«Ουδέποτε θα δεχτούμε λύση που δεν θα επιτρέπει την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους»

Ουδέποτε θα δεχτούμε λύση η οποία δεν θα επιτρέπει την επιστροφή όλων ανεξαίρετα των προσφύγων στα σπίτια τους, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στην κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία.
 
Σε χαιρετισμό του στο 11ο Ετήσιο Συμπόσιο Κερύνειας «Νόστιμον Ήμαρ» στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ημέρες Επαρχίας Κερύνειας», ο κ. Συλλούρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οφείλουμε να συντηρούμε τη μνήμη και να καλλιεργούμε το αγωνιστικό φρόνημα. Η συνεχής επαγρύπνηση, η μελέτη των εξελίξεων, η αξιολόγηση της όλης πολιτικής κατάστασης αποτελούν γνώμονα λήψης ορθών αποφάσεων».
 
«Αποτελεί άλλωστε και τον βασικότερο άξονα του σημερινού συμποσίου, η θεματολογία του οποίου αποσκοπεί στο να γίνει κατανοητή η συνταγματική δομή ενός ανεξάρτητου δημοκρατικού κράτους, η οποία θα διασφαλίζει την ενότητα και την κυριαρχία του πάνω σε όλη την επικράτεια της νήσου και θα κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα όλων των πολιτών», είπε.
 
«Ουδέποτε θα δεχτούμε λύση η οποία δεν θα επιτρέπει την επιστροφή όλων ανεξαίρετα των προσφύγων στα σπίτια τους. Επιστροφή σημαίνει αποκατάσταση των Δήμων και των Κοινοτήτων, σημαίνει επαναλειτουργία σχολείων και εκκλησιών. Κάθε προσπάθεια επιβολής λύσης η οποία θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα και θα απεμπολεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματά μας θα είναι άκυρη, διότι πρώτον, δεν θα την δεχτούμε και, δεύτερον διότι θα είναι αντίθετη με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε.
 
Στόχος μας, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία. Μια λύση, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της δημοκρατίας. Μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του κράτους μας, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού».
 
«Εστιάζοντας όμως και στο εσωτερικό του κράτους σημαντική προτεραιότητα αποτελεί παράλληλα και ο εκσυγχρονισμός των κρατικών μηχανισμών, καθώς και η εν γένει κοινωνική και πολιτειακή αναβάθμιση. Η εξυγίανση των θεσμών και η εξάλειψη οιωνδήποτε στοιχείων κακονομίας και διαφθοράς, είναι προϋποθέσεις απαραίτητες για τη δόμηση μιας ευνομούμενης και υγιούς κυπριακής κοινωνίας, η οποία θα δύναται να αποτελέσει ένα κράτος πρότυπο και ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας», είπε.
 
Καταλήγοντας, είπε ότι «πρωτοβουλίες σαν και τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου ενισχύουν τις γνώσεις και την άποψή μας αναφορικά με σημαντικά εθνικά ζητήματα και ειδικότερα για πτυχές που άπτονται της λύσης του Κυπριακού προβλήματος, όπως οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τα σημερινά δεδομένα, το περιουσιακό στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και, γενικότερα, αναφορικά με την οικονομική και νομική πτυχή της οποιασδήποτε προτεινόμενης λύσης».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας