Σε αναζήτηση συνεργασιών για μια άλλη Κύπρο το ΑΚΕΛ

Την απόφασή του να επαναδιεκδικήσει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ γνωστοποίησε ο Άντρος Κυπριανού, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης εφ’ όλης της ύλης που παρέθεσε σήμερα.
 
«Ουδείς αναντικατάστατος», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι τον επόμενο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα τον αποφασίσει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες η επόμενη Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, όπως είπε, το Καταστατικό του κόμματος δεν του το απαγορεύει και ο ίδιος έχει προβληματιστεί αρκετά, δεδομένου ότι το Συνέδριο του ΑΚΕΛ συμπίπτει χρονικά με αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και άλλα ζητήματα. Τελικά, όπως είπε, αποφάσισε ότι θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του Συνεδρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άντρος Κυπριανού: Θα επαναδιεκδικήσω τη θέση του Γενικού Γραμματέα 

Οι τοποθετήσεις του κ. Κυπριανού είχαν έντονα κατηγορηματικό χαρακτήρα και άσκησε αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας.  «Η εικόνα που υπάρχει στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, απογοητευτική. Η πλειοψηφία της κοινωνίας  κάθε μέρα που περνά βυθίζεται στην απογοήτευση, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την απαισιοδοξία», είπε.
 
«Απέναντι σε μία Κυβέρνηση που αποδείχθηκε ότι δεν είναι αξιόπιστη, δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, δεν έχει κοινωνική ευαισθησία, δεν έχει συνέπεια, υπάρχει μόνο μία διέξοδος», σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. «Η συνεργασία όλων των δυνάμεων της κοινωνίας που θέλουν μια άλλη Κύπρο που θα τους εμπνέει».
 
Η πολιτική πρόταση αυτή, εξήγησε, θα στοχεύει στην επανένωση της πατρίδας και στην ανασυγκρότηση τα κοινωνίας και της οικονομίας. Ερωτηθείς για τη φύση μίας συνεργασίας αυτού του είδους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα μπορούσε να γίνει με αυτούς που μοιράζονται τα ίδια οράματα. Στόχος, ανέφερε, είναι να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και να ανατραπούν αντιλαϊκές πολιτικές. «Θα συνεργαστούμε τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής με όσους μοιράζονται αυτές τις προσεγγίσεις», εξήγησε, κάνοντας λόγο για εξελισσόμενη συνεργασία, που θα μπορούσε να αξιολογηθεί και στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών, όταν πλησιάσουν.
 
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε ότι τα δύο κόμματα έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στη Βουλή για να προωθηθούν συγκεκριμένες προτάσεις, παρά το γεγονός πως σε κρίσιμα θέματα έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά. Όταν κάνεις συνεργασίες δεν διεκδικείς το μάξιμουμ των θέσεών σου, υπέδειξε, λέγοντας ότι για λιγότερο σημαντικά θέματα υπάρχει η δυνατότητα κατάληξης σε αμοιβαίες συγκλίσεις.
 
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «οδηγήθηκε σε επικίνδυνη τελμάτωση». Η Κύπρος απειλείται ευθέως από την Τουρκία, είπε, υποστηρίζοντας ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Αναστασιάδης».
 
Μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε πως «η κλεψύδρα αδειάζει. Αν δεν σοβαρευτούμε, αν δεν είμαστε συνεπείς στον στρατηγικό στόχο, θα χάσουμε οριστικά τη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο. Εκτός κι αν αυτός είναι ο στόχος κάποιων». Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μουσταφά Ακιντζί να συμπεριφερθούν με συνέπεια και αποφασιστικότητα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και να απευθυνθούν στον λαό με ειλικρίνεια.
 
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι όταν και εφόσον αρχίσει ουσιαστική διαπραγμάτευση, θα πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις της. «αλλιώς αναλαμβάνει ακεραία την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει».
 
Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός πως οι εξελίξεις στο Κυπριακό πλέον μετατοπίζονται για μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα και κατά πόσον ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην επικρατήσει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχουν δύο αρνητικά δεδομένα. Το πρώτο είναι πως δεν έγινε κατορθωτό να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, έστω υπό την αίρεση της Τουρκίας, που θα ήταν δεσμευτικές για τη συνέχεια. Το δεύτερο είναι πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην «εκλεγεί» ο Ακιντζί ή κάποιος που υποστηρίζει τα ίδια πράγματα, αλλά κάποιος σαν τον Ερσίν Τατάρ ή τον Κουντρέτ Οζερσάι, που τάσσονται υπέρ της λύσης των δύο κρατών. «Πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα  μας βάλει σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού άσκησε και μεγάλη κριτική και σε ζητήματα οικονομικής και εσωτερικής πολιτικής. «Ο μύθος που έκτισαν για το success story της κυπριακής οικονομίας κατέρρευσε», είπε. «Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ δεν έσωσε την οικονομία της Κύπρου. Αντιθέτως την έβαλε στο στόχαστρο», πρόσθεσε, κατηγορώντας την ότι «κατασκεύασε οικονομία της αρπακτής, που αφήνει στο περιθώριο και στην απόγνωση τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αλλά και τις δημιουργικές δυνάμεις της παραγωγής».  
 
Υποστήριξε, ακόμη, πως οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν και η Κυβέρνηση είναι κοινωνικά ανάλγητη. «Τα όσα αποκαλύφθηκαν με το κατασκοπευτικό βαν είναι αποκαλυπτικά του χάους που επικρατεί επί των ημερών Αναστασιάδη-Συναγερμού. Παίζουν με τα πάντα και εμπαίζουν τους πάντες», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη διαφθορά, λέγοντας πως αυτή η Κυβέρνηση κάνει ρεκόρ.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»