Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε για να υπογράψει τη συμφωνία με την Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μίλησε για τη λεπτή ισορροπία που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας των γειτόνων με τη Λιβύη, αλλά και τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προχωρούν Τούρκοι αξιωματούχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συντηρούν την πόλωση οι Τούρκοι-«Μην ξεχνάτε ότι πέσατε στο Αιγαίο»

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε: «Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης είναι κενή περιεχομένου. Είχε προβλεφθεί η κίνηση της Τουρκίας από τον Ιούλο και είχαν γίνει ενέργειες να αποτραπεί. Είχα δει για τον σκοπό αυτό τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και ο Μητσοτάκης είχε μιλήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία και υπέγραψε τη συμφωνία. Η Ελλάδα θα απευθυνθεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα πάρει μέτρα για το δίκαιο της θάλασσας».

Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, είπε: «Η στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως αυτή έχει χαραχτεί από το παρελθόν, θέλει, σε θεωρητικό επίπεδο, μηδέν προβλήματα στα σύνορά της. Ωστόσο, έχει πρόβλημα σε όλα της τα σύνορα. Δεν υπάρχει γείτονας της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της. Εμείς προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, ας βρουν εκείνοι τις δικές τους προτεραιότητες. Αυτό που τους λέμε, είναι πως οι αυθαιρεσίες δεν τη βοηθούν. Και αυτό που κάνουν πλέον, είναι να επικαλούνται, σε κάθε ανακοίνωσή τους, το διεθνές δίκαιο. Οι παλιοί λεονταρισμοί υπάρχουν ακόμα, αλλά σε επίπεδο ισχυρισμών επικαλούνται πάντα το διεθνές δίκαιο».

Για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ανέφερε: «Δεν ανακοινώνουμε την επόμενη κίνηση εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο συζητάμε ήδη με την Αίγυπτο, έχουμε συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου κι έχουμε βρεθεί ήδη 3 φορές για να καταλήξουμε σε σημεία συμφωνίας για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια του Ζοζέφ Μπορέλ εξέδωσε ανακοίνωση, που είναι απολύτως συμβατή με το διεθνές δίκαιο. Θέση κατά της Τουρκίας έχουν πάρει επίσης οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Έχουμε πετύχει την πλήρη στήριξη των συμμάχων και όχι μόνο. Αυτό δείχνει την τουρκική αστοχία».

Για την τελευταία προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας είπε: «Θα απαντήσουμε στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Η Τουρκία προσπαθεί να οξύνει το κλίμα, με κινήσεις που αφορούν, συνήθως, στην εσωτερική πολιτική της ατζέντα. Δεν έχουμε λόγο να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά επί των θεμάτων. Τώρα, αν θέλουν να μιλήσουμε για τους πολέμους του '12 και του '22, ή τον πόλεμο για την Ανεξαρτησία μας, ας το κάνουμε στο πλαίσιο ιστορικών συζητήσεων».

Για προηγούμενη δήλωσή του, πως «η Ελλάδα κρατά κλάδο ελαίας, αλλά διατηρεί και ξίφος ταυτόχρονα», είπε: «Η χώρα έχει ένοπλες δυνάμεις και την επαναλαμβάνω τη δήλωση αυτή. Η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, δεν σκοπεύει σε επίλυση διαφορών διά της βίας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει δυνατότητες να προστατεύσει τα εδάφη της. Έχουμε αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και επιβάλουμε τα δίκαιά μας».

Για την πιθανή προσφυγή της χώρας στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, ο κ. Δένδιας είπε: «Η Ελλάδα έχει προσφύγει στα Χάγη στα μέσα τις δεκαετίας του 70 για το Αιγαίο και η Τουρκία τότε δεν εμφανίστηκε, δεν τόλμησε, με αποτέλεσμα να καταστεί αναρμόδιο το δικαστήριο. Η Ελλάδα δεν φοβάται τα διεθνή δικαιοδοτικά οργανα. Δεν θέλουμε να τους αποκλείσουμε από τα νόμιμα δικαιώματά τους. Εμείς αντιδρούμε στην αυθαιρεσία και προκλητικότητα. Εκεί είναι η διαφορά μας. Κατάφεραν Βενιζέλος και Ατατούρκ να δημιουργήσουν γέφυρα συνεργασίας, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο εκείνης της εποχής. Τι θα μας εμπόδιζε τώρα να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους; Αλλά δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το μεταναστευτικό, είπε: «Ο πρωθυπουργός έθεσε το μεταναστευτικό στη συζήτησή του με τον Ερντογάν, αλλά δεν είναι ελληνοτουρκικό το ζήτημα. Ζητάμε από την Τουρκία την τήρηση της νομιμότητας. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους περισσότερους από 55.000 μετανάστες να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, η Ελλάδα αναγνωρίζει και κατανοεί ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει άνω των 3,5 εκατ. προσφύγων, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία».

Πηγή:Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα