Με το δάκτυλο στη σκανδάλη το ΑΚΕΛ-«Θα πούμε κι εμείς τι ξέρουμε...»

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά το ΑΚΕΛ, δηλώνοντας πως γνωρίζει πολλά, αναφορικά με το σάλο που προκλήθηκε με το εντοπισμό του κατασκοπευτικού βαν ισραηλινών συμφερόντων στη Λάρνακα, καλώντας εκ νέου την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.
 
Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, η Κυβέρνηση είπε ότι η εταιρεία εγγράφηκε το 2011 και ότι ευθύνεται το ΑΚΕΛ γιατί δεν έχει, μέχρι στιγμής, προωθηθεί και ψηφιστεί κάποια νομοθεσία, η οποία εκκρεμεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
«Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Γι’ αυτό θα πω το εξής. Πρώτα και κύρια σε ό,τι αφορά το θέμα της ίδρυσης της εταιρείας. Απαιτούμε να γίνει πλήρης διερεύνηση για το ποιες ήταν οι δραστηριότητες της εταιρίας από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της, μέχρι την ημέρα που στην προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και να δοθεί στη δημοσιότητα το εύρημα το οποίο θα προκύψει από αυτή τη διερεύνηση. Απόλυτη διαφάνεια», τόνισε.
 
«Με με απόλυτη διαφάνεια θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και όλα τα στοιχεία που αφορούν για τις μετέπειτα δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας, της μετεξέλιξης της κ.ο.κ. Και ιδιαίτερα βέβαια, θα πρέπει να γίνει γνωστό και να δοθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Πότε έχει έρθει στην Κύπρο το περιβόητο κατασκοπευτικό βαν; Με ποιες διαδικασίες; Με ποιες άδειες; Από ποιους και πώς έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα;  Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια σε όλα αυτά τα ζητήματα», είπε.
 
Γράφτηκε σήμερα στον Τύπο, είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ότι ο συγκεκριμένος Ισραηλινός είχε υποβάλει αίτηση για άδεια οπλοφορίας, απορρίφθηκε από την αρμόδια αστυνομική επιτροπή σε δύο περιπτώσεις, και κατ’ εξαίρεση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ο κ. Ιωνάς Νικολάου ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να του δοθεί άδεια. «Να μας πει λοιπόν ο λαλίστατος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, για ποιους λόγους ζήτησε ο κ. Ιωνάς Νικολάου να του παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεση άδεια οπλοφορίας του συγκεκριμένου», υπέδειξε.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε, επίσης, πως γράφτηκε στον Τύπο η σχέση που διατηρεί η εν λόγω εταιρεία που κατέχει το βαν με πολιτικά κόμματα και κάλεσε την Κυβέρνηση να διερευνήσει και να δημοσιοποιήσει τι είδους σχέσεις είχε και με ποια κόμματα.
 
Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν με ιδιωτική εταιρεία να παρακολουθεί τους πολίτες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, τόνισε πως ο ίδιος γνωρίζει πολύ περισσότερα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο απέφυγε να τα αποκαλύψει, σημειώνοντας πως δεν είναι υποχρέωση του ΑΚΕΛ να αποκαλύψει όσα γνωρίζει δημόσια. «Εγώ αναμένω να γίνει η έρευνα, να δοθεί στη δημοσιότητα και θα πούμε και εμείς τι ξέρουμε».  
 
«Η Κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον λαό. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να λογοδοτήσει με πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα πρέπει να έχει την τύχη προηγούμενων ερευνών.
 
Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υπενθύμισε πως «όταν ο Αναστασιάδης ήταν αντιπολίτευση απαιτούσε να βγαίνουν όλα στη δημοσιότητα», σε αντίθεση με τώρα.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι δεν είναι η ουσία αν αυτή η εταιρεία παρακολουθούσε το ΑΚΕΛ αλλά το ότι είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί τους πολίτες είναι απαράδεκτο και παράνομο.
 
 «Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Λυπούμαι αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να παραπλανήσει τον κόσμο. Η σχετική νομοθεσία θα δώσει τη δυνατότητα εάν και εφόσον υιοθετηθεί από τη Βουλή στην ΚΥΠ και μόνο στην ΚΥΠ, σε κανένα άλλο, κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις και δεδομένα να μπορεί να λειτουργεί με τρόπο που θα της επιτρέψει να εξιχνιάσει κάποια πράγματα», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.
 
«Να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες. Δεν έχει καμία σχέση με την παράνομη δράση αυτής της εταιρείας. Ούτε χρειάζεται επιπρόσθετη νομοθεσία για να κριθεί ότι η δράση αυτής της συγκεκριμένης εταιρείας και ιδιαίτερα του κατασκοπευτικού βαν είναι παράνομη. Και από τη στιγμή που έχει λεχθεί ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι παράνομες, εμείς επαναλαμβάνουμε ότι περιμένουμε να γίνουν συλλήψεις. Γιατί δεν προβαίνουν σε συλλήψεις;», διερωτήθηκε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κατασκοπευτικό βαν, τα μυστικά συμβόλαια και οι παρακολουθήσεις
 
Η δήλωση Σαββίδη
Εξάλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του προκατόχου του Ιωνά Νικολάου, ο οποίος ενέκρινε με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, την άδεια οπλοφορίας σε Ισραηλινό μέλος της εταιρείας

Ο κ. Σαββίδης κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» που θέλουν το Υπουργείο του, επί Ιωνά Νικολάου να παραχώρησε την άδεια οπλοφορίας στον Ισραηλινό. «Αυτό αποτελεί στοιχείο έρευνας και η άδεια εκδόθηκε εντελώς νομότυπα», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.
 
Για το αν το βαν είχε σχέση με πολιτικά κόμματα πληροφορία που επίσης δημοσιευτηκε στον τύπο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε να μην σχολιάσει, λέγοντας πως «δεν είναι σωστό να τοποθετηθώ και να απαντήσω επί τούτου. Υπάρχουν νόμοι που ισχύουν και νομοσχέδια που εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί».
 
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ακόμα ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι γνώριζαν για τη δράση του Ισραηλινού και δεν έχει πληροφορία ότι μπαινόβγαινε στα γραφεία της Αστυνομίας, ωστόσο όπως είπε, όλα θα ερευνηθούν από την Αστυνομία και μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα τα ερωτήματα θα απαντηθούν.
 
Επέλεξε επίσης να κρατήσει χαμηλούς τόνους ως προς την πορεία των εξετάσεων τονίζοντας πως «οι έρευνες της Αστυνομίας διεξάγονται από έμπειρους αξιωματικούς και έχω εμπιστοσύνη ότι η έρευνα θα γίνει με το σωστό τρόπο. Επιτρέψτε μου να μην μπω σε θέματα ερευνών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεραμύνεται των ενεργειών Ιωνά για την οπλοκατοχή στον Ισραηλινό ο Σαββίδης

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης