Με… διαβατήριο το μαύρο βαν η επαναπροσέγγιση Αναστασιάδη-Κυπριανού

Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει ο πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων που προκαλούν πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό, με τις σχέσεις πλέον του Προεδρικού και της Εζεκία Παπαϊωάννου, να βρίσκονται σε οριακό σημείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένουν τον Άντρο να καταθέσει στοιχεία στο τετ-α-τετ με Αναστασιάδη
 
Κυπριακό, διαβατήρια, πολιτογραφήσεις και η υπόθεση κατασκοπείας με το «μαύρο βαν», αποτελούν ζητήματα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τους τελευταίους μήνες, με την Κυβέρνηση να αποκρούει τα αλλεπάλληλα πυρά του κόμματος της μείζονός αντιπολίτευσης, τα οποία συνεχίζονται με αυξητική ένταση, και με τις δύο πλευρές να παραμένουν εδώ και μήνες στα χαρακώματα.
 
Πολλοί ενδεχομένως να νόμιζαν πως η υπόθεση των διαβατηρίων και ειδικότερα η υπόθεση της πολιτογράφησης του Jho Low, αποτελούσε την κορυφή του παγόβουνου της αντιπαράθεσης Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ, ωστόσο οι νέες αποκαλύψεις άνοιξαν εκ νέου τον Ασκό του Αιόλου.
 
Πριν προλάβει καλά καλά να ξεχαστεί το θέμα των πολιτογραφήσεων, μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανάκληση 26 υπηκοοτήτων, το φως της δημοσιότητας είδε η ιστορία με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών κατασκοπείας που είχε έδρα τη Λάρνακα. Οι δυνατότητες του μυστήριου βαν αξίας εκατομμυρίων που διαθέτει η εταιρεία, έβαλαν εκ νέου φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Φωτιά την οποία θα επιχειρήσει σήμερα να κατασβέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του για το Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Το κουβάρι της κατασκοπείας, η ακτινογραφία των εμπλεκομένων και οι... γρίφοι

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Άντρο Κυπριανού είναι η δεύτερη απόπειρα του Προεδρικού για συνάντηση, καθώς η πρώτη έπεσε στο κενό, λόγω της άρνησης του κ. Κυπριανού.
 
Ο Άντρος Κυπριανού, με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter, έγραψε στις τέσσερις Νοεμβρίου πως «η συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη ακυρώνεται. Δεν θα είχε νόημα μετά τις τοξικές δηλώσεις του εναντίον του ΑΚΕΛ.
 
Προηγήθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και του ίδιου του Προέδρου, αναφορικά με το Κυπριακό και τις προθέσεις Αναστασιάδη στην προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Το βαρύ κλίμα που ήδη προϋπήρχε, έγινε ασήκωτο όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε το ΑΚΕΛ να συναισθανθεί επιτέλους ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους, υπονοώντας ουσιαστικά πως με τις τοποθετήσεις του το ΑΚΕΛ, μιλά ως να εκφράζει μόνο τους Τουρκοκύπριους.
 
Την οριστική ρήξη του Προεδρικού με την Εζεκία Παπαϊωάννου διαδέχθηκε ο σάλος για τις πολιτογραφήσεις που σιγόκαιγε εδώ και καιρό. Μετά τους Καμποτζιανούς δικτάτορες, που πλέον ήταν και Κύπριοι, ήρθε ο Jho Low με το ΑΚΕΛ να ζητά καθημερινά απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζουν αντεπίθεση εφεσιβάλλοντας τα εντάλματα έρευνας οι Ισραηλινοί
 
Η Κυβέρνηση αντέστρεψε τα πυρά, υποδεικνύοντας πως κάποιες εκ των πολιτογραφήσεων έγιναν επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, εμπλέκοντας έτσι και το ΑΚΕΛ στα λάθη επί λαθών που έγιναν στο συγκεκριμένο ζήτημα.
 
Ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε πως θα έπρεπε να δημοσιευθούν ένα σορό παρανομίες και παρατυπίες για να λάβει μέτρα η Κυβέρνηση και τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο που θα πρέπει να αναληφθούν. «Και οι ευθύνες αναλαμβάνονται – όπως αντιλαμβάνεστε – με συγκεκριμένο τρόπο», είπε, εννοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών.
 
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της, δια του Πρόδρομου Προδρόμου, κατηγόρησε τον Άντρο Κυπριανού, ότι βρίσκεται σε πλήρη ανακολουθία όταν «επικρίνοντας την Κυβέρνηση, διότι παίρνει αποφάσεις σήμερα και όχι ενωρίτερα, αγνοεί ότι ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις αφορούν πολιτογραφήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ».
 
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε την έκφραση «οπτασιάζεται εχθρούς και συνωμοσίες», η οποία, είπε, ταιριάζει όταν το ΑΚΕΛ ολημερίς «οπτασιάζεται σκάνδαλα και αναζητεί εκ του μη όντος αφορμές για να διαβάλει και προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
 
Το γυαλί μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ ράγισε από καιρό, ωστόσο το μαύρο βαν «συνετρίβη» πάνω στις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για καλό κλίμα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενόψει της κρίσιμης τριμερούς του Βερολίνου, αφού οι δύο πλευρές συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών και για αυτό το ζήτημα.
 
Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ίσως αποτελέσει το έναυσμα της αποκατάστασης των σχέσεων, έστω και παροδικά, μεταξύ των δύο πλευρών.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν ικανοποιηθεί από τα όσα ακούσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε ενδεχομένως να επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που θέλουν το γυαλί ανάμεσα στις δύο πλευρές να έγινε θρύψαλα και να μην ξανακολλά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα