Τα ονόματα που «παίζουν» για την ηγεσία του ΔΗΣΥ και το παζλ ισορροπιών

Με τις ανακατατάξεις στην Κυβέρνηση και στη Βουλή να έχουν πλέον ολοκληρωθεί, στον ΔΗΣΥ η προσοχή πλέον επικεντρώνεται στην πλήρωση των θέσεων που έχουν κενωθεί στην ηγεσία του κόμματος.
 
Διαθέσιμες είναι δύο από τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρου της παράταξης, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι, στο πλαίσιο της ανανέωσης, κάνει σκέψεις για να αποχωρήσει και ο Λευτέρης Χριστοφόρου από το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου.
 
Αυτή η αλλαγή φρουράς, σε συνάρτηση με το φρεσκάρισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δίνουν την ευκαιρία στον ΔΗΣΥ, σε έναν νεκρό εκλογικά χρόνο, να ανασυνταχθεί και να ανανεώσει την ηγεσία και την εικόνα του κόμματος, κάνοντας ένα γενικό restart ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι νέοι σχηματισμοί που δημιουργεί ο ανασχηματισμός σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ
 
Στην πρώτη γραμμή
Τα πρόσωπα που θα εκλεγούν τον Ιανουάριο αναμένεται να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή στον προεκλογικό αγώνα και, ως εκ τούτου, το ιδεατό είναι να πρόκειται για άτομα που έχουν καλή επαφή με την βάση και μπορούν να υποστηρίξουν προγραμματικά την προσπάθεια του ΔΗΣΥ να ξανακόψει πρώτος το νήμα, με την φθορά της εξουσίας να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
 
Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, στην παράταξη είχαν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων ως προς το τι πάει λάθος και καταγράφεται πτωτική πορεία. Πέραν της αναπόφευκτης φθοράς της εξουσίας, η οποία πρέπει να τύχει της κατάλληλης διαχείρισης, εντοπίστηκε δυσκολία κεφαλαιοποίησης του κυβερνητικού έργου και σωστής επεξήγησης κάποιων αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο ΔΗΣΥ να τις εκμεταλλευτεί εκλογικά ή και να απαλύνει την όποια δυσαρέσκεια προκαλούν.
 
Το ιδανικό σενάριο, συνεπώς, είναι να βρεθούν πρόσωπα με ευχέρεια λόγου και επαφή με τον απλό, καθημερινό ψηφοφόρο και αρκετά καλούς διαύλους επικοινωνίας με το Προεδρικό, οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτό το πακέτο διαχείρισης της εξουσίας προς όφελος της παράταξης.
 
Η διατήρηση ισορροπιών, που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική και ηλικιακή ευρύτητα αλλά και την γυναικεία παρουσία στην ηγεσία του κόμματος -καθώς μετά την αποχώρηση της Στέλλας Κυριακίδου δεν υπάρχει άλλη γυναίκα στην ανώτατη πυραμίδα- είναι ένα παράλληλο στοίχημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το restart του ΔΗΣΥ, το φρεσκάρισμα της εικόνας και οι προθέσεις Χάρη
 
Πολιτική δημογραφία
Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, είναι ιδρυτικό μέλος του ΔΗΣΥ και ανήκει στην παλαιότερη γενιά στελεχών. Είναι, άλλωστε, βουλευτής Αμμοχώστου εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Καθίσταται, συνεπώς, σαφές, πως για να επιτευχθεί ο στόχος των ισορροπιών, θα πρέπει οι υπόλοιποι Αντιπρόεδροι να είναι άτομα νεαρότερης ηλικίας, δεδομένου ότι και ο Πρόεδρος και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος είναι 50αρηδες, ενώ, σε ό,τι αφορά στο γεωγραφικό κομμάτι, εκπροσωπούν την Λευκωσία και την Πάφο.
 
Στην ουσία τρία είναι τα ονόματα που «παίζουν» πιο έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ο κάθε ένας από αυτά φαίνεται να προσφέρει κάτι σε αυτό το παζλ ισορροπιών.
 
Η επιστροφή του Χάρη Γεωργιάδη στην Πινδάρου θεωρείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σίγουρη. Άλλωστε ο ίδιος ουδέποτε έκρυψε πως θέλει να επιστρέψει στην μάχιμη πολιτική, ούτε και τις βλέψεις του για μία θέση στην κομματική πυραμίδα. Εάν όντως ο Λευτέρης Χριστοφόρου αποφασίσει να παραιτηθεί, τότε καθίσταται ξεκάθαρο πως ο τέως Υπουργός Οικονομικών θα διεκδικήσει τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου.
 
Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι 47 ετών και υπήρξε, μέχρι πρότινος, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διαθέτει αρκετή κομματική εμπειρία. Η τοποθέτησή του στην ηγεσία θα αποτελέσει γεωγραφικά εκπροσώπηση της αστικής Λευκωσίας, την οποία τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ επεσήμαναν, μετά τις ευρωεκλογές, πως το κόμμα θα πρέπει να προσπαθήσει να ξανακερδίσει.
 
Τα άλλα δύο ονόματα που ακούγονται προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ. Πρόκειται για τον Ευθύμιο Δίπλαρο και την Αννίτα Δημητρίου, δύο πρόσωπα που φαίνεται να αγκαλιάζουν οι ψηφοφόροι τα τελευταία χρόνια.
 
Ανάμεσα στους Συναγερμικούς ήταν αναμενόμενο πως ο Ευθύμιος Δίπλαρος θα διεκδικούσε θέση Αντιπροέδρου, καθώς στις προηγούμενες εκλογές έτρεξε στην κούρσα μαζί με τους κ. Γεωργίου, Κυριακίδου και Νουρή και έκοψε τέταρτος το νήμα με περίπου 200 ψήφους διαφορά, μία επίδοση που θεωρείται πολύ καλή, δεδομένου ότι είχε απέναντι του παλαιότερα και πιο εδραιωμένα στελέχη.  
 
Πρόκειται για πρόσωπο που φαίνεται να είναι αγαπητό στη βάση, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός πως ήρθε πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη Λεμεσό στις βουλευτικές, με σχεδόν 4,000 περισσότερους από τη δεύτερη Ελένη Σταύρου. Η εκλογή του θα σήμαινε πως κλείνει το γεωγραφικό κενό που υπάρχει με την απουσία Λεμεσιανού από την ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ, ενώ το γεγονός πως είναι 40 ετών και προσωπικός φίλος του Προέδρου Αναστασιάδη, αποτελεί «μπόνους» και για τα υπόλοιπα κριτήρια.
 
Η Αννίτα Δημητρίου είναι, από πλευράς της, η μοναδική γυναίκα που φαίνεται να μπαίνει, μέχρι στιγμής, στην εξίσωση. Πρόκειται ίσως για το στέλεχος του ΔΗΣΥ με την μεγαλύτερη ανέλιξη τα τελευταία χρόνια, καθώς τέτοια εποχή πριν από τέσσερα χρόνια ήταν κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους και σήμερα είναι βουλευτής, έχοντας έρθει πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στην επαρχία Λάρνακας.
 
Πέραν της εκλογής της στη Βουλή, η κ. Δημητρίου διετέλεσε Εκπρόσωπος Τύπου του Νίκου Αναστασιάδη κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές του 2018. Στα 34 της, σαφώς αποτελεί εκπρόσωπο της νέας γενιάς στελεχών του ΔΗΣΥ, ενώ καλύπτει γεωγραφικά την επαρχία Λάρνακας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζυμώσεις για την νέα ηγεσία στον ΔΗΣΥ-Ποιοι ενδιαφέρονται για αντιπροεδρίες

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια