Με μηνύματα ενόψει Βερολίνου, καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο Πρόεδρος

Ή φετινή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, συνοδεύεται από έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα πεδία, υπογραμμίζει στην γραπτή δήλωση του με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος υποδεικνύει πως την ώρα που ετοιμαζόμαστε για την επικείμενη συνάντηση με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία επιχειρεί νέα παράνομη γεώτρηση στα ανοικτά της Καρπασίας, ενώ εξαγγέλλεται άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
 
«Είναι προφανές πως η Τουρκία με τις ενέργειες της επιχειρεί να μας θέσει  προ νέων τετελεσμένων τα οποία θα μας υποχρεώσουν να προβούμε σε υποχωρήσεις  που θα προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρό πόκερ Αναστασιάδη-Ακιντζί λίγο πριν την τριμερή του Βερολίνου
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητα του για την νέα προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου και στέλνει το μήνυμα πως, όποιες και αν είναι οι  τουρκικές προθέσεις,  «τίποτε δεν θα αναστείλει την αποφασιστικότητα μου και την πολιτική μου βούληση να είμαι απολύτως θετικός και δημιουργικός κατά τη συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, έχοντας ως στόχο την υιοθέτηση των όρων αναφοράς , όπως άλλωστε ήταν και η συναντίληψη που επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση μου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου 2019».
 
 
«Προκειμένου να υπάρξουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα», προσθέτει ο Πρόεδρος, «απαιτείται να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά,  με την ίδια καλή θέληση και θετικό πνεύμα και χωρίς να απαιτεί προαποφάσεις για θέματα, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης».
 
Μάλιστα δηλώνει τη δέσμευση του σε μία  λύση που θα συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αρχές επί τις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μόνο μια λύση η οποία εξυπηρετεί τα  νόμιμα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και ανατρέπει τα τετελεσμένα που δημιούργησε η εισβολή μπορεί να είναι λειτουργική και βιώσιμη», τονίζει ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούν μικρό καλάθι στο Κυπριακό, λόγω Τουρκίας Κυβέρνηση και κόμματα
 
«Με τις θέσεις που διαχρονικά έχουμε υιοθετήσει έχουμε αποδείξει πως σεβόμαστε τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπερβούμε τις διαφωνίες που έχουμε. Ωστόσο, θα ήθελα με την ίδια σαφήνεια να ξεκαθαρίσω πως δεν θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε καμία παραβίαση αρχών που θα οδηγούσε σε μία μη λειτουργική και άρα μη βιώσιμη λύση».

Δειτε Επισης

Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν