Ρευστή κατάσταση στην αντίστροφη μέτρηση της τριμερούς

Στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου, θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 το βράδυ τη Δευτέρα το δείπνο μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρούσα στα δείπνο θα είναι και η Ειδική Απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, καθώς και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο πλέον ιστορικό ξενοδοχείο του Βερολίνου Adlon η τριμερής της Δευτέρας
 
Η κατάσταση παραμένει ρευστή σε ό,τι αφορά τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, αν και το μήνυμα που στέλνει συνεχώς η Λευκωσία είναι πως στόχος της είναι να υπάρξει αποτέλεσμα από την τριμερή.
 
Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν να κλειδώσουν οι όροι αναφοράς, αν και μέχρι στιγμής οι Τούρκοι, δημοσίως τουλάχιστον, δεν κάνουν πίσω από τη θέση τους. Επιμένουν ότι σε αυτούς πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η τουρκική ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι έχει ήδη κάνει αποδεκτή την πολιτική ισότητα, αλλά όχι με τον τρόπο που αξιώνει η τουρκική πλευρά, δηλαδή η πλειοψηφία να τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων της μειοψηφίας.
 
 
Μία κατάληξη στους όρους αναφοράς θα συνιστούσε κάποιας μορφής πρόοδο για το Κυπριακό, που παραμένει σκαλωμένο από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και έκτοτε, χωρίς να γίνονται οποιαδήποτε ουσιαστικά βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν θεωρείται, μάλιστα, εντελώς απομακρυσμένο σενάριο, πρώτον επειδή είναι καλά γνωστόν πως μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί σημειώθηκε συναντίληψη επί των όρων στο τετ-α-τετ της 9ης Αυγούστου, προτού προκύψει η τουρκική εμπλοκή, και δεύτερον επειδή θα δημιουργήσει πλαίσιο για πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι και αναφορικά με την πραγματοποίηση της πενταμερούς το σκηνικό παραμένει θολό, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια πως η κατοχική χώρα δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των όρων αναφοράς, αλλά να γίνει μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, στο τέλος της άνοιξης ή στην αρχή του καλοκαιριού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Τσαβούσογλου-«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στο τραπέζι μόνο και μόνο για να  διαπραγματευτούμε»
 
Είναι σαφές πως η Τουρκία θέτει εμπόδια στη διαδικασία, γεγονός που τροφοδοτεί και τις χαμηλές προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί σε ό,τι αφορά στην έκβαση της τριμερούς συνάντησης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η εκτίμηση είναι πως ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να συγκαλέσει μία τέτοια διαδικασία, εάν δεν πίστευε ότι μπορεί κάτι να προκύψει από αυτήν, ακόμη κι αν το τελικό αποτέλεσμα είναι πως θα κρίνει πως, σε αυτό το στάδιο, δεν προσφέρονται οι συνθήκες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
 
Όπως, όμως, τόνισε σε παρεμβάσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Διάσκεψη για την Κύπρο προέκυψε από ένα δείπνο, από το οποίο κανείς δεν ανέμενε τίποτα, και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποκλείονται οι εξελίξεις, λόγω της γενικότερης απαισιοδοξίας που επικρατεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος: Ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα για θετική έκβαση της τριμερούς
 
Την ίδια στιγμή, σαφή μηνύματα στέλνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επανέλαβε, ενώπιον ευρωπαϊκού κοινού στο συνέδριο του ΕΛΚ: «Παρά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, θα ήθελα να επαναλάβω την ισχυρή μου βούληση και αποφασιστικότητα για  μία θετική κατάληξη της προσεχούς τριμερούς συνάντησης με τον Γ.Γ. των Η.Ε. και με τον Τ/κ ηγέτη, που θα λάβει χώρα σε μερικές μέρες στο Βερολίνο. Ο στόχος μας παραμένει η εξεύρεση μίας λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο, χωρίς εγγυήσεις, ξένα στρατεύματα και ξένες εξαρτήσεις».
 
Είναι ξεκάθαρο πως ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη, φροντίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να στέλνουν συνεχώς το μήνυμα ότι από δικής μας πλευράς η βούληση για ένα θετικό αποτέλεσμα υπάρχει, κλωτσώντας, ταυτόχρονα, την μπάλα στο τουρκικό γήπεδο…  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχής επαναξιολόγηση του στόχου υπό το βάρος των αποτυχιών στο Κυπριακό

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων