Υπό άκρα μυστικότητα ετοιμάζεται ο κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ικανοποιημένη αλλά σε εγρήγορση παραμένει η Λευκωσία μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Εξωτερικών ως «σημείο Α», το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας.
 
Η Λευκωσία σημειώνει πως πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη αφού η πολιτική απόφαση της 14ης Οκτωβρίου μετουσιώθηκε σε νομική πράξη σε μια διαδικασία που, ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη θεωρείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού μόνο ένα κράτος-μέλος μπορούσε να μπλοκάρει την ομοφωνία.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που επικυρώθηκαν την περασμένη Τρίτη ήταν το δεύτερο μέτρο αντίδρασης μετά τα πολιτικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα που είχαν αποφασισθεί τους προηγούμενους μήνες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούν μικρό καλάθι στο Κυπριακό, λόγω Τουρκίας Κυβέρνηση και κόμματα
 
Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα
Με το πλαίσιο που εγκρίθηκε θα είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων έναντι προσώπων ή οντοτήτων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλέκονται σε αυτές.
 
Οι κυρώσεις συνίστανται,
Πρώτον, στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην ΕΕ,
Δεύτερον, στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων,
Τρίτον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων.
 
Το πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα καθιστά δυνατόν να τεθούν υπό καθεστώς κυρώσεων σε:
(1) πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για δραστηριότητες γεώτρησης σχετιζόμενες με δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων για τις οποίες δεν έχει δοθεί άδεια από την Κύπρο εντός των χωρικών της υδάτων, της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης (ΑΟΖ) ή της υφαλοκρηπίδας της. Στις εν λόγω δραστηριότητες γεώτρησης περιλαμβάνονται, όπου η ΑΟΖ ή η υφαλοκρηπίδα δεν έχουν οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη σχετικής συμφωνίας οριοθέτησης·
(2) πρόσωπα ή οντότητες που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη στις προαναφερόμενες δραστηριότητες γεώτρησης.
(3)συνδεόμενα με τα ανωτέρω πρόσωπα ή οντότητες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μογκερίνι: Ταυτοποίηση των προσώπων και οντοτήτων για τη λίστα των κυρώσεων
 
Τι ακολουθεί
Μετά την έγκριση πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο θα υποβάλει προτάσεις για καταχώρηση στα νομικά κείμενα των ονομάτων των φυσικών ή των νομικών προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες με τους τρόπους που αναφέρονται πιο πάνω.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος βρίσκεται στο τελικό στάδιο καταρτισμού του με την Λευκωσία να είναι ιδιαίτερα προσεχτική, αφού όπως τονίζεται, έχει μεγάλη σημασία η απόλυτη τεκμηρίωση γιατί οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο περιέλθει σε αυτό τον κατάλογο μπορεί να κινηθεί νομικά στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Η τακτική που ακολουθεί η Λευκωσία είναι η συνήθης που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως λόγου χάριν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπου ενσωματώθηκαν στον κατάλογο συγκεκριμένα πρόσωπα και εταιρείες.
 
Υπό άκρα μυστικότητα
Αυτό που τόνισε και χθες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λεχθεί δημόσια το όνομα κάποιας εταιρείας ή ατόμου, πριν ανακοινωθεί επίσημα στη λίστα.  
 
Οι συζητήσεις στην αρμόδια ομάδα εργασίας που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες που αφορά την ενσωμάτωση των ατόμων και των εταιρειών στον κατάλογο,  γίνεται σε μια αίθουσα ασφαλείας χωρίς να υπάρχουν κινητά από τον οποιονδήποτε λόγω της ανάγκης εμπιστευτικότητας για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Οι απειλές του Ερντογάν
Η ανακοίνωση των μέτρων έφερε την άμεση αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος εκτόξευσε απειλές κατά της ΕΕ. Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε την Ε.Ε. να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία η οποία έχει στις φυλακές της μέλη του ISIS και που ελέγχει αυτούς που είναι στις φυλακές της Συρίας.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως όταν η Τουρκία ανοίξει τις πόρτες θα στείλει τα μέλη του ISIS στην Ευρώπη. Είπε επίσης για τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι “πολλοί από αυτούς είναι καινούριοι στην πολιτική” και πως αντικρίζουν τις εξελίξεις “με την άγνοια του καινούριου.
 
Η αντίδραση του Ερντογάν μεταφράζεται από τη Λευκωσία  ως μια απόδειξη πως τα μέτρα θα έχουν συνέπειες στην Άγκυρα και είναι ξεκάθαρη ένδειξη ότι ενόχλησαν.
 
Πάντως αναμένεται πως εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρξει νέα προσέγγιση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ανάληψη των καθηκόντων από τα νέα μέλη της Επιτροπής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απειλεί ανοιχτά την Ε.Ε. ο Ερντογάν, μετά και την απόφαση για κυρώσεις

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ