Κυρώσεις από την ΕΕ για για τον αεροπορικό τομέα της Τουρκίας ζητά ο Λιλλήκας

Η Κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για την αναγκαιότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις συνεχείς παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας τώρα που το κλίμα είναι πρόσφορο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
 
Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι οι κυρώσεις στον αεροπορικό τομέα της Τουρκίας θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία της Άγκυρας και θα προβληματίσουν την τουρκική Κυβέρνηση.

Είπε ακόμη ότι αυτό το μήνυμα θα προσπαθήσει να μεταφέρει η Συμμαχία Πολιτών και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε, η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι υπόθεση αποκλειστικά της Κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στην αμφισβήτηση του FIR της Κύπρου από την Τουρκία και την παραβίαση, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν περιορίζονται απλά στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κράτους μας, αλλά είναι ταυτόχρονα μια καθημερινή απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ταξιδεύουν με πτήσεις που περνούν από τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.

Ανέφερε ότι το ζήτημα της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης προς την Κομισιόν.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι η Τουρκία, μετά τις επιθετικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα και μεγαλύτερη ένταση στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως η πρόκληση ενδεχόμενων ατυχημάτων καθώς επίσης και για την ίδια την κρατική μας κυριαρχία, δεδομένου ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως απόλυτο κεκτημένο η διαχείριση του εναέριου χώρου από τη δική μας κρατική πολιτική αεροπορία» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι αν η Κυβέρνηση δεν σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διασφάλιση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας «πιθανόν στο σύντομο μέλλον να βρεθούμε ενώπιον κινδύνων που στο παρελθόν ψηλαφήσαμε αλλά αποφύγαμε».

Επιβάλλεται η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και άλλων εμπειρογνωμόνων ακόμα και από το εξωτερικό, να διαμορφώσει μίαν ολοκληρωμένη στρατηγική, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Είπε ακόμη ότι πρέπει η κυπριακή Κυβέρνηση να εξηγήσει και να πείσει  ότι για την ασφάλεια και των δικών τους πολιτών, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και για τα ζητήματα του FIR. Μόνον με αυτό τον τρόπο μπορεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τις όποιες παράνομες ενέργειες εντός του FIR της Κύπρου, συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τέλος τους εκπροσώπους του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων για την ενημέρωση και τους συνεχάρη για το έργο τους.
 
Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Χρίστος Πέτρου εξέφρασε την άποψη ότι ο τομέας του εναέριου χώρου και της διαχείρισης του FIR είναι πολύ σημαντικά, τόσο για την εθνική κυριαρχία της Κύπρου, όσο και το διεθνές κύρος της, αλλά και για οικονομικούς και άλλους λόγους.

Είπε ακόμη ότι το Ίδρυμα προβαίνει σε ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών. Η συνάντηση με τον κ. Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών είναι η 3η που πραγματοποιείται και διαπιστώνουμε ότι αυτές οι συναντήσεις ενημέρωσης είναι χρήσιμες και γίνεται κατανοητή η σημασία του τομέα αυτού, τόσο για το πολιτικό μας πρόβλημα, όσο και για την περιφερειακή μας συνεργασία, ακόμη και για τα ενεργειακά, κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας