ΑΚΕΛ: Χρειάζεται πληροφόρηση ο Πρόεδρος, αν πιστεύει ότι δεν υφίσταται διεθνής εξευτελισμός

Στην αντιπαράθεση επί του πολύκροτου ζητήματος των διαβατηρίων επανήλθε το ΑΚΕΛ, σχολιάζοντας τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί του θέματος και υποδεικνύοντας ότι αν πιστεύει ότι δεν υφίσταται διεθνής εξευτελισμός της χώρας μας, τότε χρειάζεται άμεση πληροφόρηση. Κατηγόρησε, επίσης, την Κυβέρνηση, ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Αναστασιάδη «η Κύπρος κατέγραψε ρεκόρ διαφθοράς σε όλη την Ευρώπη».  
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι «ο κ. Αναστασιάδης αποφάσισε σήμερα ότι «δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση» για τα σκάνδαλα των πολιτογραφήσεων που βαραίνουν την κυβέρνησή του και συγκλονίζουν την κοινωνία. Όπως ισχυρίστηκε μάλιστα τον παγκόσμιο διασυρμό της χώρας μας «μόνο στην Κύπρο το βιώνουμε». Αν ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή και θα υποβαθμίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης του, το κατανοούμε. Αν όμως πραγματικά πιστεύει ότι δεν υφίσταται διεθνής εξευτελισμός της χώρας μας, τότε θα πρέπει άμεσα οι συνεργάτες του να τον πληροφορήσουν σχετικά».
 
«Θα πρέπει να τον ενημερώσουν για το τι γράφουν οι εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Διαφάνειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Παρατηρητηρίου για τη Διαφθορά καθώς επίσης και για τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των διεθνών πρακτορείων», είπε.
 
Πρέπει επίσης να ενημερωθεί ο Πρόεδρος για τα όσα τεκμηριώνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπέδειξε ο κ. Στεφάνου. «Από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο κ. Αναστασιάδης, η Κύπρος κατέγραψε ρεκόρ διαφθοράς σε όλη την Ευρώπη. Είναι καλό λοιπόν να γνωρίζει ο Πρόεδρος ότι ο κόσμος το έχει τούμπανο και ότι δεν ευθύνονται όσοι απαιτούν απαντήσεις και λογοδοσία», τόνισε.
 
«Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσουν γιατί περιφρονούν το σχετικό νόμο για τις ερευνητικές επιτροπές; Δεν γνωρίζουν ότι τις πράξεις και παραλείψεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τις ερευνά επιτροπή που διορίζεται από το Γενικό Εισαγγελέα και όχι από το ίδιο το Υπουργικό που υπόκειται στην έρευνα; Ή μήπως αποφάσισαν προκαταβολικά ότι δεν υπάρχουν υπουργικές και κυβερνητικές ευθύνες;», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.
 
«Τα πράγματα είναι απλά. Οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν θέλουν να κάνουν έρευνα, αλλά κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην γίνει πραγματική και ανεξάρτητη έρευνα για τις πολιτογραφήσεις. Διότι οι ίδιοι γνωρίζουν ήδη τις ευθύνες και την εμπλοκή τους», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
 
«Το βιώνουμε μόνο στην Κύπρο»
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι λάθη έγιναν και ουδείς το αρνείται αλλά η συνέχεια της συζήτησης για τα διαβατήρια δεν ωφελεί.
 
«Αυτό το περί παγκοσμίου ρεζιλέματος κλπ το βιώνουμε μόνο στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «έγιναν παρατηρήσεις από διάφορα σώματα» και «δεν πρέπει να δίδεται μεγαλύτερη έκταση από αυτή που ζούμε ή δημιουργούμε στην Κύπρο».
 
Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που υπάρχουν ακόμα από κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν έρευνα και ανάληψη πολιτικών ευθυνών, έστω και αν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε αυστηρότερα μέτρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει και την έναρξη της διαδικασίας αφαίρεσης διαβατηρίων από όσους, με βάση το παλαιότερο σχέδιο, έδιδε μια ευχέρεια, η οποία απεδείχθη διάτρητη και έγιναν λάθη». «Την ίδια ώρα διορίστηκε και Επιτροπή και σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα καθοριστούν και οι όροι της Επιτροπής».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «συνέχεια της συζήτησης δεν νομίζω να ωφελεί, γιατί όλοι διαπιστώνουν ότι το σχέδιο έχει συμβάλει σημαντικά στην ανόρθωση  της κυπριακής οικονομίας».
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση