Πώς σχολιάζουν τα κόμματα την προσφυγή στη Χάγη

Με θετικό πρόσημο σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την προσφυγή στη Χάγη, καθώς θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα εκτεθεί η Τουρκία.
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επισημαίνουν πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Ελλάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέθηκαν οι στόχοι της προσφυγής στη Χάγη-Δριμύ κατηγορώ Προέδρου κατά Τουρκίας
 
ΔΗΚΟ
«Η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τις παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα μέτρο, που, παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες, θα αναδείξει την περιφρόνηση της Τουρκίας προς τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο.
 
Ήταν ανέκαθεν η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταγγέλλει την Τουρκία σε όλα τα διεθνή fora, με στόχο την υπόμνηση, ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα και πως όλες οι ενέργειες της αντιβαίνουν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο της εν λόγω πολιτικής, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο αποτέλεσε μια από τις προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.
 
Παρά τη δεδομένη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που δεν θα επιτρέψει την κοινή συναινέση προσαγωγή του θέματος ενώπιον του δικαστηρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει με τη διαδικασία για να εκθέσει την Τούρκικη προκλητικότητα και επεκτατικότητα», ανέφερε το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωσή του.
 
ΕΔΕΚ
«Σε σχέση με την προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης θυμίζουμε πως ως ΕΔΕΚ το είχαμε ζητήσει εδώ και ενάμιση μήνα.
 
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτήν την προσφυγή  από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα το χαιρετίσουμε και όσο μπορούμε θα συμβάλουμε εποικοδομητικά σε αυτήν την προσπάθεια. Εκτιμούμε πως αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό πολιτικό και διπλωματικό όπλο που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε», επεσήμανε η ΕΔΕΚ.
  
Κίνημα Αλληλεγγύη
«Σε σχέση με την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σημειώνουμε τα εξής: Κάθε κίνηση η οποία γίνεται για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
 
Θεωρούμε απίθανο στο παρόν στάδιο η Τουρκία να δώσει τη δική της συγκατάθεση και να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα στη Χάγη, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας», ανέφερε το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι «εδώ και δεκαετίες παραμένει σε εκκρεμότητα η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου. Ήρθε ο καιρός, μετά τις τελευταίες προκλητικότατες κινήσεις της Τουρκίας, να κόψει στα δύο την Ανατολική Μεσόγειο και να αποκόψει τις ΑΟΖ Ελλάδος – Κύπρου, να υπερασπιστούμε με κάθε δυνατό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.
 
Ελλάδα και Κύπρος πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα και να επιδιώξουν την στήριξη της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο και την οριοθέτηση των ΑΟΖ και των τριών χωρών.
 
Μόνο αν η Τουρκία πάρει ουσιαστικές απαντήσεις για τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το όραμα της για γαλάζια πατρίδα».
 
Συμμαχία Πολιτών
«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κυβέρνησης για να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό όμως δεν αρκεί. Για αυτό και χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε δυο Προτάσεις.
 
Η πρώτη αφορούσε στη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Αυτό μπορεί να στα πλαίσια μιας τριμερούς συνάντησης των τριών χωρών όπου εκεί θα υπογραφούν οι δυο συμφωνίες. Και αυτό μπορεί να είναι και η καλύτερη απάντηση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας ώστε να προστατευθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η δεύτερη Πρόταση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών ήταν όπως το Εθνικό Συμβούλιο να προβεί σε μια ειδική συνεδρίαση για το θέμα της Αμμοχώστου. Σε αυτή τη συνεδρίαση να αξιολογηθούν  οι στόχοι της Τουρκίας για την Αμμόχωστο, ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της έτσι ώστε να σχεδιάσουμε τη δική μας δράση και στρατηγική για αποτροπή νέων τετελεσμένων. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε παθητικοί θεατές», σημείωσε η Συμμαχία Πολιτών.

Δειτε Επισης

Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν