Οι νέοι σχηματισμοί που δημιουργεί ο ανασχηματισμός σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ

Ανακοινώθηκε χθες ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης, ο οποίος, αναπόφευκτα, επιφέρει ανακατατάξεις σε διάφορα επίπεδα και στο κυβερνών κόμμα. Οι νέοι Υπουργοί θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους αύριο, Τρίτη, οι νέοι Επίτροποι την Τετάρτη και την Παρασκευή θα δοθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση πίστεως για τους τρεις νέους βουλευτές.
 
Οι αλλαγές σε Προεδρικό και ΔΗΣΥ είναι αλληλένδετες και επηρεάζουν πρακτικά, επικοινωνιακά αλλά και σε επίπεδο στελέχωσης και τα δύο κυβερνητικά στρατόπεδα.
 
Το lifting στην Κυβέρνηση
Στην ίδια την Κυβέρνηση, πέραν των δύο νέων προσώπων που αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο Υπουργού, του Νίκου Νουρή και του Γιάννη Καρούσου, γενικό είναι το lifting στο επικοινωνιακό κομμάτι, καθώς η υπουργοποίηση του Πρόδρομου Προδρόμου και η ανάληψη καθηκόντων Επιτρόπου Περιβάλλοντος από την Κλέλια Βασιλείου, αλλάζουν πλήρως τα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το νέο Υπουργικό-Το όνομα έκπληξη στο Υπ. Μεταφορών
 
Πλέον την εικόνα της Κυβέρνησης θα διαχειρίζονται δύο πρόσωπα με μικρότερη πολιτική τριβή. Η ηλικιακή ισορροπία διατηρείται, με έναν Εκπρόσωπο μεγαλύτερο σε ηλικία και έναν νεαρότερο, αλλά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Αναπληρωτής του θα είναι αμφότεροι άνδρες, κάτι που εκλαμβάνεται ως πισωγύρισμα σε επίπεδο δημογραφίας και διατήρησης ισορροπιών, αφού το πρόσωπο της Κυβέρνησης θα είναι αποκλειστικά ανδρικό.
 
Σε αντίθεση με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο Κυριάκος Κούσιος δεν υπήρξε στέλεχος πρώτης γραμμής, αν και είναι πρόσωπο με πολιτική εμπειρία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αυτόματα ένα λιγότερο συγκρουσιακό υπόβαθρο για την Κυβέρνηση, ενώ η επιλογή του κ. Σεντώνα φέρνει αέρα ανανέωσης.
 
Το άλλο νεαρό σε ηλικία στέλεχος που αξιοποιήθηκε στον ανασχηματισμό ήταν ο Γιάννης Καρούσος, που αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών. Πέραν του νεαρού της ηλικίας του και της καταγωγής του από την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία αισθανόταν αδικημένη από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, η μετακίνηση του κ. Καρούσου από τον Δήμο Αγίας Νάπας στη Λευκωσία εξυπηρετεί άλλη μία σκοπιμότητα, αφού λύνει τα χέρια του νέου Υπουργού Εσωτερικών Νίκο Νουρή, σε ό,τι αφορά στο πολύκροτο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ως γνωστόν, ο κ. Καρούσος διαφωνούσε με το πλάνο συνενώσεων που επεξεργάστηκε ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών και νέος Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς θεωρούσε ότι η Αγία Νάπα θα αδικηθεί.  Η μετακίνησή του στην κεντρική Κυβέρνηση, συνεπώς, αναμένεται να διευκολύνει μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίησε τους Βαρωσιώτες ο Αναστασιάδης, έμεινε μόνη της η Ζέτα
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου, όπως και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ήταν οι εύκολες λύσεις για δύο δύσκολα Υπουργεία. Στο μεν Υπουργείο Οικονομικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να τοποθετήσει έναν από τους πιο έμπιστους και στενούς του συνεργάτες, το πέρασμα του οποίου από το Υπουργείο Εσωτερικών κρίνεται επιτυχημένο. Στο Υπουργείο Παιδείας μεταφέρθηκε ο Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος διαθέτει γνώσεις στα θέματα της παιδείας και την πολιτική εμπειρία για να διαχειριστεί τους συνδικαλιστές.
 
Τα νέα πρόσωπα στη Βουλή
Οι ανακατατάξεις άγγιξαν, αναπόφευκτα, και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ. Πρώτη παραιτήθηκε η Στέλλα Κυριακίδου, η οποία ανέλαβε καθήκοντα Επιτρόπου στην Ε.Ε. Ακολούθησε η παραίτηση του Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και υπουργοποιήθηκε ο Νίκος Νουρής, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουλευτών Λευκωσίας του ΔΗΣΥ που αφήνουν πίσω τα έδρανά τους στους τρεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σόλων Κασίνης
 
Δεδομένου ότι πρώτος επιλαχών ήταν ο Πρόδρομος Προδρόμου που ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας, τις θέσεις τους στη Βουλή θα καταλάβουν τα τρία πρόσωπα που βρίσκονται στην όγδοη, ένατη και δέκατη θέση στην κατάταξη των σταυρών προτίμησης. Πρόκειται για τους Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλη Σοφοκλέους, οι οποίοι την Παρασκευή θα αναλάβουν επισήμως τα νέα τους καθήκοντα.
 
Η παρουσία στην Βουλή τριών προσώπων που δεν έχουν ξαναθητεύσει ως βουλευτές προσφέρει μία ευκαιρία για ανανέωση της κοινοβουλευτικής παρουσίας του ΔΗΣΥ στο μέσο της κοινοβουλευτικής θητείας, καθώς και για ηλικιακή ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αφαιρεί, ωστόσο, τρεις έμπειρους βουλευτές και αυξάνει τους πρωτεομφανιζόμενους στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ένα γεγονός το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί ορθά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Νέα ηγεσία, νέα πρόσωπα
Η Στέλλα Κυριακίδου έχει ήδη ανακοινώσει την παραίτησή της από το αξίωμα της Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, κάτι που αναμένεται να πράξει σύντομα και ο Νίκος Νουρής και έτσι η Πινδάρου ετοιμάζεται, πλέον, για εκλογές στην ηγεσία της. Ερώτημα παραμένει κατά πόσον οι θέσεις προς διεκδίκηση θα είναι δύο ή τρεις, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Αναπληρωτή Πρόεδρο και ευρωβουλευτή του κόμματος Λευτέρη Χριστοφόρου να κάνει σκέψεις για παραίτηση από το κομματικό του αξίωμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέλαβε και επίσημα καθήκοντα ως Επίτροπος Υγείας η Στέλλα Κυριακίδου
 
Στο κάδρο του ΔΗΣΥ επιστρέφει ο Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για επιστροφή στην Πινδάρου και ανάληψη σημαντικών καθηκόντων στο κόμμα και, σε περίπτωση που ο Λευτέρης Χριστοφόρου αποφασίσει, τελικά, να παραιτηθεί από Αναπληρωτής Πρόεδρος, θεωρείται βέβαιο πως θα διεκδικήσει αυτό το αξίωμα.
 
Οι αλλαγές, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο την ηγεσία αλλά και την ευρύτερη εικόνα του ΔΗΣΥ, αφού πλέον περνούν στην πρώτη γραμμή λιγότερο προβεβλημένα στελέχη, τα οποία μπαίνουν σε τροχιά κομματικής ανέλιξης. Με εξαίρεση τον Μιχάλη Σοφοκλέους, ο οποίος ανήκει περισσότερο στη γενιά στελεχών που προωθήθηκε ενόσω ήταν ακόμη ο Νίκος Αναστασιάδης στην Προεδρία του ΔΗΣΥ, οι Γιάννης Καρούσος, Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Παναγιώτης Σεντώνας, οι οποίοι μέχρι στιγμής αξιοποιούνταν με διαφορετικό τρόπο, τώρα είναι που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας και να θέσουν γερές βάσεις για μια μόνιμη παρουσία στον ΔΗΣΥ των επόμενων ετών.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το restart του ΔΗΣΥ, το φρεσκάρισμα της εικόνας και οι προθέσεις Χάρη
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια