Πρόεδρος: Σεβαστές οι αντιδράσεις για τις συνενώσεις, αλλά προέχουν τα οφέλη

Υπό τη σκιά των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι εισηγήσεις του Υπουργείο Εσωτερικών για τις συνενώσεις δήμων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων.
 
Στην Συνέλευση η οποία είχε εθιμοτυπικό χαρακτήρα, απηύθυναν χαιρετισμούς και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αναφερόμενος στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Ανδρέας Βύρας, υπέδειξε ότι η Ένωση Δήμων απέφυγε να συζητήσει δημόσια της συγχωνεύσεις και περιορίστηκε στα κριτήρια.
 
Όπως σημείωσε, είναι δικαίωμα του κάθε Δήμου να διαβουλευτεί με τους δημότες του και να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες θέλει. Προειδοποίησε ωστόσο ότι όταν πάει το Νομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, τότε η Ένωση Δήμων θα παρέμβει.
 
Στον χαιρετισμό του, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βύρας υπογράμμισε ότι, οι αποφάσεις για τη Μεταρρύθμιση είναι προϊόν πολύμηνης διαβούλευσης και το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει το υψηλό πνεύμα συνεργασίας που επιδείχθηκε.
«Στόχος», πρόσθεσε ο κ. Βύρας, «είναι να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση εξουσιών». Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, έκανε ειδική αναφορά στην καθοριστική, όπως την χαρακτήρισε, συμβολή του τέως υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος δημιούργησε ένα κλίμα συνεργασίας.
 
Πρόεδρος: Σεβαστές οι αντιδράσεις για τις συνενώσεις Δήμων
Στην Μεταρρύθμιση αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του. Ο κ. Αναστασιάδης, επεσήμανε πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ένα πραγματικότητα, έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις και μελέτες. «Η φιλοσοφία της πρότασης», είπε ο Πρόεδρος, «βασίστηκε σε τρεις άξονες, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των δήμων και κοινοτήτων».
 
«Η Ένωση δήμων εμπλούτισε το νομοσχέδιο με σημαντικές προτάσεις. Στόχος μας οι δήμοι να γίνουν σε πρότυπα άλλων χωρών για να βελτιωθεί η ποιότητα του πολίτη», πρόσθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
Αναφερόμενος στη στάση της Ένωσης Δήμων, υπέδειξε πως πρόκειται για μια ιστορική απόφαση να περάσει ομόφωνα το κείμενο της Μεταρρύθμισης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως με τη Μεταρρύθμιση οι Δήμοι θα γίνουν οικονομικά αυτόνομοι, αφού τους εκχωρούνται τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, «κάτι που σημαίνει», όπως είπε, «αύξηση των εισοδημάτων τους κατά 40 με 50%».

Η εξάρτηση από την κεντρική Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, αποδυναμώνει τον Δήμαρχο με όραμα. Πλέον θα ξέρουν τι λένε αφού θα ξέρουν τα έσοδα και τα έργα που μπορούν να κάνουν.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών για το θέμα των συνενώσεων, ο Πρόεδρος σημείωσε πως, «είναι σεβαστές, αλλά προέχουν τα τελικά οφέλη που θα προκύψουν. Κάθε ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση έχει αντιδράσεις, είμαι βέβαιος ότι μέσα από το διάλογο θα βρεθούν λύσεις», είπε.

Η Κυβέρνηση, υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πιστεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μέσα σε αυτά τα πλαίσια διατίθεται κάθε χρόνο ποσό 75 εκατομμυρίων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εξαγγελθεί πολλά έργα ύψους 2,8 δις για Δήμους και Κοινότητες
.
Νουρής: Να μη ρισκάρουμε τη Μεταρρύθμιση
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στον χαιρετισμό του, σημείωσε πως, «οι Δήμοι θα γίνουν αναθέτουσες αρχές έργων, θα ιδρυθεί δημοτική αστυνομία ενώ θα διαχειρίζονται τις σχολικές εφορείες. Η έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης αποδείχθηκε με την ανάληψη χρεών 171 εκ. Των δήμων για να μην εισέλθουν με βαρίδια στην νέα εποχή».
 
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τις συνενώσεις ο κ. Νουρής υπέδειξε πως δεν πρέπει να ρισκάρουμε τη Μεταρρύθμιση με διενέργεια δημοψηφισμάτων σημειώνοντας πως «η Κυβέρνηση ετοίμασε μέσα από ένα εξαντλητικό διάλογο και διαβούλευση τα σχετικά νομοσχέδια που διέπονται από την μεταρρυθμιστική φιλοσοφία, με την οποία  προσεγγίζει όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών».
 
Λέγοντας πως η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε φτάσει στο απροχώρητο κάτι που ήταν κοινή διαπίστωση με την Ένωση Δήμων, αποφασίστηκε όπως προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Ο κ. Νουρής είπε πως όλο αυτό το διάστημα της διαβούλευσης, ο τέως Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Ένωση Δήμων εργάστηκαν εντατικά για να δώσουν σάρκα και οστά στο όραμα της μεταρρύθμισης, ενώ συνεχάρη την Ένωση για το ρόλο που διαδραμάτισε.
 
«Σήμερα λοιπόν περνούμε από τα λόγια στην πράξη. Η οικονομική αυτονομία, διοικητική αυτοτέλεια αλλά και οι αρμοδιότητες δεν είναι πλέον έννοιες κενές περιεχομένου. Απέκτησαν υπόσταση με συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό και νομοθετικό περιεχόμενο», είπε, και σημείωσε πως αυτή τη μεταρρύθμιση πρέπει όλοι να την μετουσιώσουν σε νόμο.
 
Νέα σελίδα
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας είπε πως οι θέσεις της Ενωσης στη διαβούλευση για την Μεταρρύθμιση, λήφθηκαν δημοκρατικά στο πλαίσιο έκτακτων συνελεύσεων, συναινετικά και κατά πλειοψηφία, σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει ένα πολύ ψηλό επίπεδο συνεργασίας και κοινής αντίληψης.
 
«Όλοι μαζί, στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης, θέλουμε να υπηρετήσουμε ένα κοινό σκοπό: Να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας, με αποκέντρωση εξουσιών και με νέα εχέγγυα για την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Προχωρούμε, δεν μένουμε άλλο στάσιμοι. Η στασιμότητα για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα δεν ωφέλησε κανέναν, σε έμα περιβάλλον που κάθε χρόνο γεννά νέες απαιτήσεις», είπε.
 
Ο κ. Βύρας ανέφερε πως αυτή τη στιγμή αναμένουν την τελευταία πράξη της μακράς διαδικασίας που προηγήθηκε με τις αποφάσεις που θα πάρει η Βουλή. «Αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία ότι θα επισφραγιστεί η όλη προσπάθεια με τις αναγκαίες συναινέσεις γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή μιας ανανεωμένης προσπάθειας στο αυτοδιοικητικό κίνημα της πατρίδας μας», είπε.
 
Στο πρώτο μέρος της Συνέλευσης, επικυρώθηκαν τα πρακτικά των προηγούμενων Γενικών Συνελεύσεων, εγκρίθηκαν οι εξελιγμένοι λογαριασμοί της Ένωσης Δήμων καθώς και ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2020. Ακολούθησε η λογοδοσία του Προέδρου, Ανδρέα Βύρα, για το έτος 2018.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»