Επιμένει στην απόρριψη της συμφωνίας με την Τουρκία η Βουλή της Λιβύης

Ακυρώνει η Βουλή της Λιβύης το σύμφωνο για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, που με φανφαρονισμούς και παράτες παρουσίασε σαν μεγάλη επιτυχία ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
 
Λίγες ώρες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση κι ενώ μένει για να κυρωθεί η συμφωνία η ψήφος της Βουλής της Λιβύης, ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Thetoc, έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει το κείμενο άκυρο και το απορρίπτει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Έτσι θέλουν να διχοτομήσουν την αν. Μεσόγειο Άγκυρα και Τρίπολη
 
Μάλιστα από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που συντονίζει την διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στις κινήσεις της Άγκυρας, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα είναι στην Αθήνα την Τετάρτη, καλεσμένος του προέδρου της ελληνικής Βουλής Κώστα Τασούλα και θα επαναλάβει την αντίθεσή του με την συμφωνία με τον πιο εμφαντικό τρόπο.
 
Άλλωστε για να έχει ισχύ η συμφωνία απαιτείται προηγουμένως, και το ομολόγησε και ο ίδιος ο Ερντογάν η ψήφος της Βουλής, που όλα δείχνουν ότι θα είναι αρνητική.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Agile Saleh Issa Gwoider αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα. Ερωτηθείς ο κ. Τασούλας αν ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα επισκεφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό θα δεν είναι ακόμα γνωστό.
 
Σημειώνεται ότι σήμερα απελάθηκε επίσημα ο πρέσβης της Τρίπολης στην Αθήνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το είπε και το έκανε η Ελλάδα, persona non grata ο Λίβυος πρέσβης
 
Η θέση του Προεδρικού Συμβουλίου
Το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης δήλωσε ότι τα Μνημόνια Συνεργασίας που υπογράφηκαν με την Τουρκία θα τεθούν σε ισχύ από χθες, 5 Δεκεμβρίου 2019.
 
Πηγές κοντά στο Προεδρικό Συμβούλιο ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τα μνημόνια με την Τουρκία σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην Τρίπολη.
 
Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Λιβύης, Χαλίντ Αλ Μισίρι, επανέλαβε ότι η υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας ήταν νόμιμη, σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία που υπογράφηκε στο Σκίρατ τον Δεκέμβριο του 2017.
 
Ο Αλ Μισίρι δήλωσε στο αραβικό TRT την Τετάρτη ότι ήταν χαρούμενος που έβλεπε την επιστροφή των οικονομικών πόρων στη Λιβύη, λέγοντας ότι η χώρα δικαιούται να επωφεληθεί από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά τις προσπάθειες κάποιων χωρών να αρνηθούν ένα τέτοιο δικαίωμα στην Τουρκία και στο λιβυκό κράτος.
 
Πηγή: thetoc

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων