Οι ήχοι του κατασκοπευτικού βαν στα κόμματα και η ηχώ της κάλπης

Η παράξενη υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν ανέδειξε για άλλη μία φορά τον τρόπο σκέψεως του πολιτικού συστήματος στην Κύπρο. Σε ένα σοβαρό ζήτημα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εμπεριέχει το ενδεχόμενο παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, της διάπραξης αδικημάτων αλλά και της κρατικής ασυδοσίας, τα κόμματα έσπευσαν να παίξουν το παιγνίδι του «εγώ εν τζαι» και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.
 
Η σοβαρότητα της υπόθεσης δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να φταίνε κάποιοι άλλοι και να πάρουμε εμείς το βραβείο ηθικής του μήνα. Να ρίξουμε μέσα τις εφεδρείες, να διαβρώσουμε όσο μπορούμε, να λασπώσουμε τους άλλους-Νοέμβρης που είναι.
 
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση… Δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει να φταίει ο προηγούμενος, ο επόμενος, ο παραδίπλα. Nα μην φταις εσύ.
 
Οι ήχοι που κατέγραφε το κατασκοπευτικό βαν είναι δευτερευούσης σημασίας. Ο μόνος ήχος που φαίνεται να ακούγεται ευδιάκριτα στα κεφάλια των κομμάτων είναι το τικ-τοκ της αντίστροφης μέτρησης για την επόμενη συνάντηση με την κάλπη. Και τότε θα’ χουν να λένε για κάποιον Νοέμβρη που όλοι λέγαμε πως κάποιοι τα έκαναν μαντάρα, αλλά κανείς δεν θυμάται τι έγινε μ’ αυτή την ιστορία.
 
Ανακοινώσεις, δηλώσεις, πυρά. Στην Κύπρο του καλού κλίματος, αντί να ξυλιάζουμε από το κρύο, ξυλιάζουμε από την ξύλινη γλώσσα. Από τα διαβατήρια πιάσαμε το τιμόνι του βαν, το οποίο αισίως θα μας οδηγήσει σε πολιτικές αντιπαραθέσεις στο Κυπριακό. Επειδή όλο και κάτι θα γίνει στην τριμερή για να τσακωθούν τα κόμματα, να επιρρίψουν ευθύνες κάπου και να πάρουν το «ελάλουν τα εγώ» βραβείο του μήνα, να το τοποθετήσουν τακτικά στην τροπαιοθήκη, πλάι στο «εγώ εν τζαι».   
 
Κάπως έτσι μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει και προκοπή δεν βλέπουμε. Δεν βλέπουμε ευθύνες να αναλαμβάνονται. Δεν βλέπουμε τομές που να μην επιτρέπουν σε απαράδεκτα γεγονότα να επαναλαμβάνονται. Δεν βλέπουμε αποφασιστικότητα, πολιτικό θάρρος, βούληση για αλλαγή. Δεν βλέπουμε ειλικρίνεια. Βλέπουμε μέχρι εκεί που φτάνει το οπτικό πεδίο ενός κατασκοπευτικού βαν κι όχι την ευρύτερη εικόνα. Ο μικρόκοσμος βολεύει.
 
Από αυτό το πολιτικό οικοσύστημα αναμένει ο πολίτης κάτι το διαφορετικό. Σε αυτούς εναποθέτει μαζί με την ψήφο του και την ελπίδα πως τα πράγματα κάποτε θα είναι αλλιώς. Από αυτούς που ψάχνουν πώς να ρίξουν το φταίξιμο στον προηγούμενο και στον επόμενο αντί πώς να βελτιώσουν τη ζωή του, να διασφαλίσουν την ασφάλειά του, να κάνουν την Κύπρο έναν τόπο δικαιότερο.
 
Με ένα βαν, κάτι διαβατήρια και ένα Κυπριακό για επιδόρπιο, περιμένουμε να δούμε καλύτερες ημέρες. Τουλάχιστον ο Νοέμβριος φεύγει…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας