Πέμπτη 23 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πέρασε από την Επ. Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συμφωνία με τη Λιβύη

  05/12/2019 16:15
Πέρασε από την Επ. Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συμφωνία με τη Λιβύη

Πέρασε από την Επ. Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης η συμφωνία με τη Λιβύη

  05/12/2019 16:15

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και εντέλει ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Ερντογάν: Πρέπει να περιμένουμε τη Λιβύη να σταθεί στα πόδια της Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα συμφωνίας με Λιβύη
ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου - Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 05/12/2019 18:10
Γαλλία και Γερμανία έθεσαν επίμονα το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη κατά την τετραμερή στο Λονδίνο δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας πως ρώτησε την Γαλλία η οποία επέμενε παρά τις διευκρινίσεις του ίδιου «γιατί επιμένει τόσο τη στιγμή που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη».

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες κι εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο».

Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι το Μνημόνιο Συμφωνίας με τη Λιβύη το υπέγραψαν με τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

«Αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας το διαβίβασαν στη Βουλή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Αφού περάσει από την βουλή και γίνει ταχέως αυτό το βήμα θα έχει τεθεί πλέον σε ισχύ», ανέφερε. Αλλά, πρόσθεσε, «ασφαλώς η απέναντι πλευρά είναι αντίθετη. Εκείνοι που διεκδικούν δικαιώματα σε αυτά που δεν έχουν δικαιώματα σε τέτοια κατάσταση ασφαλώς βρίσκουν δυσκολίες».

Ασφαλώς, είπε, «όπως είναι ενοχλημένες κυρίως Ελλάδα αλλά και η Αίγυπτος, η Ε/κ διοίκηση στη νότια Κύπρο (όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία) και το Ισραήλ, ενθαρρύνουν και την ΕΕ».

«Τώρα στην τετραμερή και η Γαλλία και η Γερμανία επέμειναν σε αυτό το θέμα. Εμείς κάνανε τις απαραίτητες δηλώσεις αλλά δυστυχώς η ενόχληση της Γαλλίας εξακολούθησε».

Μετά είπε «εσύ γιατί επιμένεις τόσο πολύ γι αυτό; Έχεις δικαίωμα εσύ εδώ; Εδώ εγγυήτριες χώρες είναι η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Εσύ από που μπαίνεις εδώ; Εμείς εδώ χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας ως εγγυήτριες χώρες. Εκεί έχουμε ομογενείς μας και είμαστε με το μέρος των ομογενών μας. Την ‘τδβκ’ Επομένως θα εργαστούμε μέχρι τέλους για να προστατεύσουμε και τα δικά τους συμφέροντα. Δεν τίθεται θέμα να τους αποποιηθούμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή το δίκιο βρίσκει το δρόμο του» και αυτό τους ενοχλεί. «Αλλά όλη η ιστορία είναι εδώ. Τώρα βλέπετε κάποιοι έχουν προσεγγίσεις όπως ‘αποσυρθείτε από εκεί, μην μένετε εδώ, διαφορετικά θα τα στείλουμε στην πατρίδα σας’. Εμείς εδώ θα προστατεύσουμε το δίκαιο των ομογενών μας», επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με αυτό το βήμα κάποιοι λένε ψέματα. «Εκτοξεύουν ηλιθιότητες του τύπου ότι δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του τουρκικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ότι η συμφωνία αυτή θα προκαλέσει νέες συζητήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε «πολύ σωστά το είπε». «Ασφαλώς και θα προκαλέσει νέες συζητήσεις. Ο χρόνος κυλάει σαν το νερό. Όλα αυτά τα κείμενα συμφωνίας θα ονομάζονται συμφωνίες ή μνημόνια; Όλα αυτά πρέπει να επικαιροποιηθούν. Αυτοί δεν ξέρουν καν ποιος έχει την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Θα το μάθουν και αυτό. Να μας συγχωρέσουν αλλά υπάρχουν αυτοί οι “Μεσιέ’ που πηγαινοέρχονται, η χώρα τράβηξε πολλά από αυτούς», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν θα αφήσουν αυτή την υπόθεση σε αυτούς τους «Μεσιέ». «Να μας συγχωρέσουν, αυτοί που υπερασπίζονται το δίκαιο αυτής της χώρας είναι προσεκτικοί. Αλλά αυτοί που δεν την προστατεύουν ας μας συγχωρέσουν. Αυτοί άλλωστε βρήκαν τη θέση τους. Εμείς δεν πορευτήκαμε μαζί τους και δεν θα πορευτούμε. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα και το δίκαιο της όπως προστάτευσε ως εγγυήτρια δύναμη και το δίκαιο των ομογενών μας στην βόρεια Κύπρο».

Δεν τίθεται θέμα, πρόσθεσε, «να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό».

«Αυτοί παρακολουθούν από τις κερκίδες, εμείς παίζουμε ποδόσφαιρο στο γήπεδο», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέθηκαν οι στόχοι της προσφυγής στη Χάγη-Δριμύ κατηγορώ Προέδρου κατά Τουρκίας

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας