Τετάρτη 19 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντούν συντονισμένα στο τουρκικό αφήγημα Αθήνα και Λευκωσία

Μικαέλλα Λοϊζου  05/12/2019 06:41
Απαντούν συντονισμένα στο τουρκικό αφήγημα Αθήνα και Λευκωσία

Απαντούν συντονισμένα στο τουρκικό αφήγημα Αθήνα και Λευκωσία

Μικαέλλα Λοϊζου  05/12/2019 06:41
Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, μετά και την πιο πρόσφατη προκλητική κίνηση της Άγκυρας, να έρθει σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.
 
Παρά τις προειδοποιήσεις που ήρθαν, όχι μόνο από την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και από άλλους παράγοντες στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των Βρυξελλών, η Τουρκία φαίνεται να συνεχίζει ακάθεκτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άμεση κοινοποίηση του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης ζητά η Ε.Ε.
 
Χθες ο Υπουργός Άμυνας της κατοχικής χώρας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιγνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο», προαναγγέλλοντας νέες γεωτρήσεις στην περιοχή.
 
Λίγο αργότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, δήλωσε ότι θα κατατεθεί «πολύ σύντομα» η συμφωνία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, δίνοντας το στίγμα των κινήσεων της Άγκυρας, που φαίνεται να βιάζεται για επικύρωσή της. «Η έγκριση από το Κοινοβούλιο είναι κρίσιμη», είπε, καλώντας τα κόμματα να στηρίξουν το μνημόνιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο Ντονμέζ
 
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σε μία συνάντηση που επικεντρώθηκε στο εύρος των τουρκικών παρανομιών στην Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και στο μεταναστευτικό.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Skai, ξεκαθάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, καθώς, αν και δεν έχει νομική βάση, πολιτικά κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη από εκείνην που θα έπρεπε να έχει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μηνύματα Μητσοτάκη προς Τουρκία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
 
Στις δημόσιες δηλώσεις του κράτησε τους τόνους χαμηλά, λέγοντας ότι «έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες». Παρά ταύτα, είπε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για ΜΟΕ.
 
«Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ, όμως, ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικά άκυρο είναι το μνημόνιο με τη Λιβύη, υπέδειξε ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν
 
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, πάντως, στο Open, ότι «οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας πάντα θα έχουν αναταράξεις. Εμείς θα έχουμε τη δική μας πολιτική. Ενεργοποιούμε το ευρύ δίκτυο συμμαχιών που έχουμε στην Ευρώπη αλλά και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού». Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή, έγιναν αρκετές διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
 
Σημειώνεται ότι, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, για να τον ενημερώσει για τη συζήτηση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και το επίπεδο συντονισμού ανάμεσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας