Επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό ενόψει Βερολίνου η Λουτ

Χωριστές συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί το πρωί και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα, έχει σήμερα η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία βρίσκεται στη Λευκωσία.
 
Σε αντίθεση με το προηγούμενο ταξίδι της, κατά το οποίο η κ. Λουτ επιδόθηκε σε ένα ατελείωτο πήγαινε-έλα μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, προσπαθώντας να κλειδώσει το κείμενο επί των όρων αναφοράς, αυτή τη φορά η επίσκεψή της έχει ως στόχο την προετοιμασία για την τριμερή της 25ης Νοεμβρίου.
 
Η εμπλοκή που είχε σημειωθεί, άλλωστε, λόγω των παράλογων απαιτήσεων που προέβαλλε ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν έχει σε καμία περίπτωση ξεπεραστεί και το θέμα αναμένεται πλέον να συζητηθεί ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαισιόδοξος, με χαμηλές προσδοκίες πάει και ο Γκουτέρες στο Βερολίνο
 
Η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. γνωρίζει καλά ποια είναι τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών και δεν αναμένεται να βρεθεί προ εκπλήξεως από τα όσα θα ακούσει. Είναι, άλλωστε, κατανοητό σε όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό πως δεν αναμένεται να προκύψουν πολλά από την συνάντηση του Βερολίνου, αφού απουσιάζει το κλίμα και οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου.
 
Αναμένεται, ωστόσο, ότι θα προσπαθήσει, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα του Κυπριακού, που είναι, πλέον, και ο βασικός σκοπός πραγματοποίησης της τριμερούς, δεδομένου ότι υπάρχει απομάκρυνση από τον στόχο της συνομολόγησης όρων αναφοράς σε αυτό το χρονικό σημείο.
 
Η κ. Λουτ αναμένεται ότι θα συζητήσει με τις δύο πλευρές το ενδεχόμενο πραγματοποίησης άτυπης πενταμερούς τον Δεκέμβριο, όπως ήταν η αρχική ιδέα, στη σκιά της αντίθεσης που εκφράζει το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά έναντι σε αυτή την ιδέα και την προτίμησή της η πολυμερής να διεξαχθεί με μεγαλύτερη επισημότητα την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής, πάντως, το ζήτημα αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ενώ είναι πολύ πιθανόν η Ειδική Απεσταλμένη να μεταφέρει στον Γ.Γ. τις απόψεις που θα καταγράψει και να αποφασίσει ο ίδιος. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα πανηγύρια με δόσεις blame game και οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας
 
Το σίγουρο είναι πως ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες γνωρίζει και αναγνωρίζει τις περιορισμένες πιθανότητες να προκύψουν ουσιαστικές εξελίξεις μέσα από τη συνάντηση του Βερολίνου. Στο προσχέδιο της έκθεσής του ανέφερε ότι θεωρεί «τις προοπτικές για επανάληψη των διαπραγματεύσεων αβέβαιες», σημειώνοντας ότι «μόνο μια πραγματική πρόοδος προς την κατεύθυνση της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων μέσω μιας συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, θα σημαδέψει μια πορεία προς μια συνολική διευθέτηση και θα καθησυχάσει και τους Κύπριους και τη διεθνής κοινότητα, πως οι προοπτικές της διαδικασίας παραμένουν πραγματικά ζωντανές».
 
Το κείμενο του Γ.Γ. συνοδεύεται από δύο σημειώματα που απέστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί, στα οποία γίνεται ένας ρητορικός «πόλεμος», καθώς δίδουν εκ διαμέτρου διαφορετικές ερμηνείες σε σχέση με το τι έχει συμβεί στο Κυπριακό το τελευταίο διάστημα, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές και το οποίο καλείται ο κ. Γκουτέρες να διαχειριστεί επιτυχώς κατά την τριμερή συνάντηση, εάν θεωρεί ότι μπορεί να προωθήσει επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ρητορική μάχη Προέδρου και Ακιντζί στα σημειώματά τους

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια