Θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση, αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί

Αν η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχιστεί θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση, ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο.
 
Η ομιλία του διαβάστηκε  από την Προϊστάμενη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Γιούλη Μπογιατζοπούλου.
 
Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για κρίσιμη διεθνή και περιφερειακή συγκυρία η οποία δυναμιτίζεται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και αυθαίρετες επιδιώξεις που έφτασαν στο σημείο να ανακαλύπτουν υφαλοκρηπίδες ακόμα και μεταξύ των χωρών που δεν συνορεύουν.
 
«Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν και δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ληφθεί απόφαση για την επιβολή σημαντικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αν η τουρκική συμπεριφορά συνεχιστεί, θα δοθεί και η κατάλληλη απάντηση», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι το κυπριακό και ελλαδικό πρόγραμμα γεωτρήσεων συνεχίζονται και πρέπει να συνεχιστούν. Αμφότερα, συμπλήρωσε θα αρχίσουν να δίνουν καρπούς και για τις δύο χώρες και για την Ευρώπη επιταχύνοντας την εμβάθυνση των τριμερών στρατηγικών συνεργασιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα θα επιδιώξει να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη συνδιαμόρφωση του πρώτου διεθνούς οργανισμού ενέργειας της περιοχής του East Med Gas Forum. Όπως είπε, το καταστατικό αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είναι αρκετά πιθανή η υπογραφή του κατά την επόμενη υπουργική σύνοδο στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020.
 
Είπε επίσης ότι η παρουσία ελληνικών ενεργειακών εταιρειών σε όλη την περιοχή από την Αίγυπτο και το Ισραήλ ως την Κύπρο συνεχίζει να ενισχύεται όπως φαίνεται από τη δραστηριότητα της Energean και των ΕΛΠΕ αλλά και από τη συμμετοχή της ΜΕΤΡΟΝ Α.Ε. στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή του κυπριακού FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου)  στο Βασιλικό.
 
Ανέφερε ακόμα ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος στέκουν στο κατώφλι της νέας δεκαετίας με αισιοδοξία και στο δίκαιο και στις δυνάμεις τους. Πρόσθεσε ότι συμμετέχουν και συνδιαμορφώνουν ενεργά τις διεργασίες στην καρδιά της Ευρώπης και ευρωζώνης και μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου σε συνεργασία με τους συμμάχους τους.
 
Η ενέργεια είπε αποτελεί καταλύτη για την επίτευξη των δύο αυτών στόχων και επιβάλει τη συνεχή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια