Τετάρτη 26 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Βλέπουν μισανοιγμένη την πόρτα για πενταμερή στα κατεχόμενα

  26/11/2019 10:55
Βλέπουν μισανοιγμένη την πόρτα για πενταμερή στα κατεχόμενα

Βλέπουν μισανοιγμένη την πόρτα για πενταμερή στα κατεχόμενα

  26/11/2019 10:55
Πρωτοσέλιδο σε αρκετές τ/κ εφημερίδες σήμερα, μετά από καιρό, το Κυπριακό εξαιτίας του δείπνου του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες χθες βράδυ στο Βερολίνο, δίδοντας έμφαση στο μοντέλο της λύσης, τη διαδικασία, το ενδεχόμενο σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης, την πολιτική ισότητα και τη δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί για το τρένο που έβαλαν πίσω στις ράγες αλλά πρέπει και να φτάσει στο σταθμό της λύσης κι αυτό να γίνει με συνεργασία.
 
Η Αφρίκα τιτλοφορεί το κύριο της θέμα  «Κάτσαμε το τρένο στις ράγες», η Χαλκίν Σεσί γράφει «Έμφαση σε ομοσπονδιακή λύση στην σύνοδο», η Χαβαντίς «Μισάνοιξε η πόρτα για πενταμερή» και η Γενί Ντουζέν έχει τίτλο «Ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα». Η Κίπρις ποστασί έχει τίτλο «Η νέα διαδικασία θα είναι τώρα διαφορετική», η Βατάν «Στο Βερολίνο προέκυψε πενταμερής», ενώ η Γκιουνές, που πρόσκεινται στο ΚΕΕ, έχει το το θέμα στην πρώτη σελίδα, όχι όμως κύριο θέμα, και έχει τίτλο «Από το Βερολίνο βγήκαν ψεύτικα πράγμα».
 
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο μόνος που έκανε από τα ξημερώματα δήλωση μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook είναι ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφαν Ερχιουρμάν, ο οποίος σημείωσε πως στο αποτέλεσμα του δείπνου στο Βερολίνο (και τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ) γίνεται αναφορά στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που αποσαφηνίζουν το περιεχόμενο της πολιτικής ισότητας, μια ΔΔΟ βασισμένη στην πολιτική ισότητα, διαφύλαξη των συγκλίσεων του παρελθόντος, έμφαση στην ανάγκη μια διαδικασίας επικεντρωμένης στο αποτέλεσμα και διαφορετικής από τις προηγούμενες και επιβεβαίωση της προσπάθειας του ΓΓ για μια ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση.
 
Μια σημαντική πτυχή αυτών υπήρχε και στο Κραν Μοντάνα, πρόσθεσε ο κ. Ερχιουρμάν, ωστόσο είναι σημαντικό ότι επιβεβαιώνονται μετά τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία δύο χρόνια. «Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της βραδιάς είναι ότι τα όσα αχρείαστα δημιουργήθηκαν την περίοδο μετά το Κραν Μοντάνα, ιδιαίτερα για το θέμα της πολιτικής ισότητας, με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΓΓ, έμειναν πίσω. Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για μια περιεκτική λύση».
 
Διαφοροποιημένος εμφανίστηκε στη δική του ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρώην διαπραγματευτής των Τ/κ και νυν «βουλευτής» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί ο οποίος έγραψε: «Να χαρούμε ή να λυπηθούμε; Εάν υπάρχει αυτοί που χάρηκαν ας χαρούν, εγώ λυπήθηκα επειδή δεν μπορώ να δω πότε θα τελειώσει το στάτους κβο».
 
Ο κ. Ναμί ανέφερε ως θετικό το ότι επιβεβαιώθηκαν οι συγκλίσεις του παρελθόντος. Ανοικτό όμως παραμένει το πώς θα είναι η νέα διαπραγματευτική διαδικασία, που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, με χρονοδιάγραμμα που θα μας σώσει από το στάτους κβο, πότε θα ξεκινήσει και πότε θα τελειώσει, λόγω του ότι ο Ε/κ ηγέτης είναι ενάντια σε αυτά, όπως υποστήριξε.
 
Σημειώνει ότι υπάρχει η φράση πως αυτή τη φορά η διαδικασία θα είναι διαφορετική αλλά το πώς θα είναι, έχει αφεθεί ασαφές, αναφέρει ότι οι όροι αναφοράς δεν έχουν ακόμη συνομολογηθεί και υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να πει ξεκάθαρα ότι πλέον δεν θα ξοδεύει άδικα τους πόρους και τον χρόνο των ΗΕ, αλλά δεν το έκανε. Και η κ. Λουτ, είπε ο κ. Ναμί, είναι ξεκάθαρο ότι ως ένα άτομο που διορίστηκε, ενώ δεν ήξερε το Κυπριακό και ήταν ένα μεγάλο λάθος, είναι ένα ακόμη άτομο που πέρασε κι έφυγε.
 
Θεωρεί, όπως έγραψε, ότι η φράση του Προέδρου Αναστασιάδη πως έγινε χθες βράδυ ένα θετικό βήμα  για να μπορέσουν να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, συνοψίζει το τι έγινε και υποστηρίζει ο Οζντίλ Ναμί ότι θα χαθεί κι άλλος χρόνος για μετά τις «προεδρικές εκλογές» και χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το τέλος της διαδικασίας.
 
Σε γραπτή του δήλωση μετά το δείπνο στο Βερολίνο ο πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στον Τύπο BASIN SEN, Αλί Κισμίρ ανέφερε ότι «η καρδιά και το μυαλό μας λένε ότι κάνουμε αγώνα, προσπαθούμε για μια λύση» και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα που έδειξε στο δείπνο ο ΓΓ του ΟΗΕ.
 
Απαντούμε, ανέφερε, στην έκκληση του κ. Ακιντζί μετά το δείπνο χθες, να ενταχθούν όλες οι οργανώσεις σε αυτή τη διαδικασία και δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε για μια ενωμένη Κύπρο με όλες μας τις δυνάμεις.
 
Στο άρθρο του ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι δεν προέκυψε βεβαίως λύση από το Βερολίνο, αλλά τουλάχιστον το «ασφυκτικά αρνητικό κλίμα» εξαφανίστηκε, προσθέτοντας ότι «το αστέρι της βραδιάς ήταν αδιαμφισβήτητα ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Καθόρισε πολύ ξεκάθαρα τη λύση, στους Ε/κ εξήγησε την πολιτική ισότητα σε όσους μιλάνε για δύο κράτη, την ομοσπονδία». Και έφερε ως παράδειγμα ο κ. Μουτλούγιακαλι τη συγκεκριμένη αναφορά στο ψήφισμα 716, όπου γίνεται αναφορά σε κράτος στην Κύπρο που θα δημιουργηθεί από δύο ίσες κοινότητες και στο οποίο υπάρχει παραπομπή στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ του Μαρτίου του 1990 με τον Τ/κ αρθρογράφο να παραθέτει ολόκληρη την παράγραφο 11 που εξηγεί τι είναι η πολιτική ισότητα.
 
Σημειώνοντας ότι στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ γίνεται αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου, ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι γράφει ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι σε αυτά γίνεται μεν αναφορά στην εκ περιτροπής προεδρία με θητείες 2:1, αλλά γράφει επίσης ότι το σύστημα εγγυήσεων και το παρεμβατικό δικαίωμα δεν μπορούν να συνεχιστούν. Υπάρχει, προσθέτει, και αναφορά στο περιουσιακό για επιστροφή σε ιδιοκτήτες και σημερινούς χρήστες σε σχέση και με τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
 
Καταλήγοντας ο Τ/κ αρθρογράφος αναφέρει ότι ο κ. Γκουτέρες γράφει ότι δεν έμεινε κανένα κεφάλαιο που δεν έχει συμφωνηθεί.

Να σημειωθεί ότι από "κυβερνητικής" πλευράς δεν υπήρξαν μέχρι τώρα δηλώσεις είτε από τον Ερσίν Τατάρ που αναχωρεί σήμερα για την Κωνσταντινούπολη και μετά στο Στρασβούργο, είτε από τον Κουντρέτ Οζερσάι.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας