αλλά επειδή δεν είναι σε καμία περίπτωση το στερεότυπο που έχουμε στο μυαλό μας για τους πολιτικούς και δη τους ηγέτες κρατών.
 
Είναι γυναίκα, 34 ετών και η νεαρότερη Πρωθυπουργός του κόσμου, ακολουθούμενη από τον 35χρονο Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Oleksiy Honcharuk και την 39χρονη Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern. Είναι, επίσης, η νεαρότερη Πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Φινλανδία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Σάνα Μάριν θα γίνει η νεαρότερη Πρωθυπουργός της Φινλανδίας
 
Η Φινλανδή πολιτικός λειτουργεί ως οδοστρωτήρας των πολιτικών ταμπού. Μεγάλωσε με την μητέρα της και την σύντροφο της μητέρας της, έχοντας ουσιαστικά δύο μαμάδες, σε μία οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα, μετά τον χωρισμό των γονιών της και ήταν η πρώτη από την οικογένεια που πήγε στο πανεπιστήμιο. Είναι, επίσης, μητέρα, αφού έχει ένα κοριτσάκι 22 μηνών, το οποίο γέννησε ενώ έκανε πολιτική καριέρα.
 
Η ίδια διαπιστώνει τις διαφορές της από το στερεότυπο του πολιτικού. «Όταν ήμουν στο σχολείο ένοιωθα πως οι άνθρωποι στην πολιτική είναι διαφορετικοί και προέρχονται από διαφορετικό υπόβαθρο από μένα», δήλωσε σε συνέντευξή της το 2015.
 
Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε στα 27 της, όταν εξελέγη δημοτική σύμβουλος και σταδιακά ανελίχθηκε, εκλέγηκε βουλευτής και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, ενώ σήμερα είναι Πρωθυπουργός. «Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου. Σκέφτομαι τους λόγους για τους οποίους μπήκα στην πολιτική, τα πράγματα που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων», εξήγησε.
 
Οι ανατροπές της Marin, που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, δεν τελειώνουν εκεί. Θα ηγηθεί ενός συνασπισμού πέντε κομμάτων, τα οποία έχουν όλα γυναίκα αρχηγό. Πρόκειται για την 32χρονη Katri Kulmuni του Κεντρώου κόμματος, την 32χρονη Li Andersson της Αριστερής Συμμαχίας, την 34χρονη Maria Ohisalo της Πράσινης Λίγκας και την 55χρονη Anna-Maja Henriksson του Λαϊκού Σουηδικού κόμματος της Φινλανδίας. Κάποιες από αυτές αναμένεται να αναλάβουν σημαντικά υπουργικά χαρτοφυλάκια.
 
Η άνοδος τόσων πολλών γυναικών είναι ‘εξαιρετική’ όχι μόνο με τα δεδομένα του ευρύτερου κόσμου, όπου η εξουσία είναι κυρίως συγκεντρωμένη στα χέρια μεγαλύτερων ανδρών, αλλά ακόμη και για τα δεδομένα της Φινλανδίας, που είναι στις κορυφαίες χώρες του κόσμου σε ζητήματα ισότητας των φύλων, σχολίασε στο «Time» η Elina Penttinen, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.
 
Η Φινλανδία πλέον πρωτοστατεί σε μία τάση που αναπτύσσεται στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν τα ηνία της πολιτικής ζωής. Όπως επισημαίνει η Guardian, στη Σουηδία αυτή τη στιγμή οι μισοί πολιτικοί αρχηγοί είναι γυναίκες. Γυναίκες ηγούνται και στα τέσσερα από τα εννέα κόμματα της Δανίας. Από το 2013 η Erna Solberg ηγείται της Νορβηγίας και η Mette Frederiksen της Δανίας από τον Ιούνιο.
 
Όλα αυτά, βεβαίως, λαμβάνουν χώρα στην Σκανδιναβία, με τους κρύους χειμώνες, την νουάρ λογοτεχνία και τη βαθιά ιστορία στην έμφυλη ισότητα. Στην Κύπρο τα πράγματα είναι αλλιώς. Από τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, μόλις το ένα έχει γυναίκα αρχηγό. Στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχει μία γυναίκα Υπουργός (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε πριν από λίγες ημέρες να τις μειώσει κατά 50%) και μία Υφυπουργός. Στη Βουλή, μετά και τις πρόσφατες ανακατατάξεις, 11 από τους 56 βουλευτές είναι γυναίκες.
 
Βρισκόμαστε στο σημείο που βρίσκονταν οι βόρειοι εταίροι μας χρόνια πριν. Και προφανώς γι’ αυτό δεν φταίει η ζέστη και η ηλιοφάνεια αλλά η πολιτική μας νοοτροπία. Φταίει ένα σύστημα φτιαγμένο από άντρες για άντρες, που θεωρεί πως η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι bonus και όχι ανάγκη. Που κινείται ανόρεκτα προς την αλλαγή με ρυθμούς χελώνας. Δεν φταίει ο ήλιος για τις ανισότητές μας. Φταίει που κάνουμε «Sanna τζαι εν καταλάβουμε»…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας