Στην αντεπίθεση Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Πλήρη ενημέρωση από τον επιτετραμμένο της λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λευκωσία αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο  Φαγιέντ αλ Σαράζ.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε από την αντιπροσωπεία της Λιβύης στην Κύπρο, πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες του μνημονίου, την υπογραφή του οποίου από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
 
Πάντως σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποστείλει κλιμάκιο τεχνοκρατών και διπλωματών στην Κύπρο για να εξηγήσουν στον ΥΠΕΞ τις λεπτομέρειες του μνημονίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει ψήγματα νομιμότητας μέσω της συμφωνίας με τη Λιβύη ο Ερντογάν
 
Ξεκινούν διαδικασίες για κήρυξη ΑΟΖ
Η έντονη αντίδραση που υπήρξε και από πλευράς Καϊρου για την εν λόγω συμφωνία συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια, όπου οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων των δύο χωρών για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.
 
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη δεδομένη στιγμή θα ήταν ιδανικό, αφού θα χτυπούσε στη ρίζα τους, τις όποιες προσπάθειες της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με την Αίγυπτο, υπάρχει κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων.
 
Η τουρκική αντίδραση
Η τουρκική αντίδραση στις εξαγγελίες του Νίκου Δένδια για κηρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν άργησε να έρθει. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επανέλαβε την ακραία θέση της Άγκυρας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, ενώ προειδοποίησε παράλληλα την Αθήνα και το Κάιρο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη καθορίστηκε ένα μέρος των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατ. Μεσόγειο. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, που θεσπίζουν διεθνή νομολογία, και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
 
Η Άγκυρα, μέσω της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, απορρίπτει με τον πιο επίσημο τρόπο πλέον ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως το Καστελόριζο.
 
«Ουσιαστικά, όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκόπτουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατ. Μεσόγειο, ότι τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών δεν μπορούν να διαθέτουν άλλη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών τους πρέπει να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών αρμοδιοτήτων. Η Τουρκία, πριν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, είχε απευθύνει έκκληση για συνομιλίες προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στο πλαίσιο του δικαίου και ακόμη παραμένει έτοιμη για συνομιλίες. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη που προβάλλει η Τουρκία, τα μέρη προτίμησαν να προβούν σε μονομερή βήματα και να ρίξουν την ευθύνη στην Τουρκία.
 
Πίσω από αυτή την αντίληψη βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές και χωρίς διάθεση συμβιβασμού ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις, που προσπαθούν να δημιουργήσουν, για παράδειγμα στο Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σχεδόν τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Η ίδια αντίληψη έκανε κάποτε και την Αίγυπτο να χάσει μία περιοχή 40 τ.χλμ.».
 
 Κι η ανακοίνωση καταλήγει με προειδοποίηση προς την Ελλάδα για την ανατ. Μεσόγειο.Μέσω αυτής της συμφωνίας, που υπογράφηκε με τη Λιβύη, καθίσταται σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»