Τετάρτη 1 Απρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ανυπόστατες οι καταγγελίες βουλευτών για το ΓεΣΥ διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας

  10/12/2019 18:37
Ανυπόστατες οι καταγγελίες βουλευτών για το ΓεΣΥ διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας

Ανυπόστατες οι καταγγελίες βουλευτών για το ΓεΣΥ διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας

  10/12/2019 18:37

Ανυπόστατες και παραπλανητικές, χαρακτήρισε τις καταγγελίες βουλευτών στην Ολομέλεια της Βουλης, για προβλήματα στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επένδυση που θωρακίζει τα νοσοκομεία και οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Ιωάννου, απαντώντας στις αναφορές βουλευτών κατά  τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020, για τις υπό εφαρμογή μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας, ανέφερε ότι «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω αρχικά ότι οι όποιες καταγγελίες για προβλήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι ανυπόστατες και παραπλανούν».
 
Σημείωσε επίσης ότι, «το ΓεΣΥ άρχισε τη λειτουργία του πριν από έξι μήνες και έκτοτε έχουν γίνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής που ομόφωνα τα ίδια τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετουσίωσαν σε νόμο το 2017. Το Σύστημα αναβαθμίζεται συνεχώς και η πορεία του μέχρι στιγμής έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία».
 
Αναφέρει επίσης πως «οσον δε αφορά την κινδυνολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα σχετικά με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, θα ήθελα αρχικά να ξεκαθαρίσω εκ νέου ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι μια εξίσου μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται ανεξάρτητα και παράλληλα με το ΓεΣΥ. Τα όποια προβλήματα πιθανόν να υπάρχουν στη διαδικασία αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δεν πρέπει να τυγχάνουν κομματικής εκμετάλλευσης και να συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ».
 
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά τις τοποθετήσεις βουλευτών ότι η Κυβέρνηση δεν επενδύει στα δημόσια νοσηλευτήρια και, για να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές, όπως αναφέρει, «παραπέμπω όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου στον Κρατικό Προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό συζήτηση, και συγκεκριμένα στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, που αποτελεί το 10% του συνολικού Προϋπολογισμού του Κράτους».
Ο κ. Ιωάννου σημείωσε επίσης πως «εγώ θα αρκεστώ να επαναλάβω ότι στον Προϋπολογισμό του 2020, περιλαμβάνονται επιπλέον 119 νέες θέσεις Λογιστικών, Διοικητικών και Γραμματειακών Λειτουργών, επιπρόσθετα στις 300 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού που δόθηκαν το 2019, ενώ τόσο το κονδύλι για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όσο και εκείνο για τα αναπτυξιακά έργα ήταν αυξημένα ήδη στον Προϋπολογισμό του 2019, και το ίδιο συμβαίνει στον Προϋπολογισμό του 2020».
 
Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου χαιρετίζει την πρόθεση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για συζήτηση επί του ΓεΣΥ. «Παρά τις τακτικές ενημερώσεις που τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας πραγματοποιούμε και προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, αλλά και σε εκπροσώπους κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αναμφίβολα μια τέτοια συνάντηση θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση επιμέρους ζητημάτων που πιθανόν να προβληματίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σε κάθε περίπτωση, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για την υλοποίηση του ΓεΣΥ, βρίσκεται πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί περαιτέρω πληροφόρηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Infographic: Οι πέντε μήνες ΓΕΣΥ και ο ενισχυμένος προϋπολογισμός του Υπ. Υγείας

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας