Καθησυχάζει ο Λακκοτρύπης για το «Αφροδίτη»-«Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη»

Επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα ισραηλινής ιστοσελίδας που ήθελε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, να ζητά με επιστολή του από τις τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας στο «Αφροδίτη», να μην προχωρήσουν μέχρι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη να απαντά πως το συγκεκριμένο θέμα, δεν μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».
 
Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» προχωρά κανονικά όπως έχει σχεδιαστεί, ενώ σε ό,τι αφορά την ειδική συμφωνία με το Ισραήλ υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία και ακολουθείται εδώ και καιρό και θα συνεχίσει να ακολουθείται είπε συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα προσκόμματα για το «Αφροδίτη»-Πρώτα συμφωνία θέλει το Ισραήλ, μετά εκμετάλλευση
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Υπουργός Ενέργειας ερωτηθείς για τη θέση της Κυβέρνησης μετά τα δημοσιεύματα και την ανακοίνωση της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, είπε ότι «καταρχάς αυτό που αναφέρεται τώρα, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Ισραηλινής Πρεσβείας στην Κύπρο, είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς όπως αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και κάποιο καιρό.
 
Από τη δική μας πλευρά θέλω να αναφέρω, πρώτον, ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος ‘Αφροδίτη’ προχωρά κανονικά όπως έχει σχεδιαστεί, δεύτερο, σε ό,τι αφορά την ειδική συμφωνία με το Ισραήλ υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία και ακολουθείται εδώ και κάποιο καιρό και θα συνεχίσει να ακολουθείται.
 
Αλλά το πιο σημαντικό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα δύο αυτά πράγματα, δηλαδή η ανάπτυξη του ‘Αφροδίτη’ και η θεσμοθετημένη διαδικασία για ειδική συμφωνία δεν συνδέονται σε ό,τι αφορά την κυπριακή πλευρά».
 
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια επιπλοκή σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, το θέμα αυτής της ειδικής συμφωνίας ήταν γνωστό εδώ και καιρό και όμως θα προχωρήσει στο να συνάψουμε τις συμφωνίες εντός Νοεμβρίου τις οποίες έχετε δει. Σίγουρα, ως Κυπριακή Δημοκρατία θα προτιμούσαμε να υπάρχει αυτό το πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία, αλλά πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανάπτυξη
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα που να οδήγησε σε αυτή την αναφορά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Ισραηλινής Πρεσβείας, αυτή είναι η θέση της ισραηλινής πλευράς. Δεν είναι μια θέση που υιοθετεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται ως εξής, ότι είτε με συμφωνία είτε χωρίς, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει φυσικό αέριο το οποίο βγαίνει από τη μεριά του Ισραήλ και αντλείται από τη δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποζημιώσει βεβαίως αναλόγως, την ισραηλινή. Δεν υπάρχει περίπτωση είτε με είτε χωρίς συμφωνία να προχωρήσουμε να απεμπολήσει κάποιος τα δικαιώματα του ούτε εμείς τα δικά μας».
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι μια θεσμοθετημένη διαδικασία που συνεχίζεται, γίνεται ανταλλαγή των θέσεων της κάθε πλευράς και πολύ σύντομα θα αποσταλούν εκ νέου οι δικές μας θέσεις»,  
 
Νωρίτερα σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως το δημοσίευμα ευσταθεί και ότι οι θέσεις του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας του Τελ Αβίβ, εκφράζουν την Κυβέρνηση.
Αυτούσια η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ
Η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στην κοινοπραξία των εταιρειών στο κοίτασμα «Αφροδίτη», αντικατοπτρίζει τη θέση του Ισραήλ όπως αυτή παρουσιάστηκε στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
 
Η Κυβέρνηση του Ισραήλ θα είναι ικανοποιημένη εάν συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση της Κύπρου στο ζήτημα των δικαιωμάτων του «Yishai» και «Αφροδίτη», όπως αυτό έχει μεταφερθεί  στην κυπριακή πλευρά σε αρκετές περιπτώσεις.
 
Τέτοιοι κανονισμοί λειτουργίας θα επιτρέψουν στο μέγιστο την πιθανότητα να ωφεληθούν και οι δύο χώρες και την οικονομία τους και παράλληλα θα συμβάλει στην σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσόγειο.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»