Τα ανοιχτά μέτωπα Αναστασιάδη μετά τη μάχη του Βερολίνου

Έχοντας στις αποσκευές του τη διασφάλιση της συνέχισης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επέστρεψε από το Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Πλέον ο Νίκος Αναστασιάδης επικεντρώνεται στα ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος που έχει ενώπιον του και για τα οποία καλείται να πάρει αποφάσεις, εντός των επόμενων ημερών.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, όσον αφορά τον μίνι ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του και να προβεί σε ανακοινώσεις την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
 
Το φρεσκάρισμα του Υπουργικού
Πέραν από την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Χαρη Γεωργιάδη να αποχωρεί και τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη να αναλαμβάνει το νέο του χαρτοφυλάκιο, καμία άλλη αλλαγή δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
 
Παρά τα δημοσιεύματα που τον τελευταίο καιρό ήθελαν τον Πρόεδρο να προβαίνει σε ευρύτερη ανανέωση του Υπουργικού του Συμβουλίου, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία πως το συγκεκριμένο θέμα, τυγχάνει χειρισμού αποκλειστικά από τον ίδιο.
 
Υπενθυμίζεται, πως μεταξύ των υπουργών που βρέθηκαν στη λίστα του Προέδρου για να τεθούν εκτός Υπουργικού, είναι τα ονόματα του Κώστα Χαμπιαούρη και της Βασιλικής Αναστασιάδου, ωστόσο τον δεδομένο χρόνο η πιθανότητα αποχώρησης τους συγκεντρώνει μικρό ποσοστό.
 
Πάντως οι όποιες αλλαγές αναμένονται, θα προκύψουν εντός των επόμενων ημερών αφού ήδη ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως τον προϋπολογισμό για το νέο έτος στη Βουλή, στις έξι Δεκεμβρίου, θα τον παρουσιάσει ο διάδοχός του.
 
Ένα άλλο δεδομένο που προκύπτει και σχετίζεται με την πιθανή ημερομηνία των ανακοινώσεων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι η παρουσίαση στην οποία θα προχωρήσει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ερχόμενη Πέμπτη.
 
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ πάνω στο οποίο ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αφιέρωσε πολλές εργατοώρες σε διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και λίγο πριν αποχωρήσει το παρουσιάζει πριν αναλάβει την υλοποίηση του ο διάδοχός του. Επικρατέστερος διάδοχος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ο εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Νουρής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι όροι αναφοράς, η άτυπη πενταμερής και ο κατάλληλος χρόνος
 
Το πόρισμα του τζετ
Παράλληλα, στο Προεδρικό γραφείο βρίσκεται ήδη η έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη  για τη χρήση του ιδιωτικού τζετ του Σαουδάραβα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο προς τις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όσο και για τις οικογενειακές διακοπές του στις Σεϋχέλλες.
 
Ο Πρόεδρος υπέδειξε πριν την αναχώρηση του για το Βερολίνο πως, «εν καιρώ» θα το μελετήσει και ακολούθως θα σχολιάσει κάθε στοιχείο που περιέχει το πόρισμα.
Το θέμα του ιδιωτικού τζετ μαζί με τις αποκαλύψεις για τις πολιτογραφήσεις αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος των ακελικών πυρών κατά του Προεδρικού.
 
Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος από την Ελεγκτική Υπηρεσία, και εάν και εφόσον αυτή περιέχει αναφορές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ελέγχεται, ενδεχομένως να προκύψουν και οι ανάλογες εξελίξεις, με το ΑΚΕΛ να έχει ήδη εγγράψει το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε το γάντι ο Αβέρωφ για το βαν-«Δεν ξέρω ποιος παρακολουθεί ποιον»

Σε εγρήγορση και για το Κυπριακό
Πέραν από τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό, όπως το θέμα των πολιτογραφήσεων που πήρε το δρόμο του με την απόφαση για ανάκληση των υπηκοοτήτων από 26 πρόσωπα, αλλά και το θέμα του κατασκοπευτικού βαν το οποίο διερευνάται από την Αστυνομία, ο Πρόεδρος έχει να διαχειριστεί και τους εσωτερικούς κραδασμούς μετά την τριμερή.
 
Ήδη τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ανέγνωσαν διαφορετικά από την Κυβέρνηση το αποτέλεσμα της τριμερούς, διαβλέποντας κινδύνους και πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά.
 
Εξάλλου, τα κόμματα περιμένουν να ενημερωθούν εκτενέστερα για τα νέα δεδομένα μετά την τριμερή του Βερολίνου, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον του Προέδρου τις όποιες διαφωνίες τους.
 
Τα αποτελέσματα τις τριμερούς πάντως, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στην γραπτή δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες, δεν αποκλείουν τους επόμενους μήνες, μέχρι δηλαδή την άνοιξη όταν και θα συγκληθεί το πιθανότερο, η Τζέιν Χολ Λουτ να συνεχιστεί το πήγαινε-έλα, σε μια προσπάθεια για τη σωστή προετοιμασία των εμπλεκομένων μερών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανάγνωση των κομμάτων για τα θετικά και τα αρνητικά της τριμερούς
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»