Η απάντηση Μογκερίνι για τα Βαρώσια- «Γνώμονας τα ψηφίσματα του Σ.Α.»

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινή γραπτή ερώτηση αναφορικά με τις προκλητικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για την Αμμόχωστο.
 
Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές ανάφεραν ότι οι ενέργειες της υποτελούς διοίκησης της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο, αναφορικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, έχουν ως σκοπό να ανοίξει η πόλη υπό την "διοίκηση" της καθώς και ο εποικισμός της, κατά παράβαση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Τέλος, οι Ευρωβουλευτές ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν γνωρίζει τις παραπάνω προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που πραγματοποιούνται, τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για  επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθώς και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για αντιμετώπιση αυτών των παράνομων ενεργειών για την Αμμόχωστο.
 
Εξ ονόματος της Επιτροπής, η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας απάντησε ως εξής στα ερωτήματα των Ευρωβουλευτών:
 
"Η Επιτροπή έχει λάβει γνώση του θέματος που θίγουν οι κ. βουλευτές.
 
Όσον αφορά το καθεστώς των Βαρωσίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να έχει ως γνώμονα την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει επίσης πλήρως στη δέσμευσή της για υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία με τα μέρη, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
 
Εν προκειμένω, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως το έργο που επιτελούν οι δύο Κύπριοι ηγέτες και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και προσβλέπει στις προσεχείς συνεδριάσεις θεωρώντας ότι αποτελούν ευκαιρία καθοριστικής σημασίας προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.
 
Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως, πιο πρόσφατα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019[1], ότι παραμένει επιτακτικής σημασίας να δεσμευθεί και να συμβάλει η Τουρκία στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, μεταξύ άλλων και των εξωτερικών πτυχών του, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και το ενωσιακό κεκτημένο. Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες, με στόχο την επανένωση του νησιού, για μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας."
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας