Στην αντεπίθεση ο Ακιντζί-Πώς απαντά στους επικριτές του εντός του ψευδοκράτους

Με αναφορές στο Κυπριακό και την τριμερή στο Βερολίνο απαντά στους επικριτές του ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος με γραπτή του δήλωση σήμερα λέει πως δεν μπορεί άλλο να μένει σιωπηλός σε όσα του αποδίδονται.
 
Στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου θα συνεχίσει, είπε, την ρεαλιστική και εποικοδομητική στάση με αποφασιστικότητα όσον αφορά την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τ/κ, όπως έκανε πάντοτε.
 
Κατά τον κ. Ακιντζί, είναι πρωτίστως ευθύνη του έναντι του «λαού» το να αξιολογεί κάθε ευκαιρία και κάθε κατάσταση που μπορεί να είναι υποβοηθητική για την επίτευξη μια δίκαιης και βιώσιμης ομοσπονδιακής λύσης που θα βασίζεται σε δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες και θα εγγυάται την ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία των δύο κοινοτήτων στο νησί. «Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μου θα βρίσκομαι στο Βερολίνο. Ελπίζω ότι και η στάση του συνομιλητή μου θα είναι ίδια».
 
«Να σκέφτεται πριν μιλά» λέει για τον Τατάρ
Πριν από μια τέτοια συνάντηση, συνέχισε, «δεν είναι εφικτό να μείνω περαιτέρω σιωπηλός απέναντι στις τοξικές προσεγγίσεις που με επιμονή προβάλλονται στο εσωτερικό», φέροντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις Τατάρ. Όπως αναφέρει ο κ. Ακιντζί, ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ που προηγουμένως έλεγε ότι ο ίδιος δεν εκπροσωπούσε ολόκληρο τον τ/κ «λαό» και τον είχε καλέσει να μην πάει στο Βερολίνο, τώρα λέει ότι εκπροσωπεί ολόκληρο τον τ/κ «λαό» και πρέπει να προσέχει στο Βερολίνο τι θα πει.
 
«Σίγουρα ο καθένας θα πρέπει να ζυγίσει τι λέει, πριν το πει. Σε όλη μου τη ζωή δεν μιλούσα πρώτα και μετά να σκεφτώ. Ούτε ένιωσα την ανάγκη να μιλώ με υποβολέα».
 
Οι Τ/κ, συνέχισε ο Μουσταφά Ακιντζί, ξέρουν πολύ καλά για το τι προσπαθεί να πετύχει και πού και πώς μιλά. «Συνιστώ σε εκείνους που ενεργούν βιαστικά για να επιβάλουν αυτό που είναι στο μυαλό τους σε άλλους, να γυρίσουν το πρόσωπό τους προς τον κόσμο και να δείξουν σεβασμό στην βούληση της κοινωνίας».
 
«Μακράν της σοβαρότητας οι δηλώσεις Ταλάτ»
Ο Τ/κ ηγέτης σχολίασε και πρόσφατες δηλώσεις του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ  για τον ίδιο λέγοντας πως διαστρέβλωσε πράγματα για να δημιουργήσει ατζέντα κάνοντας λόγο σε άδικες κατηγορίες εναντίον του για τις οποίες δεν μπορεί πλέον να σιωπά.
 
Ο κ. Ακιντζί συνέχισε λέγοντας ότι από την δεύτερη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ανέλαβε πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, συμπεριφέρθηκε γνωρίζοντας την σημασία η τ/κ πλευρά να ενεργεί ως σύνολο, ήταν σε διαβούλευση με την Τουρκία, εξήγησε τις απόψεις του, επωφελήθηκε από απόψεις. Δεν απέφυγε, είπε, να αναλάβει πρωτοβουλίες και έτσι φτάσαμε στην πενταμερή διάσκεψη για την Κύπρο όπου και εκεί ήταν σε διαβούλευση με το εσωτερικό και την Τουρκία.
 
Μετά απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις δεν χρειάζονται αναλύσεις εις βάθος για το γιατί δεν δεν μπόρεσε να λυθεί, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι οι δηλώσεις (του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) ότι οι σχέσεις του με τη Τουρκία μειώνουν τις πιθανότητες για λύση, «απέχουν από την πραγματικότητα και την σοβαρότητα».
 
Επανέλαβε ότι δεν είναι εφικτό να έχει πάντοτε την ίδια άποψη με τους Τούρκους αρμόδιους και ούτε αυτό είναι υποχρεωτικό, αλλά ένα από τα πλέον φυσικά πράγματα σε μια δημοκρατία. Και ούτε τίθεται θέμα έλλειψης διαλόγου λόγω της τ/κ πλευράς, σημείωσε.
 
Μπορεί, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, να  υπάρχει η πολιτική αντίληψη ότι είναι «καλές σχέσεις» εάν δεν λες τις απόψεις σου, αλλά αυτό δεν είναι δική του αντίληψη, λέγοντας ότι για μια καλή σχέση χρειάζεται ειλικρίνεια, καθαρότητα και ισότιμη επικοινωνία.
 
Για την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε, σίγουρα είναι αναπόφευκτη η στήριξη και η συμβολή, εάν χρειαστεί, της Τουρκίας και των άλλων εγγυητριών χωρών και επιπλέον αυτού – όπως είπε – είναι απαραίτητο το ενδιαφέρον και η βοήθεια των ΗΕ, της ΕΕ και γενικά της διεθνούς κοινότητας. «Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνιέται μια σημαντική πραγματικότητα, πρέπει πρωτίστως να θέλουν την λύση οι Τ/κ και οι Ε/κ και αυτοί να προσπαθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Την λύση που θα βρεθεί πρέπει πρωτίστως να την αποδεχθούν οι δύο κοινότητες για να ζήσουν με αυτή».
 
Έχοντας αυτό ως επίγνωση θα συνεχίσουν τις προσπάθειες στο Βερολίνο, κατέληξε ο κ. Ακιντζί.
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές