Προς ψήφιση στην Ολομέλεια ο περιορισμός θητειών για τον Πρόεδρο και τους βουλευτές

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών οδηγεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση στις 6 Δεκεμβρίου την τροποποίηση του Συντάγματος, για να καθοριστούν οι δύο θητείες για τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας και η πρόταση νόμου Λιλλήκα για της θητείες των Βουλευτών. Στην ημερήσια διάταξης της 6ης Δεκεμβρίου θα βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την παρακολούθηση των συνδιαλέξεων και την πρόσβαση σε καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας.
 
Η Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε και τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία της σχολής Δικαστών.
 
Τα νομοθετήματα αυτά συζητήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη.
 
Μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση δύο νομοσχεδίων που αφορούν την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και ειδικά την ίδρυση και λειτουργία της σχολής Δικαστών και θα τεθούν τον Γενάρη στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
 
Αναφορικά με την τροποποίηση του Συντάγματος για τις θητείες του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών, ο κ. Γεωργίου είπε πως μετά την απόσυρση από την Κυβέρνηση της διάταξης για τις θητείες των Βουλευτών, ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθεί η διάταξη για τις δύο συνεχόμενες θητείες του Προέδρου και Αντιπροέδρου, και πρόταση νόμου Λιλλήκα για τις θητείες των Βουλευτών.
 
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, ο κ. Γεωργίου είπε πως επανεξετάστηκαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν σχεδόν από όλα τα κόμματα, με αμφίδρομη συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι πολλές τροπολογίες ενσωματώθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου και εξέφρασε την εκτίμηση πως έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες και δημιουργήθηκε πλειοψηφικό ρεύμα που θα οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως η Επιτροπή Νομικών με περίεργο τρόπο ενημερώθηκε πως η κυβέρνηση δεν επιμένει στη διάταξη για τον αριθμό των Βουλευτών. Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τις θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρξουν τροπολογίες ώστε αυτές να μην είναι μόνο δύο συνεχόμενες αλλά να είναι αθροιστικά δύο.
 
Σε ό,τι αφορά τις θητείες των Βουλευτών, κ. Δαμιανού επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα καθόρισαν αριθμούς θητειών με ρυθμίσεις στα καταστατικά τους.
 
Σε  ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις των επικοινωνιών είπε πως τα κόμματα κατέθεσαν σειρά τροπολογιών και διεξήχθη δημιουργική συζήτηση. Πρόσθεσε πως είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ πως τα όποια όπλα καταστολής πρέπει να εξισορροπούνται με τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως κατά κοινή ομολογία των μελών της Επιτροπής μπορούν να προωθηθούν άμεσα τα νομοσχέδια για τη σχολή Δικαστών. Η ψήφιση τους θα βοηθήσει τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και θα βελτιώσει την ποιότητα της, πρόσθεσε.
 
Αναφορικά με τη τροποποίηση του Συντάγματος για τις θητείες του Προέδρου και των Βουλευτών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως η εξουσία του Προέδρου και οι εξουσίες των Βουλευτών έχουν εντελώς διαφορετική θεσμική υφή και εξουσίες για αυτό και πρέπει συνταγματικά να προσεγγιστούν διαφορετικά.
 
Για το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως και με αφορμή της αποκαλύψεις για το μαύρο βαν, απαιτείται αυξημένη ευαισθησία και προσοχή ώστε να καθοριστεί  η χρυσή τομή, μεταξύ της παροχής του απαιτούμενου οπλοστασίου στις διωκτικές αρχές, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα και συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα της ιδιωτικότητας.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως ο ΔΗΚΟ κατέθεσε τροπολογία ώστε ο κατάλογος των ατόμων που εξουσιοδοτεί ο Αρχηγός Αστυνομίας να προβαίνουν σε παρακολουθήσεις κοινοποιείται και στον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να υπάρχει αυξημένος έλεγχος.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
LIVE: Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης υπέβαλε υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Λευκωσίας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων