Τετάρτη 19 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πρόεδρος Βουλής: Θα προσπαθήσω να συμβάλω για πιο ενιαία πολιτική σε θέματα ενέργειας

  05/12/2019 10:43
Πρόεδρος Βουλής: Θα προσπαθήσω να συμβάλω για πιο ενιαία πολιτική σε θέματα ενέργειας

Πρόεδρος Βουλής: Θα προσπαθήσω να συμβάλω για πιο ενιαία πολιτική σε θέματα ενέργειας

  05/12/2019 10:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει ώστε η κυπριακή πολιτική ηγεσία να έχει ακόμα περισσότερο, ενιαία πολιτική και να στηρίζει ενιαία προσέγγιση σε θέματα ενέργειας, σε ομιλία του στο 7ο Ενεργειακό Συμπόσιο στη Λευκωσία.
 
Όπως είπε, η ενέργεια, είναι ένα θέμα «που δεν μπορεί να μας χωρίζει, αλλά μόνο μπορεί να μας ενώνει και εντός Κύπρου και σε διακρατικό επίπεδο στην περιοχή».
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η  Κύπρος, αξιοποιώντας την αναβαθμισμένη, λόγω των ενεργειακών πόρων, γεωστρατηγική της θέση, επιβάλλεται να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα στην περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Μέσω μιας διευρυμένης περιφερειακής συνεργασίας θεμελιώνεται άλλωστε η οικοδόμηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή μας», είπε.
 
 
Πρόσθεσε ότι η επίτευξη συνεργασιών με χώρες με τις οποίες μας δένουν στενοί δεσμοί φιλίας, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης συμβάλλει θετικά και στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.
 
«Με δεδομένη τη σταθερή στάση και αλληλεγγύη των χωρών αυτών αναφορικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, επιβάλλεται η συνέχιση των ερευνών, αλλά και των σχεδιασμών για τη μελλοντική ορθολογιστική αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας με πολλαπλά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας μας, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ρόλου που διαδραματίζει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρύτερα», είπε.
 
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι απέναντι στην επιδίωξη της Τουρκίας να πλήξει τις στρατηγικές συνεργασίες της Κύπρου σε θέματα ενέργειας και να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, οι προσπάθειες της Κύπρου θα πρέπει να ενταθούν μέχρι η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην αναχαίτιση των απειλών, των προκλητικών συμπεριφορών και των εν γένει έκνομων δραστηριοτήτων της γείτονος χώρας στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας