Παρασκευή 24 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στα χέρια της Αθήνας το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης-Διέρρευσαν έγγραφα

  05/12/2019 12:25
Στα χέρια της Αθήνας το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης-Διέρρευσαν έγγραφα

Στα χέρια της Αθήνας το μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης-Διέρρευσαν έγγραφα

  05/12/2019 12:25
Μελετάται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
 
Το πώς έφτασε στα χέρια της Αθήνας το εν λόγω έγγραφο παραμένει άγνωστο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει δοθεί από λιβυκή πηγή.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκαλεί και πάλι η Άγκυρα για συμφωνία με Λιβύη-«Τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ»
 
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.
 
Δείτε τα έγγραφα της συμφωνίας που έχουν διαρρεύσει:

Η παρουσίαση του CNN Turk

Από πέντε άρθρα αποτελείται η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αποκαλύπτει το τουρκικό κανάλι CNN Turk παρουσιάζοντας το έγγραφο της συμφωνίας. Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, η συμφωνία η οποία στάλθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί απόψε από την τουρκική εθνοσυνέλευση αφού προηγουμένως περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικών της τουρκικής βουλής. 

Το CNN Turk αποκάλυψε ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται “Μνημόνιο Συμφωνίας” επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν ‘αναπόσπαστο μέρος’ της συμφωνίας. Σύμφωνα με το άρθρο 3, αφού περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα ανακοινωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία)  πριν την τελική συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέθηκαν οι στόχοι της προσφυγής στη Χάγη-Δριμύ κατηγορώ Προέδρου κατά Τουρκίας

Πηγή: Πρώτο Θέμα/ΚΥΠΕ/in.gr 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας