Απαιτούν ενημέρωση για το βαν τα υπόλοιπα κόμματα-«Να παρέμβει ο Εισαγγελέας»

Την ωρα που Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ χαμήλωσαν τους τόνους για το κατασκπευτικό βαν μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό με τον Άντρο Κυπριανού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τους υψώνουν ξανά. Ζητούν άμεσα, ενημέρωση όπως αυτή στον Γ.Γ του ΑΚΕΛ καθώς και παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι όροι του «deal» Αστυνομίας- Ισραηλινών, οι αμοιβές και το πράσινο φως Κληρίδη
 
«Ξεκάθαρες απαντήσεις επι αμείλικτων ερωτημάτων που τίθενται, για την υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν, ζητεί το Δημοκρατικό Κόμμα και απαιτεί πλήρη διερεύνηση», ζητά το ΔΗΚΟ που απαιτεί ενημέρωση και διαφάνεια.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων
 
«Με ποιες διαδικασίες εισήχθη κι εκτελωνίστηκε το βαν ή/και ο εξοπλισμός του;
Ποια ήταν η δράση του, για λογαριασμό ποιων λειτουργούσε και ποιοι ήταν οι στόχοι του;
Γνώριζε η κυβέρνηση για τη συγκεκριμένη δράση του βαν και της εταιρίας, κι εάν ναι, από πότε;
Είχε οποιαδήποτε σχέση με υπηρεσίες ή/και πολιτικά πρόσωπα κι εάν ναι, ποια μορφή και ποιο περιεχόμενο είχε αυτή η σχέση;
Παρείχε εξυπηρέτηση, που απαγορεύει η υφιστάμενη νομοθεσία και εάν ναι, πως, γιατί και με ποιες υπηρεσίες ή φυσικά/νομικά πρόσωπα;
Από τη στιγμή που η ίδια η Αστυνομία δε διαθέτει τα νομικά εργαλεία, για τέτοιες δράσεις, τότε πως και σε ποιο νομικό πλαίσιο μια ιδιωτική εταιρεία μπορούσε και πιθανόν, να δρούσε».
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τα σύννεφα σκιών που συγκεντρώνονται γύρω από αυτή την υπόθεση, κλονίζουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης κι εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση ως προς τη σοβαρότητα με την οποία διαχειρίζεται την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών».

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου με αφορμή τη συνάντηση στο Προεδρικό με τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ, επανέλαβε την απαίτησή του κόμματος, για πλήρη ενημέρωση και για διεξαγωγή έρευνας για διερεύνηση του συνόλου των λεπτομέρειών που σχετίζονται με την εν λόγω υπόθεση.

«Αναμένουμε η έρευνα να καταδείξει, ανάμεσα σε άλλα, εάν η εταιρεία έλαβε πράγματι άδεια από τον έφορο εταιρειών το 2011, εάν το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ήταν σύμφωνο με όσα δήλωσε στον έφορο εταιρειών, εάν το εν λόγω αυτοκίνητο και ο εξοπλισμός του έχουν εισαχθεί νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνει η ΕΔΕΚ.

Καταλήγοντας, η κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι «το κόμμα επαναλαμβάνει το αίτημά του για δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης (κατά το πρότυπο του προγράμματος EXANDAS) όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται για την πορεία όλων των ερευνών που είναι σε εξέλιξη καθώς και για τα πορίσματά τους».


 
Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θεωρεί ότι επιβάλλεται η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση του βαν με τα μηχανήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
 
«Οι πληροφορίες που μιλούν για συνεργασία της αστυνομίας με την Ισραηλινή εταιρεία, δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη σε ότι αφορά την έρευνα που αφορά την ίδια εταιρεία. Νεότερες πληροφορίες φέρουν και άλλες ζωτικές υπηρεσίες να έχουν συνεργαστεί με την Ισραηλινή εταιρεία», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλαβε εξηγήσεις και αναμένει ολοκλήρωση της έρευνας ο Άντρος

Σημειώνει ακόμα ότι «σε συνεχεία της χθεσινής δήλωσης του κ. Κληρίδη εμείς θεωρούμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν εμπιστευόμαστε την αστυνομία και ζητάμε την ανεξάρτητη διερεύνηση των πιθανών αδικημάτων».
 
Πέραν τούτου το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, θεωρεί πως «πέραν του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ο οποίος αξιοποίησε πληροφορίες από το διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικό Forbes στη δημόσια αντιπαράθεση του με τη Κυβέρνηση (και καλά έκανε), όλα τα πολιτικά κόμματα δικαιούνται ενημέρωσής για τις δραστηριότητες της Ισραηλινής εταιρείας, τις σχέσεις  της με τα κόμματα, την Αστυνομία και άλλες κρατικές υπηρεσίες κ.ο.κ».
 
Εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι «η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Άντρο Κυπριανού να μην οδηγήσει σε κουκούλωμα της υπόθεσης αυτής». 
 
Η υπόθεση αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο το ΔΗΣΑΚΕΛ, αναφέρει σε ανακοίνωση η Συμμαχία Πολιτών. 

«Μετά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, αντί οι σκιές γύρω από το κατασκοπευτικό βαν να εξαφανιστούν, προκάλεσαν σκοταδισμό στον Κυπριακό λαό. Δεν μπορεί το θέμα σε καμία περίπτωση να θεωρείται λήξαν μετά τη συνεννόηση που είχαν μεταξύ τους το ΔΗΣΑΚΕΛ», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
 
Η Συμμαχία πολιτών ζητά άμεση ενημέρωση απο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει έστω και τώρα – μετά από τόσα χρόνια – να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων και ο θεσμός τον οποίο υπηρετεί δεν είναι για να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα. Η ανασφάλεια, τα ερώτημα, η καχυποψία και η απογοήτευση ως προς την διαφάνεια με την οποία χειρίζεται η Κυβέρνηση το θέμα με το κατασκοπευτικό βαν παραμένουν και διογκώνονται στην κοινή γνώμη. Ως Συμμαχία Πολιτών απαιτούμε να ενημερωθεί ο Κυπριακός λαός στο βαθμό που δεν θα  πληγεί η Εθνική Ασφάλεια. Όμως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί μόνον ο Άντρος Κυπριανού είχε το προνόμιο της ενημέρωσης. Δικαίως δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα και υποψίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Το BBC εντόπισε στο Ιράκ τον πλέον καταζητούμενο δουλέμπορο-Η δράση του «Σκορπιού»
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Τι τραγικό... Έφτασαν τη μάνα του Θανάση στο σημείο να χαίρεται που αποδείχθηκε δολοφονία....
ΓΓ ΟΗΕ: Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είναι τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή
Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στις ΗΠΑ η Αστυνομία διέλυσε δύο καταυλισμούς φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»