Δεν συζητήθηκαν οι όροι αναφοράς στην τηλεδιάσκεψη Λουτ-διαπραγματευτών

Στις συνεννοήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη, ενόψει της άτυπης τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, επικεντρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρεάς Μαυρογιάννης και Έρχάν Ερτσίν, χωρίς να γίνεται κάποια συζήτηση για τους όρους αναφοράς.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την Τετάρτη τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης, στη διάρκεια της οποίας φάνηκε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις από την τ/κ πλευρά ως προς το αν μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε όρους αναφοράς στο Βερολίνο, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.
 
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η συνάντηση στο Βερολίνο εξαρχής καθορίστηκε «για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα». Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια διπλωματική κίνηση από τουρκικής πλευράς, ωστόσο από την τηλεδιάσκεψη προκύπτει ότι ο πήχης είναι χαμηλά, πρόσθεσε.
 
Ενδεικτικό πάντως των τουρκικών προθέσεων είναι ότι κατά την τηλεδιάσκεψη με τους διαπραγματευτές δεν έγινε λόγος για τους όρους αναφοράς ή για το κείμενο που είχε συζητηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Οι συνεννοήσεις για τη συνάντηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου, αναμένεται να συνεχιστούν στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, το επόμενο Σάββατο, στην Κύπρο.
 
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Προέδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό και για τις σαφείς, όπως λέχθηκε, πληροφορίες που υπάρχουν για τις τουρκικές προθέσεις σε σχέση με την πενταμερή, τόσο από πρεσβείες και φιλικές προς τη Λευκωσία Κυβερνήσεις, όσο και από όσα διαρρέει στις επαφές του, στην έδρα του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου.
 
Ως προς τη στάση της Λευκωσίας, η ίδια πηγή παρέπεμψε τέλος στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, την Τετάρτη, ότι μεταβαίνει στο Βερολίνο «με αποφασιστικότητα και με δεδομένη την πολιτική βούληση να επιτύχουμε όρους αναφοράς, όπως είχαν αποτελέσει την συναντίληψη μετά την συνάντηση της 9ης Αυγούστου».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα