Ψάχνουν κοινή γραμμή στο Κυπριακό εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων

Από τις δέκα το πρωί συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, με το Κυπριακό να βρίσκεται στο επίκεντρο, ενόψει της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τους πολιτικούς ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στο πλαίσιο του Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άμεση σύγκληση πενταμερούς μετά το Βερολίνο επιθυμεί ο Αντόνιο Γκουτέρες
 
Ενδεχομένως από την ενημέρωση αυτή να προκύψει και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το ζήτημα της άτυπης πενταμερούς συνάντησης, η οποία αναμενόταν να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την τριμερή, εντός Δεκεμβρίου.
 
Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όμως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετέφερε την τουρκική θέση πως η πενταμερής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, δηλαδή την άνοιξη ή το καλοκαίρι.
 
Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι, εάν οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως να μην πραγματοποιηθεί. Μιλώντας, ωστόσο, χθες βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως η επιθυμία του Γ.Γ. είναι η σύγκληση της άτυπης πενταμερούς να γίνει μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νικόλας: Να αποφασίσει ο Πρόεδρος αν πιστεύει στην πολιτική πρόκλησης κόστους στην Τουρκία
 
Αν η Τουρκία έχει διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις θα πρέπει να αποταθεί στον Γ.Γ., υπέδειξε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την όλη εξέλιξη του θέματος». Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο θα βρίσκεται στην Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Η προσέγγιση των Τούρκων, πάντως, οι οποίοι φαίνεται ενεργά να προσπαθούν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών, αναμένεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα ενόψει της τριμερούς, για την οποία δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε πυρετώδεις συσκέψεις ο Μουσταφά Ακιντζί ενόψει της τριμερούς
 
Τα κόμματα αναμένεται, πάντως, να συστήσουν σήμερα στον Πρόεδρο να είναι πολύ προσεκτικός, καθώς στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι δεν υπήρξε ορθή προετοιμασία ενόψει του ραντεβού στο Βερολίνο και ελλοχεύουν κίνδυνοι. Κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί θα προειδοποιήσουν, επίσης, τον Νίκο Αναστασιάδη να μην δεσμευθεί σε οποιαδήποτε διαδικασία, ενόσω οι Τούρκοι επιδεικνύουν αυτή τη στάση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με χαμηλές προσδοκίες για το Βερολίνο, πάνε στο Εθνικό τα κόμματα
 
Πέραν, όμως, της τριμερούς, στην ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου βρίσκονται για άλλη μία φορά οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ενέργειες της Κυβέρνησης για το ζήτημα, ιδιαίτερα μετά και το νέο βήμα που έγινε για εφαρμογή των μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, με τις πολιτικές εντάσεις να βρίσκονται στο ζενίθ και να εκτείνονται σε ολόκληρη τη θεματολογία της επικαιρότητας. Ιδιαίτερα η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ γίνεται σε πολύ υψηλούς τόνους και με σκληρές κουβέντες και αναμένεται ότι αυτό το κλίμα μπορεί να επηρεάσει τη συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών και την προσπάθεια να υπάρξει μία κοινή γραμμή στο Κυπριακό.
 

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες