Χάρτης: Έτσι θέλουν να διχοτομήσουν την αν. Μεσόγειο Άγκυρα και Τρίπολη

Εκείνα τα βήματα, που θα μετατρέψουν το colpo grosso του Ταγίπ Ερντογάν με την υπογραφή μνημονίου για ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, σε μπανανόφλουδα, ψάχνουν πυρετωδώς Αθήνα και Λευκωσία. 
 
Από χθες, όταν διέρρευσαν τα έγγραφα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, τόσο στη Βασιλίσσης Σοφίας όσο και στο κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών στην Κύπρο, τεχνοκράτες και στελέχη των δύο Υπουργείων, περνούν από κόσκινο τους όρους και τις συντεταγμένες του μνημονίου που υπέγραψε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου και ο ομόλογος του της κυβέρνησης της Τρίπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στρατηγός Χαφτάρ: Άκυρη η συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Τουρκία

Πάντως, όπως τονίζουν αναλυτές που γνωρίζουν άριστα την διπλωματική γλώσσα, ο όρος Μνημόνιο συνεργασίας, ο οποίος υιοθετήθηκε στο τουρκικό αφήγημα, είναι άκρος παραπλανητικός.
 
Κι αυτό διότι η ορολογία, αλλά και οι χάρτες που περιλαμβάνονται συνθέτουν μια κανονικότατη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.
 
Όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί η παράνομη συμφωνία οριοθέτησης, καταπατά κάθε έννοια του Δικαίου της Θάλασσας, αφού παραγνωρίζει εντελώς την παρουσία τεσσάρων νησιών, της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και φυσικά του Καστελορίζου.

Το τουρκικό αφήγημα εδράζεται σε μια εντελώς λανθασμένη θεωρία, που λέει ότι, τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται. Και στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και στις διμερείς αποφάσεις σε καμιά περίπτωση δεν δίνεται θαλάσσια δικαιοδοσία στα νησιά. Και η Τουρκία κινούμενη με αυτή την αρχή της «ίσης κατανομής» έκανε συμφωνία με τη Λιβυή.

 
 
Τα σημαντικά σημεία της συμφωνίας
Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο μεταξύ «της Κυβέρνησης της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμμαχίας-Κράτους της Λιβύης» ξεκινούν στο "Σημείο Α" (34ο 16’ 13.720’’ν – 026ο 19’ 11.640’’Ε) και τελειώνουν στο Σημείο Β (34ο 09’ 07.0’’Ν – 026ο 39’ 06.3’’Ε). (με  άσπρη πινέζα στον χάρτη). Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε αυτά τα όρια.

Τα όρια της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που καθορίζονται στο Άρθρο 1, παράγραφο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης φαίνονται στον Θαλάσσιο Χάρτη ΙΝΤ 308 (Πηγή Δεδομένων: ΒΑ Έκδοση Χάρτη 991), κλίμακα 1:1 102 000 (Παράρτημα 1). Οι συντεταγμένες φαίνονται στο διάγραμμα στο Παράρτημα 1 στο σύστημα συντεταγμένων. ΟΙ γεωγραφικές συντεταγμένες αναφέρονται στο Άρθρο 1 αυτού του Μνημονίου Συναντίληψης και εκφράζονται με όρους του Παγκοσμίου Γεωδαιτικού Συστήματος 1984 (WGS’84).
 
Τα βασικά σημεία των συντεταγμένων που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τη γραμμή ισορροπίας φαίνονται στο Παράρτημα. (μπλε σημεία στον χάρτη)
 
Πρόκειται ουσιαστικά, όπως την χαρακτήρισε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για μια έκδηλα παράνομη ενέργεια η οποία παραγνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματα παράκτιων κρατών, και πάλι σε πλήρη αντίθεση με το δίκαιο της θάλασσας και το εθιμικό δίκαιο για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Η προσφυγή στη Χάγη
Η κίνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χαρακτηρίστηκε από όλους, ως μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Η Κυπριακή Δημοκρατία με αυτό τον τρόπο θέλει να φέρει την Άγκυρα προ των ευθυνών της, την ώρα που και η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με μια σειρά από κινήσεις που θα φέρουν, τόσο την Τρίπολη, όσο και την κυβέρνηση του Ερντογάν, που παρεμπιπτόντως χθες βράδυ έλαβε το πράσινο φως από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για τη συμφωνία, σε δύσκολη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέρασε από την Επ. Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συμφωνία με τη Λιβύη
 
Όσον αφορά την προσφυγή της Κύπρου, υπενθυμίζεται πως αυτή έγινε όπως προνοεί το Διεθνές Δίκαιο μέσω της πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα. Με βάση αυτή τη διαδικασία γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της χώρας μας για να προσφύγει στο δικαστήριο. Η σχετική επίδοση δια χειρός στην τουρκική πρεσβεία δεν καρποφόρησε και για αυτό στάλθηκε με φαξ και πλέον η Κύπρος έχει τη δυνατότητα προσφυγής.
 
Οι κινήσεις της Αθήνας
Την προαναγγελθείσα απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το είπε και το έκανε η Ελλάδα, persona non grata ο Λίβυος πρέσβης

Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα αίρει την αναγνώριση στην κυβέρνηση της Λιβύης που υπέγραψε το Μνημόνιο, κάνοντας το μισό δρόμο για την αναγνώριση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία.
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα έχει προσκληθεί ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης που πρόσκεινται στον Χαφτάρ και απέρριψε την κύρωση του Μνημονίου με την Τουρκία, καθώς το ένα περιλαμβάνει ρήτρα που παραβιάζει το εμπάργκο πωλήσεων όπλων και στρέφεται κατά των δυνάμεων του Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς σχολιάζουν τα κόμματα την προσφυγή στη Χάγη

Δειτε Επισης

Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών