Σηκώνουν μανίκια για προώθηση των μεταρρυθμίσεων

Με το Κυπριακό να μεταφέρεται ξανά στο παρασκήνιο, η πολιτική περίοδος που διανύουμε προσφέρεται για επικέντρωση σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για νομοθετικό έργο και μεταρρυθμίσεις που έχουν συσσωρευθεί ή που βρίσκονται στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό και που τώρα η Κυβέρνηση θεωρεί την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να προωθήσει.
 
Οι επόμενοι μήνες είναι οι μόνοι που απομένουν προτού η Κύπρος ξαναμπεί σε προεκλογικούς ρυθμούς. Είναι καλά γνωστό πως όσο πλησιάζει το ραντεβού με την κάλπη, τόσο μειώνεται και η όρεξη των κομμάτων για αλλαγές, καθώς αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο να υπάρξουν δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι και, ως εκ τούτου, οι μεγάλες τομές αποφεύγονται. Συνεπώς, τώρα είναι η ώρα για την Κυβέρνηση να ζητήσει από τα κόμματα να κάνουν υπερβάσεις ή να προβεί η ίδια σε υποχωρήσεις, έτσι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
 
Με τον μίνι ανασχηματισμό να παρουσιάζεται ως ευκαιρία για ανανέωση της Κυβέρνησης τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο εικόνας, η προώθηση αλλαγών ταιριάζει πλήρως στο κάδρο αυτής της περιόδου.
 
Οι μεταρρυθμίσεις αγγίζουν ένα ευρύ φάσμα της εσωτερικής διακυβέρνησης, από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι την οικονομία και κοινή συνισταμένη τους είναι η βελτιστοποίηση των πρακτικών και η θέσπιση διαδικασιών που θα μειώνουν τη γραφειοκρατία και θα αυξάνουν την ταχύτητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι βασικότερες είναι οι ακόλουθες:
 
Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης
Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που διαφοροποιεί τη δομή των Δικαστηρίων. Θα λειτουργούν δύο Ανώτατα Δικαστήρια (Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό), Εφετείο με αρμοδιότητες Ανωτάτου Δικαστηρίου και εξειδικευμένα δικαστήρια,  όπως είναι το ναυτοδικείο και το εμπορικό δικαστήριο. Στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της ταχύτητας της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.
 
Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πρόκειται για την μεγάλη αλλαγή τόσο της σύνθεσης όσο και των αρμοδιοτήτων που έχουν οι Δήμοι στην Κύπρο. Στόχος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταστεί πολύ πιο αποτελεσματική και αυτάρκης, με περιορισμένη εξάρτηση από το κεντρικό κράτος. Ως πιο συγκεντρωτικές οντότητες, οι νέοι Δήμοι θα έχουν πολύ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και καλύτερη παροχή υπηρεσιών, οι οποίες θα αυξηθούν με επιπλέον αρμοδιότητες. Χθες ανακοινώθηκε από τον απερχόμενο Υπουργό Εσωτερικών και η κυβερνητική πρόταση για την συνένωση των Δήμων, η οποία εκκρεμούσε το προηγούμενο διάστημα. 
 
Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η αξιοκρατία στη Δημόσια Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων προωθείται η αλλαγή δομών, η αναθεώρηση αρμοδιοτήτων, η προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών, η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, σε σχέση με την πλήρωση θέσεων και την ανέλιξη. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές, καθώς απορρίφθηκαν το 2016.
 
Υφυπουργείο Ψηφιακής Στρατηγικής
Η δημιουργία του Υφυπουργείου Ψηφιακής Στρατηγικής, Έρευνας και Καινοτομίας αποσκοπεί στη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων που αφορούν την τεχνολογία και την καινοτομία κάτω από έναν κεντρικό φορέα, ο οποίος θα αναπτύσσει την ψηφιακή πολιτική και την στρατηγική για την έρευνα και καινοτομία. Θα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και την προώθηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Ουσιαστικά θα έχει την εποπτεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.
 
Επενδυτικός νόμος
Πρόκειται για νομοθεσία που έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και τη λειτουργία των μεγάλων επενδύσεων. Όταν εφαρμοστεί αναμένεται να διευκολύνει τις επενδύσεις με διαδικασία ταχείας αδειοδότησης και one stop shop και θα θέτει κριτήρια για το τι καθιστά μία επένδυση στρατηγική. Επίσης θα αντιμετωπίζει τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις.
 
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών
Η πρόταση για το νέο Σύστημα Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών έχει ως στόχο να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του σχολικού έργου, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης. Αυτή η αξιολόγηση θα συμβάλλει στον μηχανισμό ανατροφοδότησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Προβλέπει, επίσης, διαδικασίες διαχρονικής ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών και πρόνοιες για τη στήριξη των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων