Δεν κάνει πίσω η Αθήνα-Επιμένει στην απουσία νομιμότητας της συμφωνίας

Σε ανακήρυξη του πρέσβη της Τρίπολης στην Αθήνα, Mohamed Younis Menfi, ως persona non grata προχώρησε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, στέλνοντας σαφή μηνύματα αναφορικά με την συμφωνία που υπέγραψε η Λιβύη με την Άγκυρα.
 
«Η απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το είπε και το έκανε η Ελλάδα, persona non grata ο Λίβυος πρέσβης
 
Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ελλάδας, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι έδωσε 72 ώρες στον πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα.
 
Η αντίδραση της (κάθε) Λιβύης
Στη Λιβύη λειτουργεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, καθώς, ανά περιόδους, μετά την πτώση του Καντάφι, έχει περισσότερες από μία κυβερνήσεις και κάθε μία από αυτές ελέγχουν ένα κομμάτι της χώρας.
 
Η συμφωνία του Ταγίπ Ερντογάν έγινε με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης, υπό τον Φαγιέντ αλ Σαράζ, ο οποίος ελέγχει πλήρως την περιοχή της πρωτεύουσας και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ελέγχεται από την Κυβέρνηση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει και τον έλεγχο των περισσότερων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
 
Η κατάσταση αυτή εξηγεί γιατί η Λιβύη είχε… δύο αντιδράσεις στην απόφαση της Αθήνας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την απέλαση του πρέσβη ο ΥΠΕΞ της Λιβύης
 
Ο μεν ΥΠΕΞ της χώρας Μοχάμεντ Σιγιάλα χαρακτήρισε την εξέλιξη απαράδεκτη, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στη Λιβύη αλλά η Λιβύη θα είχε ανταποδώσει την κίνηση αν είχε». Ο δε Πρόεδρος της Βουλής, Agile Saleh Issa Gwoider αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τάσουλα για να επισκεφθεί την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που μετέδωσε το thetoc, ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία χαρακτηρίζει το κείμενο άκυρο και το απορρίπτει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει στην απόρριψη της συμφωνίας με την Τουρκία η Βουλή της Λιβύης
 
Η οργή του Μεβλούτ
Αντίδραση υπήρξε και από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να κάνει…  μαθήματα διπλωματίας στην Ελλάδα. «Η απέλαση ενός πρεσβευτή μόνον λόγω αυτού (του μνημονίου) που υπογράψαμε δεν αποτελεί μια ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαθήματα... διπλωματίας κάνει ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε, επίσης, πως «αν ζητούσαν το κείμενο της συμφωνίας σαν άνθρωποι, η Λιβύη θα τους το έδινε. Ο Πρόεδρός μας είπε στον κ. Μητσοτάκη ας το ζητούσατε από εμάς. Εμείς θα σας το δίναμε αν μας το ζητούσατε. Αυτό δεν είναι κάτι μυστικό. Είναι δυνατόν μια συμφωνία που πέρασε από τη Βουλή μας να μείνει κρυφή; Όχι. Τώρα εάν μια συμφωνία ή έγγραφο που πέρασε από τη Βουλή μας δεν είναι μυστικό, δεν αφορά την ασφάλεια, το μοιράζομαι άνετα. Αν πάρεις τηλέφωνο τον Πρέσβη της Λιβύης και του πεις ‘αν δεν μου στείλεις εκείνο το έγγραφο θα σε απελάσω’ τότε η Λιβύη δεν θα υποκύψει». Η απόφαση αυτή της Ελλάδας δείχνει το «πραγματικό πρόσωπο» της Αθήνας, πρόσθεσε.
 
«Θα καταρρεύσει»
Η Αθήνα, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι θεωρεί τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης άκυρη και θα καταρρεύσει. Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Αίγυπτος, Ισραήλ καταδίκασαν την στάση της Τουρκίας μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Ακόμη και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις απέναντι στις διαφορές μας με την Τουρκία, ισχυρές χώρες κατέκριναν τη στάση της γειτονικής χώρας, με πρώτο τον Πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έθεσε φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα τα κείμενα της συμφωνίας
 
«Αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει», τόνισε.
 
Η Αθήνα ετοιμάζει τα βήματά της, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στο ζήτημα νομιμοποίησης της Κυβέρνησης Σαράζ, επιστρατεύοντας και την… άλλη Κυβέρνηση της Λιβύης προς αυτή την κατεύθυνση. Για του λόγου το αληθές, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση «δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να το συζητήσει ωσάν να πρόκειται περί ενός έγκυρου κειμένου». «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίζουμε τα ουσιαστικά ζητήματα νομιμοποίησης που έχει και ακυρώνουν την ύπαρξή του», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Έτσι θέλουν να διχοτομήσουν την αν. Μεσόγειο Άγκυρα και Τρίπολη

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»