Ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε την προσήλωση που αποδίδει η ΚΔ στην λειτουργία του ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε τον σεβασμό, την προσήλωση και τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στη λειτουργία του Οργανισμού και τις αρχές και αξίες που αυτός πρεσβεύει.
 
Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών στο Προεδρικό Μέγαρο, την οποία ανέγνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας,  ο Πρόεδρος είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι ένας οργανισμός ο οποίος, ως αποτέλεσμα της συλλογικής συνείδησης και της κοινής βούλησης των εθνών, αμέσως μετά τον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει 74 χρόνια μετά την ίδρυσή του διαχρονικά πιστός στους σκοπούς της δημιουργίας του.
 
Σημείωσε ωστόσο ότι, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον με διαφορετικά πλέον από τα πρότερα γεωπολιτικά δεδομένα, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αναφυόμενα προβλήματα και προκλήσεις. Στο σημείο αυτό τόνισε ως το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα αυτών, τον βίαιο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, με πρωτοφανή κύματα προσφύγων και μεταναστευτικά ρεύματα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι εκείνο που προέχει είναι η μετεξέλιξη και αναβάθμιση  της λειτουργίας του, ούτως ώστε να ανταποκριθεί περαιτέρω αποτελεσματικά στην αποστολή του.
 
Η Κύπρος, είπε, υποστηρίζει σθεναρά το φιλόδοξο όραμα και τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρρες.
 
Δεδομένων των καταστροφικών συνεπειών που προέκυψαν διαχρονικά είτε κατά παρέκκλιση των αρχών του ΟΗΕ, είτε των κανόνων και των συνεργειών που έχουμε αναπτύξει μέσα στο πλαίσιο του οργανισμού, μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία εξυπηρετεί απόλυτα τους σκοπούς του.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην ειρήνη και την ασφάλεια και δεδομένης της παράνομης κατοχής και παρουσίας του τουρκικού στρατού από το 1974 στην Κύπρο, «εκφράζοντας την εκτίμηση και τις ευγνώμονες μας ευχαριστίες, θα ήθελα να τονίσω την ιδιαίτερη σημασίας συμβολή των Ηνωμένων Εθνών μέσω της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, όσον αφορά στην επίβλεψη και στην επιβολή της έννομης τάξης στο νησί μας».
 
Η εμπλοκή την ίδια στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες στην ατζέντα και η συζήτηση του Κυπριακού ζητήματος στα Ηνωμένα Έθνη,  αναδεικνύοντας τη διεθνή υπόσταση του προβλήματος, αποτρέπει, είπε ο Πρόεδρος, τις όποιες προσπάθειες της Τουρκικής πλευράς για τον υποβιβασμό του σε διακοινοτική διαφορά.
 
Αναγνωρίζοντας τον Οργανισμό ως το κατεξοχήν βήμα προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας, είπε ο Πρόεδρος, «στηρίζουμε πλήρως την όποια προσπάθεια αναλαμβάνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με στόχο τον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, την επανένωση της πατρίδας μας και την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων».
 
Δεδομένου, ανέφερε, του πρώτου θετικού βήματος όσον αφορά στην προσπάθεια της επανέναρξης του διαλόγου, που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, είμαστε πεπεισμένοι, είπε «ότι μέσω των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και κυρίως μέσα από την απαραίτητη εποικοδομητική στάση των δύο πλευρών, είναι δυνατόν να επιτύχουμε μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση».
 
Μια λύση, σημείωσε, η οποία θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και τις αρχές τόσο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όσο και του Κοινοτικού Κεκτημένου και απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία θα λειτουργεί προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
 
Επίσης θα δικαιώνει τις προσδοκίες της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και θα σέβεται την ίδια στιγμή τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων, διασφαλίζοντας πως το νέο καθεστώς θα είναι πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων.
 
Διαβεβαίωσε για την ισχυρή «βούλησή μας καταβάλλοντας το άπαν των δυνάμεών μας να εργαστούμε άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε σε όλους τους Κυπρίους ένα ειρηνικό μέλλον».
 
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «όραμα και φιλοδοξία μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε πρότυπο σταθερότητας και δημιουργίας συνεργειών για την προαγωγή της αμοιβαίας ευημερίας και σταθερότητας για όλους, και ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και ευμετάβλητη περιοχή της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος».
 
Τέλος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες και την ειλικρινή εκτίμηση της Πολιτείας και του Κυπριακού λαού στην προσφορά των Ηνωμένων Εθνών στην πατρίδα μας, ως επίσης και προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου για τις διαχρονικές τους υπηρεσίες στο νησί.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 
 

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά