Φυσικό αέριο στην Κύπρο το 2021 από την ισραηλινή ΑΟΖ

H Energean προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Energean International στην κατάθεση προς τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αιτήσεων για την εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο με ορίζοντα το 2021.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η κατάθεση των αιτήσεων ήρθε σε συνέχεια της προ εξαμήνου παρουσίασης στην ΡΑΕΚ του προκαταρκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από το Energean Power FPSO, που θα λειτουργεί στην ισραηλινή ΑΟΖ, προς το Βασιλικό της Κύπρου.
 
Σύμφωνα με το σχέδιο της Energean, o αγωγός θα έχει μήκος 215 χλμ και θα μεταφέρει αέριο από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα  στο Βόρειο Καρίς, με απολήψιμα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων την οποία θα αναλάβουν η Energean και οι συνεργάτες της, χωρίς το Κυπριακό Δημόσιο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση.
 
«Η υλοποίηση της επένδυσης θα έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι αδειοδοτικές  διαδικασίες, να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από το 2021, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές», ανέφερε.
Επιπλέον, αναφέρεται, θα ενισχυθεί περαιτέρω η γεωπολιτική θέση της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, με άξονα την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και στο πλαίσιο της προώθησης σχεδιασμών όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου East Med.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, δήλωσε ότι η πρόταση της Energean δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στη χρήση φυσικού αερίου στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και στις ανταγωνιστικότερες τιμές.
« Η υλοποίησή της θα φέρει ανταγωνισμό στην κυπριακή αγορά φυσικού αερίου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση του κόστους ενέργειας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Η πρότασή μας λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο», συμπλήρωσε.
 
«Αναμένουμε η Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που της δίνει η αγορά προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών», είπε.
 
Σημειώνεται ότι η Energean έχει υπογράψει Επιστολές Προθέσεων (Letter of Intends) για προμήθεια φυσικού αερίου και με τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο και, συγκεκριμένα, τις Power Energy Cyprus, Lysarea Energia και Paramount Energy Corporation.
 
Το FPSO ‘’Energean Power’’ έχει δυναμικότητα επεξεργασίας  8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την προμήθεια 4,7 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ με έναρξη από το 2021.

Δειτε Επισης

Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία