Οι αλλαγές αξιωμάτων φέρνουν ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ

Ανακατατάξεις ο βαθμός των οποίων θα κριθεί αναλόγως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, τόσο για τον ανασχηματισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο κι από τις αποφάσεις των υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναμένεται να λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου, στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ.
 
Το φρεσκάρισμα αναμένεται να είναι από μερικό έως και σχεδόν συνολικό, αναλόγως του σεναρίου που τελικά θα επικρατήσει.
 
Τα δεδομένα
Ο διορισμός της Στέλλας Κυριακίδου ως Ευρωπαίας Επιτρόπου και η παραίτησή της από την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, κένωσε μια εκ των θέσεων στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Την ίδια ώρα η παραίτηση της κι από το αξίωμα της βουλευτίνας αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η στρατηγική για τον καρκίνο μία από τις προτεραιότητες της Σ. Κυριακίδου
 
Όσον αφορά το δεύτερο, η θέση αναμένεται να καλυφθεί από την Σάβια Ορφανίδου, η οποία ακολουθεί στον κατάλογο των επιλαχόντων. Βέβαια πρώτος επιλαχών είναι ο νυν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος προσανατολίζεται να παραμείνει εντός του κυβερνητικού σχήματος.
 
Όσον αφορά τη θέση του αντιπροέδρου στον Δημοκρατικό Συναγερμό για αυτήν θα κηρυχθούν εσωκομματικές εκλογές, ώστε να καλυφθεί.
 
Οι σκέψεις
Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, αν οι εσωκομματικές εκλογές στον Δημοκρατικό Συναγερμό θα αφορούν μόνο τη μια θέση του αντιπροέδρου, αφού πληροφορίες από την Πινδάρου σημειώνουν πως ο αναπληρωτής πρόεδρος και Ευρωβουλευτής του κόμματος σκέφτεται να παραιτηθεί από τη θέση που διατηρεί στο κόμμα και να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες.
 
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη θέση, αφού ήδη εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην Πινδάρου, μετά την παραίτησή του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δύο Υπουργοί θα ακολουθήσουν τον Χάρη στον μίνι ανασχηματισμό
 
Οι εκκρεμότητες
Την ίδια ώρα, τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενδεχομένως να επηρεάσουν και την δεύτερη θέση αντιπροέδρου στο κόμμα που κατέχει ο Νίκος Νουρής.
 
Σε περίπτωση που τα σενάρια επιβεβαιωθούν, τότε ο Νίκος Νουρής, θα εγκαταλείψει τη βουλευτική του θέση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει να παραιτηθεί κι από τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Όσον αφορά τη Βουλή, την κενωθείσα θέση αναμένεται να λάβει η Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία είναι η τρίτη επιλαχούσα στη σχετική λίστα της Λευκωσίας. Εάν κενωθεί και δεύτερη θέση αντιπροέδρου στο κόμμα, θα πληρωθούν ταυτόχρονα στις εκλογές.
 
Συνεπώς το Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να συνέλθει εντός του Ιανουαρίου του 2020, θα έχει ενώπιον του τουλάχιστον μια κενή θέση αντιπροέδρου. Υπάρχει όμως και το σενάριο ενώπιον του Ανώτατου Συμβουλίου να βρεθούν τρεις κενωθείσες θέσεις. 
 
Στο μεταξύ, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσανατολίζεται για αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Παιδείας, τότε οι αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, ίσως να ακουμπήσουν και τον τέταρτο επιλαχόντα της Επαρχίας Λευκωσίας, τον Μιχάλη Σοφοκλέους.
 
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Τορναρίτη, φιγουράρει ανάμεσα σε αυτά που συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες για τη θέση του υπουργού Παιδείας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί και νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για την παράταξη, ένα αξίωμα που βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχική πυραμίδα και που ενδεχομένως να φέρει ακόμη μεγαλύτερες ανακατατάξεις.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα